Ενας κόσμος χωρίς ηγέτες

Η χειρότερη και πολυεπίπεδη κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα μετά τη λήξη της ψυχροπολεμικής εποχής έρχεται δυστυχώς

Η χειρότερη και πολυεπίπεδη κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα μετά τη λήξη της ψυχροπολεμικής εποχής έρχεται δυστυχώς να αποδείξει την ανικανότητα των σημερινών ηγετών του κόσμου όχι μόνο να την προβλέψουν αλλά και να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που σήμερα συγκλονίζονται ταυτόχρονα τεράστιες περιοχές από τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό έως την Ενωμένη Ευρώπη, ενώ οι σχέσεις Ανατολής – Δύσης έχασαν την ευκαιρία να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Αντί να επιδιωχθεί μια μορφή συνεργασίας, η οποία θα ήταν αμοιβαία επωφελής για την επίλυση των νέων τεράστιων διεθνών προβλημάτων, προκρίθηκε μια άκριτη αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την επικράτηση των ακραίων δυνάμεων του εξτρεμισμού και του θρησκευτικού φανατισμού. Δεν θέλει και πολλή σκέψη για να γίνει κατανοητό ότι αν οι ΗΠΑ και η Ρωσία (που και οι δύο απειλούνται από τους ανεξέλεγκτους τζιχαντιστές) είχαν συμφωνήσει σε μια κοινή πολιτική στο θέμα αυτό, δεν θα είχαμε φθάσει εκεί που φθάσαμε. Οταν μάλιστα επετράπη στους υποτιθέμενους συμμάχους των Δυτικών στη Μέση Ανατολή (όπως το ομολόγησε και ο αμερικανός αντιπρόεδρος) να ενισχύουν με ποικίλους τρόπους τους τζιχαντιστές, που σήμερα καλούνται να εξουδετερώσουν, ενώ η Τουρκία δηλώνει απερίφραστα ότι Κούρδοι και Χαλιφάτο είναι το ίδιο πράγμα.
ΗΠΑ και Ρωσία, όπως έδειξε η κρίση της Ουκρανίας, δεν κατάφεραν επίσης να βρουν έναν τρόπο να λύσουν τα προβλήματα που άφησε πίσω της η σοβιετική Αυτοκρατορία, ενώ στον Ειρηνικό, Ιαπωνία και Κίνα συνεχίζουν ανενόχλητες τον επικίνδυνο ιστορικό τους ανταγωνισμό. Για να μη μιλήσουμε για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου η ανικανότητα των σημερινών ηγετών να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στο γνωστό ρήγμα Βορρά – Νότου, από το οποίο οι μόνοι που βγαίνουν ωφελημένοι είναι οι ακροδεξιοί ευρωσκεπιστικές, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Βαρύ λοιπόν το τίμημα από την έλλειψη ικανής ηγεσίας στον κόσμο στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.