Δίκτυο μαμάδων: Κοτόπουλο πανέ στον φούρνο με ριζότο αρακά

YΛΙΚΑ (για 4 παιδιά) Για τα μπουτάκια κοτόπουλου 1 μέτριο κολοκυθάκι 2 αβγά αλάτι 1½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα 60 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης 60 γρ. φιστίκια Αιγίνης 8 μπουτάκια κοτόπουλου λίγο έ.π. ελαιόλαδο για την επάλειψη του κοτόπουλου Για το ριζότο 5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη 100 γρ. αρακάς, βρασμένος 2½ φλ. […]

Δίκτυο μαμάδων: Κοτόπουλο πανέ στον φούρνο με ριζότο αρακά

YΛΙΚΑ (για 4 παιδιά)

Για τα μπουτάκια κοτόπουλου

1 μέτριο κολοκυθάκι

2 αβγά

αλάτι

κ.γ. γλυκιά πάπρικα

60 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης

60 γρ. φιστίκια Αιγίνης

8 μπουτάκια κοτόπουλου

λίγο έ.π. ελαιόλαδο για την επάλειψη του κοτόπουλου

Για το ριζότο

5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

100 γρ. αρακάς, βρασμένος

φλ. ρύζι αρμπόριο

1.200 ml ζωμός κοτόπουλου, σπιτικός ή ψυγείου

4 κ.σ. παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

Μπουτάκια κοτόπουλου:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Καθαρίζουμε το κολοκυθάκι και το βράζουμε ή το μαγειρεύουμε στον ατμό. Tο πολτοποιούμε στο multi. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε τον πουρέ του κολοκυθιού, αλάτι και τη γλυκιά πάπρικα και ανακατεύουμε. Θρυμματίζουμε στο multi τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα φιστίκια Αιγίνης, τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ πιάτο και τα ανακατεύουμε.
Πλένουμε τα μπουτάκια. Τα περνάμε πρώτα από το μπολ με το κολοκυθάκι και το αβγό και μετά από το πιάτο με τα δημητριακά και τα φιστίκια. Στρώνουμε ένα ταψί με μια λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω τα μπουτάκια. Τα βάζουμε στον φούρνο και μόλις ροδίσουν τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Οταν είναι έτοιμα, σε περίπου 20 λεπτά, τα γυρίζουμε από την άλλη, τα λαδώνουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου άλλα 20 λεπτά (συνολικός χρόνος ψησίματος 35-45 λεπτά).

Ριζότο: Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον αρακά και το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά (ώσπου το ρύζι να ροδίσει). Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό (προσθέτουμε κάθε φορά που απορροφάται όλος) και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις το ρύζι χυλώσει, ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό. Σερβίρουμε αμέσως δίπλα στο κοτόπουλο.

* Η Θέμις Καρδιόλακα είναι συγγραφέας του βιβλίου «Μαμά, δεν τρώω “πράσινα”!» (εκδόσεις Μίνωας), στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η παραπάνω συνταγή.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version