Γιατροί-νοσηλευτές: Υπάρχουν κενά στην προετοιμασία για τον Εμπολα

Ανεφάρμοστες χαρακτηρίζουν γιατροί και νοσηλευτές τις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα. Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία τους, δεν έχει εξασφαλιστεί η υλικοτεχνική υποδομή για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων. Αναφέρουν ακόμη, πως το προσωπικό πολλών νοσοκομείων δεν έχει καν ενημερωθεί για τον ιό.

Γιατροί-νοσηλευτές: Υπάρχουν κενά στην προετοιμασία για τον Εμπολα

«Ο Έμπολα δεν αντιμετωπίζεται με προσευχές», λένε γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων, που καταγγέλλουν σοβαρά κενά στα μέτρα προετοιμασίας για τον επικίνδυνο ιό.

Σύμφωνα με τα σωματεία γιατρών και νοσηλευτών (ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ), οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας μένουν ουσιαστικά στα χαρτιά, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί η υλικοτεχνική υποδομή για την εφαρμογή τους.

Όπως καταγγέλλουν, τα νοσοκομεία που έχουν οριστεί για την υποδοχή πιθανών περιστατικών Έμπολα («Αμαλία Φλέμινγκ» και «Σωτηρία») έχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

Γιατροί και νοσηλευτές αναφέρουν ακόμη ότι η υποστελέχωση του ΕΣΥ δεν επιτρέπει να δημιουργηθούν ειδικές ομάδες μόνο για τον Έμπολα, αφού αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδυναμωθούν άλλα τμήματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, σε πολλά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καν ενημερωθεί για τον ιό, ούτε έχουν εκπαιδευτεί ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την διαχείριση πιθανού κρούσματος. Ταυτόχρονα, σε πολλές περιπτώσεις – κυρίως στην περιφέρεια – δεν υπάρχει ούτε ο βασικός εξοπλισμός ατομικής προστασίας, όπως γάντια ή ειδικές φόρμες.

Τα σωματεία του ΕΣΥ ζητούν άμεση λήψη μέτρων για να καλυφθούν οι ανάγκες πριν προκύψει το πρώτο κρούσμα του ιού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version