Την άνοιξη του 2005 που η ελληνική οικονομία τέθηκε υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Γ. Αλογοσκούφης δέχθηκε τη σφοδρότερη επίθεση της καριέρας του. Οχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά και σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησής του τον κατηγορούσαν ότι έβαλε τη χώρα σε περιπέτεια και την εξέθεσε διεθνώς. Αυτές τις ημέρες ο υπουργός Οικονομίας έβαλε ένα προσωπικό στοίχημα: να βγει η χώρα από την επιτήρηση πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Οπως όλα δείχνουν σήμερα, μάλλον θα το καταφέρει, αφού και την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός αντιστάθηκε στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών. Ωσπου όμως να ανακοινωθεί και επισήμως η απόφαση αυτή της Επιτροπής, το στοίχημα αυτό του κ. Αλογοσκούφη παραμένει ανοιχτό και τον απειλεί πολιτικά. Για να το κερδίσει οριστικά, βασίζεται πλέον σε ένα και μοναδικό πρόσωπο, το οποίο ούτε φίλος του είναι, αλλά ούτε καν μιλάει ελληνικά και δεν κατανοεί πώς λειτουργεί η πολιτική στην Ελλάδα. Στον επίτροπο της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια, που από την πρώτη στιγμή τού έδειξε ότι δεν πρόκειται να του χαριστεί και ότι δεν καταλαβαίνει από πολιτικές πιέσεις. Οι σχέσεις Αλογοσκούφη – Αλμούνια πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια κυριολεκτικά «από σαράντα κύματα». Αλλά φαίνεται ότι κατέληξαν σε μια ισχυρή συμφωνία κυρίων, στην οποία μπορεί πλέον να βασίζεται ο υπουργός Οικονομίας για να κερδίσει το στοίχημά του.
Οι βάσεις για τη συμφωνία των κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Χοακίν Αλμούνια μπήκαν σε μια μυστική συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στη Φραγκφούρτη το φθινόπωρο του 2004. Στο περιθώριο ενός συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομίας κάθησε απέναντι στον σοσιαλιστή Ισπανό, που μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του και δήλωνε αποφασισμένος να τα βάλει με χώρες ισχυρότερες από την Ελλάδα, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Ο κ. Αλογοσκούφης υποσχέθηκε τότε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, από το οποίο δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ποτέ. Ο κ. Αλμούνια τού υπενθύμισε ότι αυτά τα έχει ξανακούσει πολλές φορές από Ελληνες, αλλά του υποσχέθηκε ότι το κακό παρελθόν της ελληνικής οικονομίας δεν θα τον επηρεάσει στις αποφάσεις του.
Από τότε οι δύο άνδρες συναντήθηκαν πολλές φορές και επικοινωνούν τακτικά, χωρίς όμως ποτέ να γίνουν φίλοι. Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα η συνομιλία τους κατέληξε σε έναν άγριο καβγά. Η πρώτη ήταν το φθινόπωρο του 2005, όταν ο επίτροπος για τα Οικονομικά και τα Νομισματικά Θέματα ήρθε στην Ελλάδα και τίναξε στον αέρα τις τιτλοποιήσεις που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση, ανατρέποντας πλήρως τον σχεδιασμό της και εκθέτοντας τον κ. Αλογοσκούφη στην αντιπολίτευση. Οπως εξήγησε αργότερα ο κ. Αλμούνια, δεν μπορούσε να τις δεχθεί λόγω παράτυπων τιτλοποιήσεων που είχαν προηγηθεί στην Ουγγαρία, αλλά το αποτέλεσμα για την ελληνική κυβέρνηση ήταν καταστρεπτικό.
Ο δεύτερος καβγάς πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες, όταν ο κ. Αλμούνια πληροφορήθηκε τελευταίος ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί στην αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ. Η ψυχρότητα όμως ξεπεράστηκε με δύο διαδοχικά ραντεβού (το ένα μυστικό, το άλλο φανερό) που έγιναν στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2006. Τότε ο κ. Αλογοσκούφης ενημερώθηκε για πρώτη φορά ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα βγει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος εντός του 2007.
* «Μάλλον τον Ιούνιο…»
«Πάτε καλά. Αν συνεχίσετε έτσι, μάλλον τον Ιούνιο βγαίνετε» είχε πει τότε ο κ. Αλμούνια στον κ. Αλογοσκούφη, αλλά εκείνος δεν το δημοσιοποίησε για να μη χρειαστεί να απολογηθεί αργότερα αν κάτι πήγαινε στραβά.
Η ίδια συζήτηση επαναλήφθηκε και την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου οι δύο άνδρες τα είπαν στα όρθια προτού αρχίσει η συνεδρίαση του Eco/Fin, και οι εξελίξεις οριστικοποιήθηκαν. Το εισιτήριο εξόδου θα σφραγιστεί σίγουρα εντός του 2007.
Εκτός απροόπτου, η ελληνική οικονομία θα απαλλαγεί από τη διαδικασία επιτήρησης μαζί με τη Γερμανία με απόφαση της Συνόδου των υπουργών που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Αρχές Απριλίου η κυβέρνηση θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οριστικά στοιχεία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2006, όπου θα πιστοποιείται ότι το έλλειμμα έχει υποχωρήσει στα συμφωνημένα επίπεδα. Στα τέλη Απριλίου η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις της για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίας στην εαρινή της έκθεση. Τον Μάιο θα υπάρξει μια ειδική έκθεση για την ελληνική οικονομία που πιθανότατα θα εισηγείται την έξοδό της από την επιτήρηση. Η Γαλλία πήρε έγκριση εξόδου από την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Γερμανία την έχει ήδη εξασφαλίσει με ρυθμούς αύξησης του ΦΠΑ άνω του 3%. Αν όμως διαπιστωθούν σημάδια χαλάρωσης στην ελληνική οικονομία, τότε η έκθεση της Επιτροπής θα παραμείνει θετική, αλλά η εισήγηση για την έξοδο από την επιτήρηση θα μετατεθεί για το φθινόπωρο.
* Εκλογικό σκηνικό
Τι προτιμά η κυβέρνηση; Ούτε και η ίδια δεν ξέρει ακόμη. Αν επιτύχει έξοδο από τον Ιούνιο, δεν θα τη θυμάται κανείς ως επιτυχία ως τον Οκτώβριο που θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα οι εκλογές. Αν η έξοδος έλθει τον Οκτώβριο, τότε θα συμπέσει με τις εθνικές εκλογές, αλλά από τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να απολογείται γιατί δεν βγήκε από τότε!
Η αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ, αν και έγινε αιτία να ψυχραθούν Αλογοσκούφης και Αλμούνια, τώρα βολεύει και τους δύο. Αν και η έξοδος θα αποφασιστεί με τα παλαιά στοιχεία, η αναθεώρηση δίνει μια ασφάλεια στην κυβέρνηση να κρατήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% και στον κ. Αλμούνια να μη διαψευστεί στις προβλέψεις του, έστω κι αν υπάρξει μια μικρή χαλάρωση λόγω εκλογών.
Γι’ αυτό και το σκηνικό σε σχέση με τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ έχει αλλάξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Αλμούνια, ενώ μέχρι πρότινος δεν ήθελε να ακούει καν για το ΑΕΠ στην Ελλάδα, τώρα πιέζει τον κ. Αλογοσκούφη να του στείλει γρήγορα τα στοιχεία.
Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό
Αν και ποτέ δεν έγιναν φίλοι, ο υπουργός Οικονομίας εμπιστεύεται πλέον σχεδόν τυφλά τον επίτροπο. «Δεν είναι τεχνοκράτης. Είναι πολιτικός και γι’ αυτό σκέπτεται διπλά τις κινήσεις του. Αλλά εκτιμά τη συνέπεια, την αξιοπιστία και τους καθαρούς κανόνες» τονίζει ο κ. Αλογοσκούφης για τον σοσιαλιστή Ισπανό, από τον οποίο περιμένει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό της επιτυχίας του.
Ενα πιστοποιητικό με το οποίο ασφαλώς θα επιτεθεί στους αντιπάλους του. Τόσο σε εκείνους που δήλωναν ότι θα σκίσουν τα πτυχία τους αν μειωθεί το έλλειμμα, όσο και στους άλλους που τον υπονόμευαν υπόγεια επί χρόνια υποστηρίζοντας ότι ο Αλογοσκούφης εφηύρε την απογραφή για να κερδίσει την πολιτική στήριξη του Πρωθυπουργού.
