Κατηγορίες για απιστία αντιμετωπίζει η Κριστίν Λαγκάρντ στη Γαλλία για την περίοδο κατά την οποία επιτελούσε τα καθήκοντα της Υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί το 2008.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, η σημερινή επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λειτούργησε μεροληπτικά υπέρ του γάλλου μεγαλοεπιχειρηματία, Μπερνάρ Ταπί, σε υπόθεση κατά την οποία αποκόμισε περίπου 400 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση.
Ειδικότερα, ο Ταπί ήταν κάποτε ο κύριος μέτοχος στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, την οποία όμως πούλησε το 1993 προκειμένου να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Μιτεράν. Ο επιχειρηματίας μήνυσε αργότερα την Credit Lyonnais η οποία είχε αναλάβει το χειρισμό της πώλησης, ισχυριζόμενος ότι η μερικώς κρατικοποιημένη τράπεζα είχε εσκεμμένα υποτιμήσει την αξία της εταιρείας του.
Ο Ταπί ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007. Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές της Γαλλίας αυτός ήταν και ο λόγος που η Λαγκάρντ παρέπεμψε την υπόθεση σε τριμελή επιτροπή η οποία εκδίκασε στον Ταπί τη διόλου ευκαταφρόνητη αποζημίωση. Νωρίτερα το Δεκέμβριο γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Ταπί δεν δικαιούνταν καμία αποζημίωση και πρέπει να επιστρέψει τα 400 εκατ. ευρώ.
Το Δικαστήριο της Γαλλίας για τη Δικαιοσύνη της Δημοκρατίας (CJR) αποφάσισε ότι η διοικητής του ΔΝΤ πρέπει να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας από ένα άτομο σε θέση κρατικής εξουσίας» για την υπόθεση αποζημίωσης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι iTele και η ιστοσελίδα Mediapart την Πέμπτη.
Ο δικηγόρος της Λαγκάρντ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «ακατανόητη» και ανέφερε ότι θα προτρέψει το αφεντικό του ΔΝΤ να ασκήσει έφεση. Εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Γαλλίας δήλωσε ότι η Λαγκάρντ θα έχει πέντε ημέρες για να ασκήσει έφεση, πριν από τη δημόσια κοινοποίηση της απόφασης, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο.
