Δεν ξέρω αν την έχετε προσέξει, σίγουρα όμως την έχετε μυρίσει… Η τελευταία μόδα, που αποτελεί και ένα από τα διακριτικά κοινωνικής καταξίωσης σε δημόσιους χώρους, «σπάει μύτη»… Μιλάμε για τη νέα συνήθεια των Νεοελλήνων να καπνίζουν καλά ή ακριβά πούρα συνοδεύοντας τον καφέ, το ποτό ή το επιδόρπιό τους γενικότερα.
Τα πούρα, εκτός από πατρίδα τη Λατινική Αμερική, έχουν ονόματα και χαρακτήρα. Επίσης τους αρέσουν η υγρασία και η σχετικά υψηλή θερμοκρασία, ενώ για να διαπιστώσετε σε πόσο καλή κατάσταση είναι, αρκεί απλώς να τα… ακούσετε! Σήμερα σας παρουσιάζουμε 14 από τα καλύτερα πούρα του κόσμου: είναι τα πιο πλούσια σε άρωμα και γεύση, πούρα εξαιρετικής ποιότητας, επεξεργασμένα στην Καραϊβική. Εκεί δηλαδή όπου το ταμπάκο είναι ο βασιλιάς!
Ιδού η λίστα των πούρων με τον επιβλητικότερο χαρακτήρα, από τα αριστερά προς τα δεξιά και βέβαια ξεκινώντας από το καλύτερο, τον βασιλιά των πούρων. Ακολουθεί με άριστα το 100 η βαθμολογία μας από έναν ειδικό συνεργάτη.
1. Montecristo Α. Montecristo. Κούβα. 230Χ19 mm (χιλιοστά). Πρόκειται για το πιο υπερήφανο ίσως και πιο αλαζονικό πούρο! Για την κατασκευή του χρειάζονται φύλλα μεγάλου μεγέθους. Εξαιρετικής ποιότητας πούρο, πάνω από όλα όμως επιβάλλεται να γευτεί κανείς το τελευταίο μέρος του. 96/100.
2. Lusitanias. Partagas. Κούβα. 192Χ19 mm. Ο τζέντλεμαν της Αβάνας. Ενα από τα καλύτερα, πιο βαριά, πιο «δυναμικά» και πιο «ανδρικά» πούρα. 95/100.
3. Esplendidos. Cohiba. Κούβα. 178Χ19 mm. Από τις πιο έξοχες ποιότητες καπνού. Απευθύνεται μόνο στους πραγματικούς γνώστες του είδους. 94/100.
4. Clemenceaus. Romeo y Julieta. Κούβα. 178Χ19 mm. Αποκαλείται ο «Τσόρτσιλ των πούρων». Πρόκειται για ένα από τα πιο πλούσια σε γεύση. 93/100.
5. Belicosos Finos. Bolivar. Κούβα. 143Χ20 mm. Ενα από τα καλύτερα πούρα: ευχάριστο αλλά με χαρακτήρα, ξεχωρίζει για τον άριστο, εξαίρετο τρόπο με τον οποίο καίγεται. 90/100.
6. Sir Winston. Η. Upmann. Κούβα. 178Χ19 mm. Εξοχο και χωρίς… παραχωρήσεις. Ενα πούρο μόνο για εκείνους στους οποίους αρέσει να πειραματίζονται. 93/100.
7. Aniversario Νο 1. Davidoff. Δομινικανική Δημοκρατία. 220Χ19 mm. Από τα πιο μεγαλοπρεπή. Είναι ελαφρύ αλλά φέρει από τα πιο έντονα και υπέροχα αρώματα. 89/100.
8. Sublime Doble Corona. Petrus. Ονδούρα. 192Χ19 mm. Εχει την προσωπικότητα του ώριμου άνδρα. Ενα ακόμη πούρο με χαρακτήρα και άρωμα που ξεχωρίζει. 82/100.
9. Centenas. Dunhill. Δομινικανική Δημοκρατία. 152Χ20 mm. Πρόκειται για ένα από τα πιο «γευστικά» πούρα. Με έντονη γεύση, οι λάτρεις του είδους το προτιμούν και για την τέλεια καύση του. 86/100.
10. Gran Reserva. Arturo Fuente. Δομινικανική Δημοκρατία. 160Χ15 mm. Εξοχα κατεργασμένο πούρο, «κυκλοφορεί» με άρωμα σοκολάτας ή καφέ. 84/100.
11. Consul. Joya de Nicaragua. Νικαράγουα. 110Χ22 mm. Το κόσμημα της Νικαράγουας. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και η μάρκα του. Ενα καλό, δυνατό πούρο με πλούσια γεύση. 86/100.
12. Special C. Davidoff. Δομινικανική Δημοκρατία. 155Χ10 mm. Το πούρο των σνομπ. Αυτή η πλεξούδα από φύλλα εκλεκτού ταμπάκο περιέχει στο εσωτερικό της μια από τις πιο δυνατές γεύσεις και ένα από τα πιο υπέροχα αρώματα. 85/100.
13. Macumba. Iracema. Βραζιλία. 165Χ17 mm. Ενα από τα πούρα με το πιο «άγριο» άρωμα και γεύση για τυχοδιώκτες. 80/100.
14. Mouton Cadet Νο 1. Zino Davidoff. Ονδούρα. 158Χ17 mm. Είναι από τα πιο ντελικάτα πούρα, με έντονη απολαυστική γεύση. 85/100. Συμβουλές προς καπνιστές
Πώς και πού να τα διατηρείτε: Τα πούρα χρειάζονται ένα κλίμα παραπλήσιο με εκείνο στους τόπους καταγωγής τους: υγρασία ύψους 75% περίπου και θερμοκρασία μεταξύ 18 και 20 βαθμών Κελσίου. Το καλύτερο είναι να τα διατηρείτε στα ειδικά ξύλινα κουτιά για τα πούρα. Οσο για να καταλάβετε κατά πόσο το πούρο είναι σε καλή κατάσταση δεν έχετε παρά να το… ακούσετε! Πιέζετε το πούρο απαλά με τον αντίχειρα και τον δείκτη του χεριού σας, φέρνοντάς το παράλληλα κοντά στο αφτί: για να είναι το πούρο όπως αρμόζει, δεν πρέπει να ακούγεται ο παραμικρός θόρυβος τριξίματος!
Πώς να το ανάψετε: Η απόλυτη απόλαυση του πλούσιου αρώματος ενός πούρου εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο το ανάβουμε. Ετσι, λοιπόν, πρώτα κόβετε το «κεφάλι» (το μέρος δηλαδή το οποίο καταλήγει στα χείλη) με το ειδικό εξάρτημα με λεπίδες που είναι γι’ αυτόν τον σκοπό. Επειτα ζεσταίνετε ελαφρά το πούρο, πάντα με ξύλινα σπίρτα φωσφόρου ή με μία λωρίδα ξύλου από δέντρο κέδρου. Σε περίπτωση όπου ο… κέδρος δεν σας είναι πρόχειρος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αναπτήρα αερίου, ποτέ όμως τον «Zippo» σας ή οποιονδήποτε άλλο αναπτήρα με βενζίνη. Τώρα πλέον μπορείτε να το ανάψετε. Αυτό γίνεται περιμετρικά του πούρου, στριφογυρίζοντάς το πάνω από τη φωτιά, ούτως ώστε να καεί ομοιόμορφα. Οι κυκλικές κινήσεις του πούρου μπορούν να επαναληφθούν κατά τη διάρκεια του καπνίσματος προκειμένου να διατηρηθεί η καύτρα του σαν πυρωμένο κάρβουνο. Δεν πρέπει να τραβάτε πολύ βαθιά τον καπνό και επίσης δεν πρέπει να παίρνετε τις ρουφηξιές τη μία μετά την άλλη, γιατί τότε το πούρο θα θερμανθεί υπερβολικά. Αν τέλος σας σβήσει, τότε το ανάβετε ξανά, όχι όμως προτού πετάξετε καλά τη στάχτη του!
