Τι τους έφταιξε ο Χρύσανθος;

Οσοι συνάντησαν την Τετάρτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό...

Οσοι συνάντησαν την Τετάρτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά σίγουρα αιφνιδιάστηκαν από την εικόνα που έδειχνε. Και εξωτερικά και εσωτερικά. Η εξωτερική όψη ήταν διαφορετική απ’ ό,τι τον είχαν συνηθίσει. Ηταν τελείως… αξύριστος και αυτό φάνταζε αταίριαστο με το καινούργιο φθινοπωρινό μπλε κοστούμι και την κατακόκκινη γραβάτα. Ηταν ο πονόδοντος βλέπετε που τον εμπόδιζε ακόμη και να ξυριστεί. Εσωτερικά φαινόταν να έβραζε από θυμό. Οργή για όσα «έκαναν και κάνουν στον Χρύσανθο» (όπως έλεγε), τον οποίο, όπως μου μετέφεραν οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού, κάλυψε απόλυτα: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι τους έφταιξε ο Χρύσανθος. Είναι βουλευτής Επικρατείας, δεν πήρε κανενός τη θέση, ούτε επιζητεί να την πάρει από κανέναν, και δουλεύει νυχθημερόν» είπε κάποια στιγμή. Και άρχισε να εκθειάζει τις αρετές, τα προσόντα και την εργατικότητα του πιστού συνεργάτη του, λέγοντας μάλιστα ότι μπορεί να λειτουργήσει το μυαλό του (σε αριθμούς, υπολογισμούς κ.τ.λ.) πιο γρήγορα απ’ ό,τι όλων μαζί των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι συνομιλητές του μου περιέγραψαν ακόμη και ένα τηλεφώνημα (με αρκετά «γαλλικά») στο οποίο ήταν παρόντες, όταν ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε σε έναν γενικό γραμματέα που καθυστερούσε κάποια απόφαση για τον… ΦΠΑ.


Χρύσανθος: Δεν είδα φως και μπήκα

Ο δε Χρύσανθος είχε και αυτός τα νεύρα του. Δεν τον χωρούσε ο τόπος με όλα αυτά που διέρρευσαν, ότι τον έδιωξε ο Γκίκας Χαρδούβελης από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τα νεύρα του τεντώθηκαν περισσότερο όταν έλαβε, όπως έμαθα, και ένα τηλεφώνημα συμπαράστασης από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα, ο οποίος διατύπωσε την απορία: «Μα είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα τη σήμερον ημέρα; Εμείς μια χαρά είχαμε συνεργαστεί». Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είχε ακόμη έναν λόγο που ήταν νευριασμένος. Την Τετάρτη συμμετείχε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά ουδείς ανέφερε το παραμικρό για αυτό. Ακούστηκε μάλιστα να λέει σε στενούς συνεργάτες του το παράπονό του για όσα ειπώθηκαν, ότι δηλαδή εξεδιώχθη από τις διαπραγματεύσεις: «Εγώ, να ξέρετε, πάω εκεί που με καλούν. Δεν πάω ποτέ απρόσκλητος. Τι νομίζετε, ότι βρέθηκα εκεί επειδή είδα φως και ανέβηκα; Και να ξέρετε, δεν με έδιωξε κανείς, έφυγα όταν τελείωσαν, όταν έφυγε και ο Σταϊκούρας. Εμένα δεν με ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να κάνω τη δουλειά μου, να βοηθήσω ώστε να μη βρεθεί πάλι η χώρα εκεί που βρέθηκε. Τώρα που πηγαίνουμε με σχέδιο και μας βγαίνει, φαίνεται ότι κάποιους ενοχλεί…». Είπε και κάτι άλλο, αλλά δεν γνωρίζω πώς κολλάει με τα προηγούμενα: «Επί 42 ημέρες με είχαν όρθιο με το ένα πόδι στο ΕΑΤ/ΕΑΣ και δεν λύγισα…».
Τσάι με λεμόνι στο… μπαλκόνι

Η πρόσκληση προς τις συζύγους των βουλευτών της ΝΔ φέρει την υπογραφή Γεωργία Σαμαρά. Η σύζυγος του Πρωθυπουργού προσκαλεί τις συζύγους των βουλευτών της ΝΔ στην οικία της στην οδό Εμμ. Μπενάκη το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι για ένα τσάι με κουλουράκια και κέικ. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση της συζύγου του Πρωθυπουργού που επιθυμεί να γνωρίσει τις συζύγους των βουλευτών. Δεν γνωρίζω αν σκοπεύει να προσκαλέσει και τους συζύγους των γυναικών βουλευτών, αλλά, όπως μου είπαν, πρόκειται για… γυναικοπαρέα. Το εντυπωσιακό είναι ο χρόνος που επέλεξε η Γεωργία Σαμαρά να προσφέρει τσάι στις κυρίες: την ώρα της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια της ΝΔ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Και κάτι ακόμη: στις κυρίες ζητήθηκε να προσέλθουν (όσες το επιθυμούν) χωρίς… δώρα και με casual ντύσιμο.


Μυστική σύναξη καραμανλικών

Η αρχή για λόγους μυστικότητας (;) έγινε με ανταλλαγή SMS. Ορισμένοι καραμανλικοί βουλευτές επιχείρησαν να διοργανώσουν συνάντηση σε κρεατάδικο (εκτός Δήμου Αθηναίων) για να συντονίσουν (άκουσον-άκουσον) τις κινήσεις τους. Εν συνεχεία έβαλαν και όρους: «Θα συμμετάσχουν στο δείπνο μόνο εν ενεργεία βουλευτές». Και μετά τα SMS άρχισαν (με μυστικότητα) και τα τηλεφωνήματα. Ο αριθμός των συμμετασχόντων θα είναι 15. Και τότε άρχισαν οι… ίντριγκες: Δυο-τρεις (αποκαλούμενοι και «κολλημένοι καραμανλικοί») έλεγαν ότι στο δείπνο αυτό πιθανόν να παρευρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός. Είτε όμως το έμαθε ο Κ. Καραμανλής είτε του το μετέφεραν, τους μεταφέρθηκε εκ μέρους του ένα μεγαλοπρεπέστατο «Οχι». Εν συνεχεία τέθηκε θέμα πότε θα συναντηθούν. Αποφασίστηκε να συναντηθούν το Σάββατο, μετά την εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ. Οσον αφορά την ατζέντα της συζήτησης, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Αλλοι έλεγαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, τώρα που οι καιροί δυσκόλεψαν, και άλλοι (οι πιο προσγειωμένοι) θέλουν να ακούσουν τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, όχι βεβαίως από τον ίδιο αλλά από βουλευτές που συνάντησε τελευταίως. Σου λέει, κάτι θα μας πουν…


Αμφίπολη, η επόμενη ημέρα

Με εντολή Πρωθυπουργού, μου λέει ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, ζητήθηκε να υπάρξει ένα πλάνο (πλήρως κοστολογημένο) για τις υποδομές που μπορεί και πρέπει να έχει η Αμφίπολη για να υποδεχθεί την επόμενη ημέρα των ανασκαφών. Ο υπουργός τηλεφώνησε στον δήμαρχο Κ. Μελίτο και άρχισε η ετοιμασία αυτού του πλάνου. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι η έκπληξη την οποία αισθάνθηκε ο δήμαρχος (πρόκειται για νεοεκλεγέντα, μηχανικό, πατέρα τριών παιδιών) που ως τώρα ουδείς τον ενόχλησε για τις σημαντικές ανασκαφές που γίνονται εκεί, ουδείς ζήτησε τη βοήθειά του και τώρα του ζητούν να κάνει και… πλάνο.

Ο… Ομάρ Σαρίφ της ευρωβουλής

Με τον… Ομάρ Σαρίφ παρομοίασαν πολλοί τον Χρίστο Στυλιανίδη κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Ευρωβουλή για το χαρτοφυλάκιο για την ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, γνωστή ιστοσελίδα που καλύπτει ευρωπαϊκά θέματα αντιπαρέβαλε φωτογραφίες του διάσημου ηθοποιού και του κυπρίου υποψηφίου και όντως μοιάζουν πολύ. Ακόμα και στη χροιά της φωνής τους.. Ο Στυλιανίδης έδωσε μία παθιασμένη ομιλία, εξήρε το έργο της προκατόχου του, της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και γενικώς άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις.

Λυκούδης: Αλλα μας έλεγες κυρ Φώτη…

Όταν ερωτάται ο Σπ. Λυκούδης εάν σκοπεύει να ενταχθεί στο ΠαΣοΚ, η απάντησή του είναι «όχι».Όταν ερωτάται εάν σκοπεύει να ενταχθεί στο Ποτάμι, συνήθως απαντά μ΄ένα «να είμαστε σοβαροί». Ερωτήθηκε πάντως εάν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές και με ποιο κόμμα και απάντησε: «Εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές δεν θα είμαι. Είμαι αριστερός τόσα χρόνια, δεν είμαι υπέρ των… μεταγραφών». Πάντως ο κ. Λυκούδης τα έχει τελευταίως με την αναξιοπιστία του πρώην προέδρου του κόμματός του Φ. Κουβέλη: «Μας έλεγε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν εξυπηρετούν τίποτα. Θα δημιουργήσουν προβλήματα. Και τώρα λέει άλλα, ότι δεν θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Τι να πω;»

Το Ποτάμι κάνει μπίζνες με τους Ολλανδούς

Το κοινό τους ενδιαφέρον για τις νέες επιχειρήσεις (start ups) συζήτησαν στελέχη του Ποταμιού με τον αναπληρωτή Πρέσβη της Ολλανδίας κ. Robert-Jan Sieben σε επίσκεψη του την Τετάρτη, στα γραφεία του Ποταμιού. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη διαδικτυακή παροχή βοήθειας στους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν μία επιχείρηση και δεν διαθέτουν know how.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.