Παρά τις φορολογικές μεγαλοστομίες των Υπουργών Οικονομικών των δυο τελευταίων ετών περί της προετοιμασίας ενός σύγχρονου, κοινωνικά δίκαιου, αναπτυξιακού και αποτελεσματικού εθνικού φορολογικού συστήματος, αποδεικνύεται ότι είναι άνθρακες ο φορολογικό θησαυρός.
Οι φορολογικές ρυθμίσεις που ετοιμάζονται δεν έχουν καμία σχέση με τις παραπάνω διαχρονικές δεσμεύσεις και διακηρύξεις. Αποτελούν φορολογικό έκτρωμα.
Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα η προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας εισοδήματος, που εξασφαλίζονταν, μεταξύ άλλων, με την ύπαρξη πολλών φορολογικών κλιμακίων (από δεκαεννέα μέχρι εννέα) ικανοποιούσε κυρίως την ανάγκη της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε αντίθεση με την έμμεση φορολογία που ήταν άδικη κυρίως πριν την εισαγωγή του Φ.Π.Α., επειδή είχε μόνο ένα συντελεστή (π.χ. Φ.Κ.Ε., χαρτόσημο κ.λ.π.).
Η σημερινή τρικοματική κυβέρνηση που ασκεί αλλοπρόσαλλη, κοινωνικά άδικη και καταστροφική πολιτική, χωρίς καμία φορολογική αρχή, με καθαρά εισπρακτικές προθέσεις, μετατρέπει και την άμεση φορολογία σε κοινωνικά άδικη φορολογία, με την μείωση των φορολογικών συντελεστών σε δύο ή τρεις με την παντελή επίσης κατάργηση του αφορολογήτου ποσού και της έκπτωσης δαπανών των φορολογουμένων από το εισόδημα ή από τον φόρο.
«Οι σοφοί της Οικονομίας»
Προφανώς οι δήθεν σοφοί της οικονομίας (ντόπιοι και της τρόικα) πιστεύουν (λαθεμένα) ότι με τις ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, εισπράττοντας από τους μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους που είναι ήδη εξαθλιωμένοι, έσοδα αντίστοιχα με τις φορολογικές αυξήσεις που θα νομοθετήσουν.
Αγνοούν βεβαίως, ή κάνουν ότι αγνοούν, πως σε περιόδους παρατεταμένης ύφεσης, η αύξηση της φορολογίας, αυξάνει την φοροδιαφυγή και όχι τις φορολογικές εισπράξεις. Επίσης αγνοούν ή κάνουν ότι αγνοούν πως σε περιόδους ύφεσης οι χωρίς τέλος μειώσεις με διάφορους τρόπους του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, βαθαίνει την ύφεση, αυξάνει την ανεργία και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό στο Α.Ε.Π., όπως έγινε άλλωστε τα τελευταία τρία χρόνια με την εφαρμογή της ίδιας δημοσιονομικής και οικονομικής γενικά πολιτικής.
Δυστυχώς η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την καταστροφική οικονομική πολιτική των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων, που οδήγησε στην εκτίναξη του Δημόσιου χρέους από το 120% του Α.Ε.Π. το έτος 2009, στο 180% το 2012, παρά το τελευταίο “κούρεμα” σε μείωση του Α.Ε.Π. κατά σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ σε τρομακτική αύξηση της ανεργίας (στο 26% περίπου) και στην αποδιάλυση της πραγματικής οικονομίας της κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης, αντί να σώσει τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, τους οδηγεί κάθε μήνα και περισσότερο σε πολλαπλούς κινδύνους, σε εξαθλίωση και βεβαίως στην αγκαλιά των δανειστών για πολλές ακόμη δεκαετίες.
Επιτέλους πρέπει να τεθεί τέρμα σε αυτήν την αδιέξοδη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και να αλλάξουν ριζικά οι προσανατολισμοί αυτών των πολιτικών.
Ανάπτυξη για τους πολλούς δεν γίνεται με παρατεταμένες απάνθρωπες δημοσιονομικές προσαρμογές. Γίνεται μόνο με οικονομική πολιτική που εξασφαλίζει παραγωγικές επενδύσεις, απασχόληση και κοινωνική προστασία.
* Ο κ. Δ. Τσοβόλας είναι δικηγόρος, πρώην υπουργός Οικονομικών
