Προς το αύριο

Για τους νεαρούς σχεδιαστές που οραματίζονται να δημιουργήσουν τη δική τους σειρά ρούχων, η γνωστή αμερικανική εταιρεία με είδη ζωγραφικής Crayola ανέπτυξε το My Virtual Fashion Show.

Προς το αύριο
Για τους νεαρούς σχεδιαστές που οραματίζονται να δημιουργήσουν τη δική τους σειρά ρούχων, η γνωστή αμερικανική εταιρεία με είδη ζωγραφικής Crayola ανέπτυξε το My Virtual Fashion Show.
Πρόκειται για ένα κιτ ζωγραφικής hi-tech το οποίο επιτρέπει στα παιδιά να σχεδιάζουν τα υφάσματα με τα οποία επιθυμούν να «ντύσουν» την κολεξιόν τους σε ένα ειδικό μπλοκ. Στη συνέχεια, σε συνδυασμό με μια συσκευή iOS (smartphone ή ταμπλέτα) μπορούν να βλέπουν τα ρούχα τους να… ζωντανεύουν στην πασαρέλα.
Το μυστικό του «ζωντανού» σχεδιασμού κρύβεται στους δείκτες που βρίσκονται στις γωνίες της κάθε σελίδας του μπλοκ. Μόλις το σχέδιο ολοκληρωθεί, ο χρήστης απλά τοποθετεί τη συσκευή του επάνω από αυτό και με τη βοήθεια του συνοδευτικού app σκανάρει τα εν λόγω σημεία. Η εφαρμογή «διαβάζει» τη δημιουργία μόδας μεταφράζοντάς την σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο.
Και για τους πιο απαιτητικούς που επιθυμούν να δουν πώς ακριβώς «πέφτει το ρούχο» επάνω στο μοντέλο υπάρχει η επιλογή της πασαρέλας, όπου το σχέδιο ζωντανεύει και η ιδέα αναδεικνύεται.
«Πράσινο» σκουπιδονήσι
Σχέδια για τη δημιουργία γιγάντιων νησίδων για τη διαχείριση των σκουπιδιών στα παράλια του Μανχάταν, τα οποία στο επάνω μέρος τους θα φιλοξενούν οάσεις πρασίνου, προτείνει η αμερικανική εταιρεία Architecture.
Τα λεγόμενα Green Loops θα διαθέτουν κήπους με οργανικές καλλιέργειες, μεγάλες εκτάσεις πρασίνου και περιοχές που κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως πίστες σκι. Ακριβώς κάτω από τον πράσινο «παράδεισο» θα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις για την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων που θα αντιστοιχούν σε περίπου 30% των οικιακών αποβλήτων της Νέας Υόρκης. Ειδικά πλοία θα μεταφέρουν τα απόβλητα προς επεξεργασία από την πόλη στο νησί και στη συνέχεια, ως λίπασμα πια, από το νησί προς την πόλη για την αναδιανομή του.

«Η συγκεκριμένη πρόταση δημιουργεί ένα δίκτυο πάρκων κομποστοποίησης ενισχύοντας παράλληλα τους χώρους πρασίνου της πόλης»
αναφέρει η εταιρεία. «Κάτι τέτοιο σημαίνει ραγδαία μείωση των διαδρομών των απορριμματοφόρων από και προς τους χώρους υγειονομικής ταφής των οργανικών αποβλήτων και μείωση της κίνησης στους δρόμους, του θορύβου και της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Σημαίνει ακόμη αύξηση της ασφαλείας στους δρόμους, καθαρότερο αέρα και λιγότερες εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα».
Φουτουριστικό όχημα από 3D εκτυπωτή

Ενα όχημα που μοιάζει βγαλμένο από το μέλλον, αλλά στην πραγματικότητα είναι βγαλμένο από… τρισδιάστατο εκτυπωτή, παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία EDAG, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

To εσωτερικό του Genesis, όπως ονομάζεται το «εκτυπωμένο» όχημα, είναι εμπνευσμένο από το σχήμα της χελώνας. Εχει σχεδιαστεί δηλαδή με τρόπο ώστε να προσφέρει στον οδηγό ενισχυμένη προστασία και στήριξη, όπως ακριβώς συμβαίνει μέσα στο κέλυφος του ερπετού. Η εσωτερική δομή δημιουργείται από ένα μείγμα θερμοπλαστικών υλικών και ανθρακόνημα. Σύμφωνα με την εταιρεία, «το Genesis έχει σχεδιαστεί για να δείξει την επαναστατική δυναμική που έχει η τρισδιάστατη εκτύπωση». Η ίδια αναφέρει ακόμη ότι οι 3D εκτυπωτές μια μέρα θα εκτυπώνουν ολόκληρα τα οχήματα, τα οποία χάρη στη χρήση ανθρακονήματος θα έχουν μειωμένο βάρος ενώ παράλληλα θα προσφέρουν αυξημένη προστασία.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εμπορευματοποίηση του φουτουριστικού οχήματος απέχει μόλις μια δεκαετία, ωστόσο η εκτύπωση των τμημάτων του είναι εφικτή σήμερα.
«Μέχρις ότου οι εν λόγω εκτυπωτές καταφέρουν να προχωρήσουν στην εκτύπωση ολόκληρων οχημάτων, υπάρχει δρόμος, οπότε για την ώρα παραμένει στο μυαλό μας ως όραμα» καταλήγει με ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Αναδιπλούμενη… λεκάνη
Στα μικρά μπάνια ο χώρος είναι πολύτιμος. Αυτό σκέφτηκαν δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Χάντερσφιλντ και δημιούργησαν τη lota: μια λεκάνη με δυνατότητα να αναδιπλώνεται.
Η έξυπνη λύση συνοδεύεται μάλιστα και από ένα ευρηματικό καζανάκι το οποίο ενεργοποιείται μόλις ο χρήστης τοποθετήσει τη λεκάνη στην όρθια θέση της –δηλαδή, μόλις την «κλείσει». Η καινοτόμος λεκάνη για μικρούς χώρους διαθέτει ενσωματωμένο ένα σύστημα το οποίο απομονώνεται από το υπόλοιπο αποχετευτικό σύστημα όταν εκείνη βρίσκεται σε λειτουργική θέση. Οταν πάλι η λεκάνη αναδιπλωθεί απελευθερώνοντας τον χώρο, το καζανάκι ενεργοποιείται και οι ακαθαρσίες απομακρύνονται.
Σύμφωνα με τους επινοητές της, η lota, πέρα από εξοικονόμηση χώρου, οδηγεί και σε εξοικονόμηση νερού καθώς χρειάζεται μόλις 2,5 λίτρα νερού ανά «τράβηγμα», την ώρα που μια συμβατική λεκάνη απαιτεί περί τα έξι λίτρα νερού κατά μέσον όρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version