Οι προεδρικές εκλογές στην Λιθουανία «πάνε» σε δεύτερο γύρο

Η απερχόμενη πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή με το 46,5% των ψήφων έναντι του αντιπάλου της, σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου και νυν ευρωβουλευτή Ζιγκμάντας Μπαλτσούτις ο οποίος συγκέντρωσε το 13,9%.

Η νυν πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή με το 46,5% των ψήφων έναντι του αντιπάλου της, σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου και νυν ευρωβουλευτή Ζιγκμάντας Μπαλτσούτις ο οποίος συγκέντρωσε το 13,9%.

Οι δυο τους θα αναμετρηθούν έτσι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες πολλών αναλυτών, η «Σιδηρά Κυρία» της Λιθουανίας απέτυχε πάντως να ξεπεράσει το 50% που απαιτείται για να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν στο 52%, σχετικά αυξημένη, καθώς παραδοσιακά είναι χαμηλή στη Λιθουανία και σπάνια υπερβαίνει το 50%.

«Παρά την αδιάφορη προεκλογική εκστρατεία, η συμμετοχή ήταν υψηλή, πιθανώς επειδή οι ψηφοφόροι αντέδρασαν στη δύσκολη κατάσταση με την αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Κεστούτις Τζίρνιους αναλυτής στο πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δεν συνδέεται με κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους , οι οποίοι έχασαν τις εκλογές το 2012 από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

Η Γκριμπαουσκάιτε που είναι γεννημένη στο Βίλνιους σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη, είναι πολύγλωσση καθώς μιλά αγγλικά, ρωσικά, πολωνικά και γαλλικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.