Σε επίπονη διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του εξελίσσεται η επιλογή των προσώπων που θα απαρτίσουν τους συνδυασμούς του κόμματος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Πέραν κάποιων δήμων όπου οι επιλογές έχουν ήδη ολοκληρωθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, οι κρίσιμες αποφάσεις για τους υποψηφίους στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους εκκρεμούν. Κατά τη διαδικασία αυτή, διαπιστώνονται πολλά και σύνθετα προβλήματα όπως: μια ιδιότυπη λειψανδρία, δεδομένων και των αυξημένων απαιτήσεων που δημιουργεί ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια απροθυμία κορυφαίων στελεχών να ριχτούν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και μια δυσφορία προσώπων που στις προηγούμενες εκλογές είχαν σηκώσει το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία σήμερα δεν είναι πρόθυμα να αποσυρθούν.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας είχε αλλεπάλληλες διερευνητικές συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του κόμματός του που θα επιθυμούσε να χρίσει υποψηφίους για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας. Στις περισσότερες από αυτές τις συζητήσεις εισέπραξε αρνήσεις και έντονες επιφυλάξεις, με ελάχιστους από όσους βολιδοσκόπησε να αφήνουν κάποια παράθυρα για την κάθοδό τους στις εκλογές.
Μια υποψηφιότητα που αυτή τη στιγμή μπορεί να θεωρείται βέβαιη είναι της Σοφίας Σακοράφα για την Περιφέρεια Αττικής. Η δημοσκοπική δυναμική την οποία εμφανίζει το κόμμα στην περιοχή, σε συνδυασμό με την «ευδόκιμη» αντιμνημονιακή θητεία της πρώην βουλευτού του ΠαΣοΚ, την καθιστά υποψηφιότητα ικανή να αντιμετωπίσει με αξιώσεις τον κ. Ι. Σγουρό ή και να κερδίσει την εκλογή.
Πέραν όμως αυτού, τίποτε δεν έχει κλείσει σε άλλες περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, όπου παρατηρείται ένας συνδυασμός φαινομένων, όπως αδυναμία εξεύρεσης ισχυρών υποψηφίων, κατάρτιση συνδυασμών με διείσδυση σε χώρους πέραν της Αριστεράς αλλά και απροθυμία κεντρικών στελεχών να δώσουν τη μάχη της Αυτοδιοίκησης, είτε υπό τον φόβο μία ήττας είτε επειδή έχουν το βλέμμα στραμμένο στην κεντρική πολιτική σκηνή με την ελπίδα ανάληψης κυβερνητικών θέσεων.
Κάποιοι θέλουν τη Ζωή
Εντονο είναι το παρασκήνιο και οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αθηναίων. Η κατηγορηματική άρνηση του κ. Δ. Παπαδημούλη να είναι υποψήφιος έχει αναθερμάνει πολλές συζητήσεις για διάφορα ονόματα, αν και η τελική έγκριση θα ληφθεί από την ΚΕ του κόμματος.
Η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, καθηγήτρια του ΕΜΠ και υποψήφια για τον δήμο το 2010, Ελένη Πορτάλιου δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη μάχη και να δεχθεί παραγκωνισμό, και έχει ήδη μπει στη διαδικασία συλλογής υπογραφών για τη στήριξη της υποψηφιότητάς της.
Το θέμα της υποψηφιότητας του κ. Γ. Κιμούλη δεν έχει κλείσει τελεσιδίκως, παρά το γεγονός ότι ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης διέψευσε προ μερικών εβδομάδων ότι θα είναι υποψήφιος.
Ενα όνομα όμως που επανέρχεται δυναμικά στις συζητήσεις μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία είναι αυτό της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Σύμφωνα με μετρήσεις, σε πολλές από τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως πρώτη δύναμη σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής το ποσοστό δημοτικότητας της βουλευτού είναι αρκετά υψηλό στην Α’ Αθηνών και θεωρείται πρόσωπο που μπορεί να απευθυνθεί σε πολίτες πέραν του χώρου της Αριστεράς και να αντεπεξέλθει στις δύσκολες και σύνθετες συνθήκες μιας εκλογικής αναμέτρησης. Το ερώτημα ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι ποιος επιθυμεί περισσότερο να είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου υποψήφια; Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή η ίδια –και για ποιον λόγο;
Αντίστοιχο σκηνικό παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, όπου ο υποψήφιος του 2010 κ. Τρ. Μηταφίδης θέλει να διεκδικήσει και πάλι τον δήμο, όμως τις τελευταίες ημέρες ξαναζεστάθηκε η συζήτηση για μια υποψηφιότητα του καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Αρ. Καζάκου, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ένας από τους λίγους που μπορού να διεισδύσουν και στον χώρο των ψηφοφόρων του κ. Ι. Μπουτάρη. Στον Πειραιά, πιθανολογείται πως παρά τις έντονες επιφυλάξεις του θα είναι εν τέλει υποψήφιος ο κ. Θ. Δρίτσας.
Τις τελευταίες ημέρες επανήλθε με μεγάλη ένταση το όνομα του κ. Γ. Σταθάκη για την Κρήτη, με τον κ. Μιχ. Κριτσωτάκη να είναι επίσης πιθανός υποψήφιος, ενώ για τη Θεσσαλία πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο, αν όχι βέβαιο, είναι να θέσει υποψηφιότητα η κυρία Ηρώ Διώτη.
Ενα από τα εκκρεμή ζητήματα, το οποίο ακουμπά και το θέμα της γενικότερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αν εν τέλει θα στηριχθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποψηφιότητα του κ. Μ. Μπόλαρη, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα στηριχθεί από τη ΔΗΜΑΡ.
Ποιοι έχουν «κλειδώσει»
Τα ονόματα που έχουν ήδη κλείσει είναι τα εξής: Κερατσίνι – Δραπετσώνα: Χρ. Βρεττάκος, Ηλιούπολη: Χρ. Κοκκοτίνης, Αιγάλεω: Δ. Μπίρμπας, Νέα Ιωνία: Ηρ. Γκότσης, Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό: Γ. Κομματάς, Βύρωνας: Α. Κατωπόδης, Αγία Παρασκευή: Ι. Σταθόπουλος, Ελληνικό – Αργυρούπολη: Χρ. Κορτζίδης, Ηράκλειο Αττικής: Ειρήνη Κατσινοπούλου, Χαϊδάρι: Θ. Σπηλιόπουλος, Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα: Αρ. Βασιλόπουλος, Αλιμος: Ειρήνη Μπέλια, Διόνυσος: Γ. Ζυγούνας, Πεντέλη: Αντ. Φειδοπιάστης, Αγία Βαρβάρα: Γ. Γεωργιανάκης, Καισαριανή: Γ. Κοντόσταυλος, Παιανία: Αλ. Καποδίστριας, Κατερίνη: Χρ. Γιαννούλης, Σέρρες: Παν. Κοτρώνης, Πολύγυρος: Αναστ. Κανταράς, Αιγιαλία: Κ. Παπακωνσταντίνου, Μεσολόγγι: Π. Παπαδόπουλος, Ναύπακτος: Τ. Λουκόπουλος,Ακτιο – Βόνιτσα: Ν. Λιάπης, Καβάλα: Αρ. Βέρρος, Κομοτηνή: Ελένη Λαφτσή, Ξάνθη: Γ. Αταμπούφης, Θάσος: Β. Παπαφιλίππου, Λιβαδειά: Γιώτα Πούλου, Κάρυστος: Ισίδ. Παπαλυμπέρης, Αρτα: Ηλ. Καραμπίκας, Ζάκυνθος: Δ. Μαρίνος – Κουρής, Λέσβος: Στρ. Γεωργούλας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
