Η οικονομική κρίση νουντλς δεν κοιτά

ΤΟΚΙΟ Πόσα χρήματα θα ήσασταν διατεθειμένοι να πληρώσετε για ένα πιατάκι φθηνά νουντλς; Ο ιάπωνας σεφ Σοΐτσι Φουτζιμάκι πάντως θα σας σερβίρει ένα αχνιστό μπολ με τα γνωστά ιαπωνικά ζυμαρικά από ρύζι αντί 10.000 γεν, δηλαδή περίπου 50 ευρώ! Η Ιαπωνία, που έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν καταλαβαίνει από οικονομική ύφεση, αναβαθμίζει ακόμη και τα νουντλς, που στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αποτελούν την πιο ανέξοδη διατροφική λύση. Το πλέον «πρόχειρο» φαγητό της ιαπωνικής κουλτούρας, το οποίο δεν πωλείται παραπάνω από 1.

Η οικονομική κρίση νουντλς δεν κοιτά

ΤΟΚΙΟ Πόσα χρήματα θα ήσασταν διατεθειμένοι να πληρώσετε για ένα πιατάκι φθηνά νουντλς; Ο ιάπωνας σεφ Σοΐτσι Φουτζιμάκι πάντως θα σας σερβίρει ένα αχνιστό μπολ με τα γνωστά ιαπωνικά ζυμαρικά από ρύζι αντί 10.000 γεν, δηλαδή περίπου 50 ευρώ! Η Ιαπωνία, που έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν καταλαβαίνει από οικονομική ύφεση, αναβαθμίζει ακόμη και τα νουντλς, που στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αποτελούν την πιο ανέξοδη διατροφική λύση.

Το πλέον «πρόχειρο» φαγητό της ιαπωνικής κουλτούρας, το οποίο δεν πωλείται παραπάνω από 1.000 γεν (5 ευρώ) ανά μερίδα, οφείλει την «αισθητική» του μεταμόρφωση στον 40χρονο σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Fujimaki Gekijo» (Φουτζιμάκι Γκεκίγιο), που βρίσκεται στο ακριβό προάστιο Κάμι Μεγκούρο του Τόκιο. Το πιάτο «Five Flavour Βlend Ιmperial Νoodles» αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλούς συμπατριώτες του, που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα μπολ νουντλς σε δεκαπλάσια τιμή.

«Το πιάτο αυτό είναι το απόσταγμα 25 ετών εμπειρίας μου μέσα στην κουζίνα» ισχυρίζεται ο κ. Φουτζιμάκι, ο οποίος με αυτό το ιδιόμορφο «ρεκτιφιέ» κατόρθωσε να μετατρέψει ένα κατ΄ εξοχήν ιαπωνικό «τζανκ φουντ» σε μια γκουρμέ απόλαυση.

«Παρέλειψαεπί τρεις συνεχείς ημέρεςτο μεσημεριανό μου, έτσι ώστε να βρίσκομαι στο απόγειο της προσμονής μου όταν θα το δοκιμάσω» υποστηρίζει η Τακάκο Σουγκιούρα. Δηλώνειενθουσιασμένη από τη γαστριμαργική πατέντα του ιάπωνος σεφ, ο οποίος αποδίδει, όπως λέει, την πρωτοφανή επιτυχία του πιάτου του στον συνδυασμό δύο διαφορετικών ζυμαρικών που χρησιμοποιεί. Οποιος επιθυμεί να δοκιμάσει τα νουντλς του κ. Φουτζιμάκι, θα πρέπει να τα έχει παραγγείλει τρεις ημέρες νωρίτερα, αφού «απαιτούνται 72 ώρες προκειμένου να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να δώσουν το απαιτούμενο γευστικό αποτέλεσμα».

Τ α αμερικανικά μπέργκερ, δυτικό εφάμιλλο των νουντλς, αναβαθμίζονται όμως κι αυτά με τη σειρά τους, φιγουράροντας στο μενού των ακριβότερων εστιατορίων του κόσμου. Στο Λονδίνο μια γνωστή αλυσίδα φαστ φουντ λανσάρισε προσφάτως το «Τhe Βurger», ένα έδεσμα που φτιάχνεται από μοσχαράκι Ιαπωνίας και συστατικά από επτά διαφορετικές χώρες, στην «εξωφρενική» για πολλούς τιμή των 120 ευρώ, ενώ στη Νέα Υόρκη το «Wall Street Βurger Shoppe» προτείνει ένα μπέργκερ με μοσχαράκι «κόμπε», τρούφα, φουαγκρά και ξύσμα χρυσού στην τιμή των 110 ευρώ. Το Τόκιο θεωρείται πλέον ως η πλέον γκουρμέ πρωτεύουσα του κόσμου, αφού διαθέτει τα περισσότερα εστιατόρια με «αστέρια Μισλέν», τα «βραβεία Οσκαρ» της γεύσης.

Η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο εκτοπίστηκαν σταδιακά από τις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου γαστριμαργικού χάρτη, κυρίως λόγω της παροιμιώδους ικανότητας των Ιαπώνων να πειραματίζονται με οτιδήποτε αφορά το φαγητό τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version