Κεφάλαια ύψους 1,17 δισ. ευρώ έχουν «αποχωρήσει» από την αρχή του χρόνου από τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε εγχώριες αξίες, μετοχικές, ομολογιακές, καθώς και σε καταθέσεις, με προορισμό αγορές του εξωτερικού. Οι παραπάνω εκροές έχουν απορροφηθεί από τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν εκτός Ελλάδος, οι καθαρές εισροές των οποίων τους πρώτους εννέα μήνες της εφετινής χρονιάς ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι οι βασικότερες αιτίες για τη στροφή των επενδυτών στα αμοιβαία του εξωτερικού αποτελούν οι έντονες διακυμάνσεις και η έλλειψη αξιοπιστίας της Σοφοκλέους, οι συγκριτικά χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα ξένα και οι πενιχρές αποδόσεις που σημειώνουν τα περισσότερα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων εσωτερικού.
* Οι προτιμήσεις των Ελλήνων
Είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, ότι σε όλες τις υποκατηγορίες αμοιβαίων, η μέση αριθμητική απόδοση των «αλλοδαπών» είναι υψηλότερη των εγχώριων. Στην κορυφή μάλιστα των προτιμήσεων των Ελλήνων τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί τα ομολογιακά αμοιβαία διεθνή και εξωτερικού τα οποία καταγράφουν το 2004 τα υψηλότερη κέρδη μεταξύ όλων των αμοιβαίων που διαχειρίζονται οι ΑΕΔΑΚ που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Την ίδια στιγμή η απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει οδηγήσει στην «πόρτα της εξόδου» από τα αμοιβαία της κατηγορίας σημαντική μερίδα επενδυτών, ενώ είναι ενδεικτικό της αρνητικής συγκυρίας που διανύει το XA ότι τα μετοχικά εσωτερικού είναι τα μόνα αμοιβαία που από τις 31.12.2003 σημειώνουν μεσοσταθμικές απώλειες.
Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτυπώνει ξεκάθαρα την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω είναι οι εισροές/εκροές κεφαλαίων ανά κατηγορία επένδυσης. Συγκεκριμένα σε όλες τις κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων (διαχείρισης διαθεσίμων, ομολογιακά, μεικτά και μετοχικά) που επενδύουν στην ελληνική αγορά, το ισοζύγιο εισροών – εκροών είναι αρνητικό. Οι καθαρές εκροές από την αρχή του 2004 στα διαχείρισης διαθεσίμων εσωτερικού φθάνουν τα 490 εκατ. ευρώ, στα μετοχικά εσωτερικού τα 261 εκατ. ευρώ, στα μεικτά εσωτερικού τα 252 εκατ. ευρώ και στα ομολογιακά εσωτερικού τα 168 εκατ. ευρώ.
Αντιθέτως, στα αμοιβαία που επενδύουν στο εξωτερικό, οι εισροές υπερτερούν των εκροών. Πιο αναλυτικά οι σημαντικότερες εισροές κεφαλαίων σημειώνονται στα ομολογιακά αμοιβαία διεθνή και εξωτερικού, το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα 460 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα στα διεθνή διαχείρισης διαθεσίμων οι καθαρές εισροές φθάνουν τα 215,89 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα μετοχικά εξωτερικού με 180,19 εκατ. ευρώ και τα μεικτά διεθνή με 177,51 εκατ. ευρώ.
Χρονιά των «ασφαλών» τοποθετήσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2004, καθώς τις υψηλότερες αποδόσεις σημειώνουν τα χαρτοφυλάκια που είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε μετοχικές αξίες. Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα ομολογιακά αμοιβαία διεθνή και εξωτερικού με κέρδη της τάξεως του 3,15% και του 3,79%, αντιστοίχως, τα οποία ευνοήθηκαν από το ράλι των τιμών των ομολογιακών τίτλων τους τελευταίους τρεις μήνες, ως αποτέλεσμα της επιστροφής των επενδυτών σε ασφαλείς τοποθετήσεις. Στην κατηγορία των ομολογιακών εξωτερικού περισσότερα από τα μισά αμοιβαία σημειώνουν αποδόσεις άνω του 4%, ενώ στα διεθνή η πλειονότητα των αμοιβαίων καταγράφει κέρδη που κυμαίνονται από 2% ως 4%.
Χάρη στη διεθνή συγκυρία, ευνοήθηκαν και τα ομολογιακά εσωτερικού, τα οποία παρουσιάζουν μέση αριθμητική απόδοση από την αρχή του 2004 της τάξεως του 1,55%, με το έν τρίτον των αμοιβαίων της συγκεκριμένης κατηγορίας να σημειώνει κέρδη άνω του 2%, ενώ στην πρώτη θέση με απόδοση 3,80% βρίσκεται το αμοιβαίο των ασφαλιστικών οργανισμών. Χαμηλότερες είναι οι μέσες αριθμητικές αποδόσεις των αμοιβαίων διαχείρισης διαθεσίμων (ΔΔ), οι οποίες ανέρχονται σε 1,49% για τα διεθνή και σε 1,26% για τα εσωτερικού. Στα ΔΔ, που επενδύουν στην ελληνική αγορά, τα κέρδη κυμαίνονται από 0,44% ως 2,08% και, αντιστοίχως, στα διεθνή από 0,61% ως 2,10%.
* Απώλειες στη Σοφοκλέους
Οπως προαναφέρθηκε, η μόνη κατηγορία αμοιβαίων που βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος είναι τα μετοχικά εσωτερικού. Από τα 67 αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας τα 32 σημειώνουν απώλειες, ενώ μόνον 11 αμοιβαία έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν σε απόδοση τον γενικό δείκτη της αγοράς, ο οποίος από την αρχή του χρόνου βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα κατά 4,54%. Οπως συμβαίνει και στο ταμπλό της Σοφοκλέους, στις πρώτες θέσεις των κερδών βρίσκονται τα αμοιβαία που είναι τοποθετημένα κατά κύριο λόγο σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα μετοχικά χαρτοφυλάκια με επενδύσεις στους τίτλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης.
Στις κατηγορίες των διεθνών μετοχικών αμοιβαίων και εξωτερικού οι διαχειριστές έχουν καταφέρει να κρατήσουν τις μέσες αποδόσεις σε θετικό έδαφος. Πιο αναλυτικά, οριακά είναι τα κέρδη για τα μετοχικά εξωτερικού (0,79%), ενώ σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κινείται η απόδοση των διεθνών αμοιβαίων της κατηγορίας (1,84%). Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι οι παραπάνω μέσες αριθμητικές αποδόσεις είναι θετικές, κυρίως χάρη στα αμοιβαία που επενδύουν σε κεφαλαιαγορές αναδυόμενων αγορών και τα οποία καταγράφουν κέρδη που φθάνουν ως το 21% από την αρχή του χρόνου. Τέλος, σαφώς επηρεασμένες από την πορεία των χρηματιστηρίων διεθνώς είναι και οι αποδόσεις των μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων οι οποίες μεσοσταθμικά δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 1,40%.
