Το επταήμερο του Διόδωρου

Δεν μπορώ να πω, καλά ήταν, περάσαμε όμορφο Πάσχα. Αν μάλιστα ήξερα πως είχαν επικοινωνήσει για να ανταλλάξουν ευχές και να κλείσουν ραντεβού να τα πουν Τσίπρας - Παπανδρέου

ΤΟ ΒΗΜΑ
Συγγνώμη και μίσος

Ομάδα Femen αναπαριστά συνεδρίαση στο Μαξίμου

Δεν μπορώ να πω, καλά ήταν, περάσαμε όμορφο Πάσχα. Αν μάλιστα ήξερα πως είχαν επικοινωνήσει για να ανταλλάξουν ευχές και να κλείσουν ραντεβού να τα πουν Τσίπρας – Παπανδρέου, θα ήταν ακόμη ομορφότερο. Τέτοια επίδειξη αγάπης ούτε ο Χριστός πάνω στον σταυρό.

Γιατί μπορεί να βολεύει τον Γιώργο Παπανδρέου να καταγγέλλει ότι του στέρησαν την πρωθυπουργία Σαμαράς – Βενιζέλος, η αλήθεια είναι όμως πως Τσίπρας – Σαμαράς τον σταύρωσαν για να πάρουν τη θέση του –και τα κατάφεραν. Γιατί όμως συγχωρεί τον έναν και όχι τον άλλον;
Ημέρες αγάπης σαν αυτές που πέρασαν καλό είναι να συγχωρούμε όλους τους αντιπάλους μας –κυρίως στην πολιτική. Αλλιώς θα ήμασταν συνεχώς σε κατάσταση εμφύλιου πολέμου. Από την άποψη αυτή έχουν άδικο οι συγγενείς των θυμάτων της 17Ν, όσο και αν κατανοεί κανείς τον προσωπικό τους πόνο. Το κράτος δεν μπορεί να είναι εκδικητικό: κάποιος με αναπηρία 80% δεν μπορεί να κάνει ξανά κακό, τι νόημα έχει να σαπίζει στη φυλακή; Πόσοι από τα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που δολοφόνησαν τον Αλντο Μόρο (και άλλους πολλούς) βρίσκονται ακόμη στη φυλακή;
Αλλά ήταν άραγε το πιο επείγον θέμα σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και η αποποινικοποίηση της κουκούλας ώστε να αποτελούν το πρώτο-πρώτο νομοθέτημα του υπουργού Δικαιοσύνης –που όμως είχε δεσμευθεί πως ο πρώτος του νόμος θα είναι «το σύμφωνο συμβίωσης που αφορά την εξίσωση των δύο φύλων»;
Προφανώς όχι –το ιδεολογικό του στίγμα ήθελε να δώσει ο Νίκος Παρασκευόπουλος: η καταστολή δεν λύνει τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. Γενικώς, σωστή αρχή –αλλά προκύπτουν σοβαρά ζητήματα στην εφαρμογή της, αν την πάρει κανείς κατά γράμμα: δεν θα έπρεπε να υπάρχει καταστολή ούτε εναντίον της ΧΑ ούτε εναντίον της 17Ν ούτε για τους τζαμπατζήδες των διοδίων ούτε για τις καταλήψεις των πανεπιστημίων –και γιατί η «ήπια εκκένωση» να γίνεται 20 ημέρες μετά την κατάληψη και όχι αμέσως;
Φοβάμαι πως άλλη είναι η ιδεολογία που υποκινεί την προτεραιότητα στην αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, την κατάργηση του νόμου για τους κουκουλοφόρους, την αθώωση των τζαμπατζήδων των διοδίων –αυτή που υπάρχει στην «αριστερή» απάντηση προς τους συγγενείς των θυμάτων της 17Ν: «Δικό τους το αίμα, δική τους και η ενοχή! Θα είναι ΠΑΝΤΑ εκεί να θυμίζει στους φασίστες ότι η Αριστερά απολογείται μόνο στον εργαζόμενο λαό και σε κανέναν άλλον!» δήλωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας, εργατολόγος που εργάζεται στο γραφείο του Αλέξη Μητρόπουλου, νομικός σύμβουλος της ΟΛΜΕ, παρ’ ολίγον υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπεροψία και μέθη
Κυρίως, γιος του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, μέλους του ΚΚΕ που δολοφονήθηκε το 1991 στην Πάτρα, σε σύγκρουση με Οννεδίτες που είχαν προσπαθήσει να σπάσουν την κατάληψη στο σχολείο του. Για το αίμα του πατέρα του και την ενοχή των πολιτικών της ΝΔ μιλάει ο υιός Τεμπονέρας στους «ευερέθιστους γόνους της Δεξιάς», όπως αποκαλεί τα παιδιά των θυμάτων της 17Ν. Για το αίμα και την ενοχή των αριστερών τρομοκρατών δεν βρήκε λέξη να πει.
Ας αντιπαρέλθουμε τη σιωπή και ας μείνουμε σε αυτά που είπε: Η Αριστερά απολογείται μόνο στον εργαζόμενο λαό και σε κανέναν άλλο. Ας μην την πούμε ολοκληρωτική ή φασιστική ή θρησκευτική την άποψη –δείχνει όμως υπεροψία και μέθη που δεν τη δικαιολογεί ο πόνος. Και δεν την έχει μόνο ο γιος του θύματος.
Τη βρίσκουμε και στον Αλέξη Τσίπρα: «Η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού δεν θα υποκύψει σε ακραίες φωνές κάποιων, δεν θα επιλέξει τον δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού».
Και στον Γιάνη Βαρουφάκη: «Δεν θα προσυπογράψουμε στόχους που γνωρίζουμε ότι η οικονομία μας δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι μας δεν θα έπρεπε να θέλουν να επιβάλουν. Οχι μόνο για χάρη δική μας αλλά και για το κοινό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον».
Και στον Μανώλη Γλέζο: «Ας κοπιάσει η Γερμανία στο τραπέζι να βάλει την υπογραφή της σε μια συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στις χώρες μας. Φτάνουν πια υπεκφυγές και η λασπολογία σε βάρος της Ελλάδας και του λαού μας».
Και στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη: «Οι θέσεις εργασίας [των μεταλλωρύχων] απειλούνται από την πολυεθνική Eldorado Gold, η οποία παριστάνει περιστασιακά τον ευεργέτη τους, μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιεί ως ασπίδα και μόλις κατοχυρώσει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της θα πετάξει στον δρόμο πολύ μεγάλο μέρος όσων δουλεύουν σήμερα».
Η Αριστερά (του ΣΥΡΙΖΑ) απολογείται μόνο στον λαό, ενσαρκώνει τον Διαφωτισμό και τη δημοκρατία, εκφράζει το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον, την ειρήνη, γνωρίζει τα συμφέροντα των εργατών, είναι ηθική –όλοι οι άλλοι είμαστε φασίστες, ακραίοι, ανήθικοι και στυγνοί εκβιαστές, άσχετοι περί τα οικονομικά, λασπολόγοι, ηλίθιες ασπίδες του κεφαλαίου.
Προφανώς δεν είναι στα καλά τους. Πότε απέκτησαν αυτά τα προσόντα; Ποιος τους απένειμε αυτές τις ιδιότητες; Με ποιο δικαίωμα μιλούν έτσι για χώρες, διεθνείς οργανισμούς, πολιτικούς ή δημοσιογράφους, Ελληνες και ξένους;
Υπεροψία και μέθη εξουσίας. Για πρώτη φορά μπορούν να διορίζουν τους δικούς τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης ή υγείας, διοικητές νοσοκομείων, επικεφαλής πολιτιστικών οργανισμών· να παραγγέλνουν όπλα, να χαράζουν επί της αμμοδόχου αγωγούς αερίου, να μετατρέπουν τη Βουλή σε προσωπικό πολιτικό γραφείο της Προέδρου, να καλούν τη Γερμανία να υπογράψει συνθήκη ειρήνης.
Είναι προφανώς ενθουσιασμένοι με τους εαυτούς τους, συγχαίρουν ο ένας τον άλλον στις συσκέψεις τους, κοιτάζονται στον καθρέφτη κάθε πρωί και βλέπουν τον σοφότερο και δυναμικότερο πολιτικό ή διανοούμενο που υπάρχει στον κόσμο, αισθάνονται παντοδύναμοι προφήτες της μοναδικής αλήθειας που θα την επιβάλουν σε όλους.
Σαν κομισάριοι της Τρίτης Διεθνούς συμπεριφέρονται –το μαρξιστικό – λενινιστικό αίμα νερό δεν γίνεται. Ούτε τα ναπολεόντεια σύνδρομα και οι κλινικές περιπτώσεις ναρκισσισμού θεραπεύονται χωρίς τη βοήθεια ψυχαναλυτών ή και φαρμάκων.
Εχουμε μπλέξει άσχημα, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Ορθώς λιάζονται οι πρόσφυγες, καθ’ ότι έτσι αποκτούν επιτέλους στον ήλιο μοίρα.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΡΟΣΦΥΞ ΕΝ ΑΜΒΟΥΡΓΩ
Δες το βίντεο με την επίσκεψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Κρεμλίνο και τη χειραψία του με τον Πούτιν και θα καταλάβεις τον ορισμό της δουλικότητας. Από άνθρωπο που προσωπικά πιστεύω ότι έχει πολιτικό ήθος αλλά το ακυρώνει με απίστευτους τεμενάδες. Μιλούν οι ιδεοληψίες γαρ…
Ν. Σκούρας @ath.forthnet.gr
Κάτι με τη Ζωή και κάτι με τον Γιάνη, μια χαρά τη βγάλαμε ως τώρα –ευχαριστημένοι να είμαστε.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΟΛΙΓΑΡΚΗΣ
Ας κάνει η κυρία Χριστοδουλοπούλου μια βόλτα από το Κολωνάκι όπου διαμένει στα Κάτω Πατήσια για να δει τους γηγενείς και τους μετανάστες πώς λιάζονται. Οι δηλώσεις της είναι ύβρις αφ’ υψηλού όχι για εμάς τους κατοίκους (άλλωστε ποιος νοιάζεται) αλλά για τους ίδιους τους μετανάστες.
Ηλίας Κ.@gmail.com
Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος των ορθοδόξων δεν αξιοποιεί ο ίδιος την περιουσία της Εκκλησίας για να πληρώνει τον κλήρο; Το κράτος θα εξοικονομούσε τεράστιους πόρους για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Γ.Κ. @otenet.gr
Η πρόταση νόμου για επιεικέστερη μεταχείριση των κουκουλοφόρων αποδεικνύει τη διορατικότητα και προνοητικότητα των κυβερνώντων. Θα τον επικαλεστούν όταν θα φορούν κουκούλες για να κρυφθούν από τη δημόσια κατακραυγή.
Γιάννης Μητάκος, Λάρισα
Απορώ γιατί παρεξηγήθηκε η υπουργός για το «οι μετανάστες λιάζονται στις πλατείες». Γνωρίζει –υποθέτω –πως κοιμούνται σε βρωμερά υπόγεια, πεινασμένοι, με άρρωστα μωρά και ότι πολλές γυναίκες στρέφονται στην πορνεία. Απλά ήθελε να τονίσει πως τώρα που κυβερνά η Αριστερά επιτεύχθηκε επιτέλους το δικαίωμα της ισότητας στην ηλιοθεραπεία.
ΝΙΚΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη στο Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης. Εκτακτο σχέδιο για τη φιλοξενία χιλιάδων προσφύγων: θα χορηγηθούν αντηλιακά υψηλού δείκτη προστασίας.
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version