«Σενιόρ Μόντσι», ο Ζορό της Σεβίλλης
Σύμφωνα με τον θρύλο ο Δον Ζουάν υπήρξε μία από τις αινιγματικότερες μυθιστορηματικές φιγούρες. Εμφανίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα στη Σεβίλλη «καίγοντας» τις καρδιές του γυναικείου πληθυσμού και εν συνεχεία δολοφονώντας τους πατεράδες τους και προσκαλώντας τα πνεύματά τους σε… δείπνο! Σχεδόν τετρακόσια χρόνια αργότερα, η ισπανική πόλη, την οποία διασχίζει ο «ποταμός του έρωτα» Γουαδαλκιβίρ και είναι αναγνωρισμένη από την UNESCO ως κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας, ανέδειξε τη δραματική προσωπικότητα της μοιραίας γυναίκας Κάρμεν, η οποία προκάλεσε τη φανατική ενασχόληση του διάσημου ζωγράφου Πικάσο και «ανέβηκε» εκατοντάδες φορές στα σπουδαιότερα θέατρα του πλανήτη. Στον 21ο αιώνα η εμβληματική φιγούρα της Σεβίλλης που κινεί τα νήματα σε έναν από τους πιο επιτυχημένους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους είναι ένας… βετεράνος τερματοφύλακας, ολίγον… καραφλός, ο οποίος ό,τι πιάνει μετατρέπεται σε χρυσό και οι οπαδοί της Σεβίλλης τον λατρεύουν περισσότερο και από τον αρχηγό της ομάδας Χάβι Ναβάρο ή τον γκολτζή Φρεντερίκ Κανουτέ. Ο λόγος για τον 39χρονο κ. Ραμόν Ροντρίγκεζ Βερντέχο, γενικό διευθυντή της ποδοσφαιρικής ομάδας της Σεβίλλης, αντιπάλου της ΑΕΚ στον γ´ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ (15 και 28 Αυγούστου).
Ποιος είναι όμως ο κ. Ραμόν Ροντρίγκεζ Βερντέχο, τον οποίο άπαντες οι Ιβηρες προσφωνούν με το προσωνύμιο «σενιόρ Μόντσι»; Ισως το μυαλό κάποιων οδηγείται σε… σκοτεινά μονοπάτια, αλλά μην μπερδεύεστε! Ο άνθρωπος-«κλειδί», στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η αγωνιστική «έκρηξη» της Σεβίλλης την τελευταία επταετία, δεν έχει καμία σχέση με τον πρώην γενικό διευθυντή της Γιουβέντους κ. Λουτσιάνο Μότζι, «πρωτεργάτη» στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων «Calciopolis» που συγκλόνισε πέρυσι την Ιταλία. Αλλωστε ο ισπανός παράγοντας προτάσσει τη σκληρή και μεθοδική δουλειά και όχι το παρασκήνιο για να ενισχύσει τον μύθο του, καθιστώντας τον σύλλογο της Ανδαλουσίας παράδειγμα προς μίμηση για αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, οι οποίοι απεγνωσμένα αναζητούν αλλά δεν βρίσκουν το μυστικό.
Πώς όμως κατάφερε η «Σεβίγια» (έτσι προφέρεται το όνομα των δις κυπελλούχων UEFA το 2006 και το 2007) να αποτινάξει την εικόνα της καταχρεωμένης ομάδας που υποβιβαζόταν στη Β´ κατηγορία Ισπανίας το καλοκαίρι του 2000 και να εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ; Και τι ρόλο έπαιξε ο σενιόρ Βερντέχο (το όνομά του παραπέμπει λίγο στις ιστορίες του… Ζορό!), ώσπου η καθολική αναγνώριση που κέρδισε η Σεβίλλη να καταγραφεί και με τη δύναμη των αριθμών;
* Κορυφαία στη βαθμολογία
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας και Στατιστικών που εδρεύει στη Βόννη της Γερμανίας, η Σεβίλλη αναδείχτηκε η κορυφαία ομάδα του κόσμου για το 2006, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί την καλύτερη βαθμολογία στις μετρήσεις που έγιναν στα τέλη του περασμένου Ιουλίου! Δεύτερη είναι η Τσέλσι (Αγγλία), τρίτη η Σάντος (Βραζιλία), τέταρτη η Μπόκα Τζούνιορς (Αργεντινή) και πέμπτη η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν (Ιταλία). «Για όλη αυτή τη δόξα ευθύνεται ο Μόντσι. Είναι το μεγαλύτερο είδωλο σε ολόκληρη την πόλη. Βρίσκεται πολύ παραπάνω από τους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή και τον ίδιο τον πρόεδρο. Αυτό θα σας το καταμαρτυρήσουν οι εννέα από τους δέκα οπαδούς που θα ρωτήσετε!» τονίζει στο «Βήμα» ο ισπανός δημοσιογράφος κ. Χαβιέ Γκανθέδο.
Γέννημα θρέμμα της Σεβίλλης, ο κ. Γκανθέδο παρακολουθεί (δημοσιογραφικά) την αντίπαλο της ΑΕΚ πολύ πριν από την άφιξη (1996) εκεί του διεθνούς μέσου Βασίλη Τσιάρτα («Il Mago» τον αποκαλούσαν οι Ισπανοί χάρη στα μαγικά χτυπήματα φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή και ακόμη τον λατρεύουν), του Πέτρου Μαρινάκη, που είχε υπογράψει στον σύλλογο της Ανδαλουσίας την ίδια χρονιά και τον τρίτο Ελληνα Νίκο Μαχλά, ο οποίος μετεγράφη από τον Αγιαξ το καλοκαίρι του 2002 ευτυχώντας να αγωνιστεί στην Πριμέρα Ντιβισιόν και να συνεργαστεί με τον γενικό διευθυντή κ. Βερντέχο («Μόντσι») που είχε ήδη αναλάβει καθήκοντα από το 2000.
* Ποτέ μέσω βιντεοκασέτας
«Εχουμε μελετήσει περισσότερους από 700 ποδοσφαιριστές σε όλον τον κόσμο. Στην Ευρώπη οι χώρες που μας ενδιαφέρουν είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Αγγλία και η Ολλανδία. Στη Λατινική Αμερική η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στη Χιλή και στην Ουρουγουάη. Οταν κάποιος από τους σκάουτερ ανακαλύπτει έναν ποδοσφαιριστή, λόγου χάρη ο Ραμόν Βάσκεθ τον Μπαπτίστα, αμέσως με ενημερώνει και τότε αρχίζει η ανάλυση του παίκτη. Τον παρακολουθούμε σε βίντεο, τον μελετάμε εξονυχιστικά, αλλά ποτέ δεν υπογράφουμε συμβόλαιο με έναν ποδοσφαιριστή μέσω μιας κασέτας. Πάντοτε πηγαίνουμε στην πατρίδα του και τον συναντάμε, συζητάμε με τους γονείς του, παίρνουμε τη γνώμη ψυχολόγων» αποκάλυψε ο «Μόντσι» σε συνέντευξή του στην ισπανική αθλητική εφημερίδα «As». Βέβαια η μέθοδος που περιγράφει αφορά το πρώτο σκέλος, την απόκτηση ενός ελπιδοφόρου νεαρού ποδοσφαιριστή. Το δεύτερο είναι το πιο σημαντικό για τη Σεβίλλη, η οποία κατάφερε να απεγκλωβιστεί από τα χρέη ξοδεύοντας… ψίχουλα για την αγορά ποδοσφαιριστών, αλλά μεταπωλώντας τους «χρυσούς» στους εύρωστους συλλόγους της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Προσέξτε μια λεπτομέρεια, που συγχρόνως αποτελεί και σύμπτωση. Εννέα χρόνια προτού οι οπαδοί της ΑΕΚ πραγματοποιήσουν το δικό τους συλλαλητήριο ξεκινώντας από την πλατεία Κλαυθμώνος (2004), οι ομόλογοί τους Σεβιγιάνοι είχαν κατεβεί στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον – βάσει του αθλητικού νόμου – υποβιβασμό της ομάδας τους στη Γ’ Εθνική Ισπανίας λόγω οικονομικών ατασθαλιών! Με το ζόρι τα χρέη του συλλόγου ρυθμίστηκαν, αλλά δεν διαγράφηκαν και η ομάδα της Ανδαλουσίας δεν γλίτωσε τον υποβιβασμό στη Β´ κατηγορία.
* Αγοράζει φθηνά, πουλάει ακριβά!
Τι έκανε λοιπόν ο πανούργος «σενιόρ Μόντσι». Αρχισε να αγοράζει φθηνά και να πουλάει ακριβά! Αγόρασε τον Βραζιλιάνο Μπαπτίστα από τη Σάο Πάολο με 1,5 εκατ. ευρώ, τον κράτησε δύο χρόνια στη Σεβίλλη και τον μοσχοπούλησε στη Ρεάλ Μαδρίτης αντί… 20 εκατ. ευρώ! Θέλετε και άλλα παραδείγματα, που αποδεικνύουν το πώς πλούτισε η αντίπαλος της ΑΕΚ; Ο έτερος Βραζιλιάνος Αλβες αποκτήθηκε με 600.000 ευρώ και η Σεβίλλη απαιτεί τώρα… 30 εκατ. ευρώ από τη Ρεάλ Μαδρίτης για την παραχώρησή του. Ο Δανός Κρίστιαν Πόουλσεν είχε μείνει ελεύθερος από τη γερμανική Σάλκε και αποκτήθηκε από τη Σεβίλλη, ενώ ο Γάλλος Ζουλιέν Εσκουντέ κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν και ακριβότερες μεταγραφές (που πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα), όπως αυτές του Βραζιλιάνου Ρενάτο (6 εκατ. ευρώ από τη Σάντος), του Γάλλου Φρεντερίκ Κανουτέ (6,5 εκατ. ευρώ από την Τότεναμ) και του Ουρουγουανού Σεβαντόν (8,5 εκατ. ευρώ από τη Μονακό), οι οποίες όμως είναι δεδομένο ότι θα ξαναγεμίσουν το ταμείο της Σεβίλλης στο εγγύς μέλλον. Ταμείο που δεν ήταν ποτέ άδειο την τελευταία πενταετία, κάτι για το οποίο «φρόντισαν» δύο πιτσιρικάδες από τα σπλάχνα της Σεβίλλης. Πρόκειται για τον Χοσέ Αντόνιο Ρέγες, ο οποίος παραχωρήθηκε στην Αρσεναλ το 2004 αντί 20 εκατ. ευρώ, και για τον έτερο που προέρχεται από τα «τσικό» Σέρχιο Ράμος, ο οποίος μετακόμισε το 2005 στη Ρεάλ Μαδρίτης αντί 27 εκατ. ευρώ! Μόνο από δύο νεαρούς δηλαδή τα κέρδη της Σεβίλλης ήταν… 47 εκατ. ευρώ, ενώ η ομάδα της Ανδαλουσίας κέρδισε άλλα 20 εκατ. ευρώ από την πώληση του Μπαπτίστα και ορέγεται τα 30 εκατ. ευρώ που προσφέρει η Ρεάλ Μαδρίτης για τον Αλβες! Εδώ πρόκειται για εργοστάσιο παραγωγής παικτών, για τη λειτουργία του οποίου έχει την αποκλειστική ευθύνη ο κ. Βερντέχο.
Πρόκληση για την Ενωση και τον κόουτς Φερέρ
Με λίγη ή πολλή τύχη η ΑΕΚ μπορεί να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα στο… κολασμένο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» την ερχόμενη Τετάρτη (ο επαναληπτικός θα γίνει στην Αθήνα στις 28 Αυγούστου). Συνιστά άλλωστε τεράστια πρόκληση αλλά και κίνητρο για τους παίκτες του ισπανού τεχνικού της ελληνικής ομάδας κ. Λορέντσο Σέρα Φερέρ (επί επτά χρόνια προπονητής της «μισητής» συμπολίτισσας της Σεβίλλης, Μπέτις, που αντιπροσωπεύει τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα) το να αποδώσουν ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου απέναντι στην τρίτη ομάδα του περυσινού ισπανικού πρωταθλήματος και κατόχου του Κυπέλλου Ισπανίας. Ποιος ξέρει; Ισως αυτές οι διπλές αναμετρήσεις – εκτός από την πόρτα που οδηγεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ – να… ανοίξουν πόρτες για αρκετούς ποδοσφαιριστές της Ενωσης. Και αν το επιτελείο του «Μόντσι» γνωρίζει απέξω και ανακατωτά τον «ταχυδακτυλουργό» Ριβάλντο, καιρός είναι να μάθει και τους υπόλοιπους…