«Θεατρική Ανοιξη» στη Θεσσαλονίκη

αναζητήσεις «Θεατρική Ανοιξη» στη Θεσσαλονίκη Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» φιλοξενεί στο θέατρο «Αμαλία» θιάσους από χώρες της Ευρώπης Δεκαοκτώ θα είναι συνολικά οι παραστάσεις που θα δώσουν στο θέατρο «Αμαλία» τα εννέα σχήματα που συμμετέχουν εφέτος στη «Θεατρική Ανοιξη» που διοργανώνει, με την οικονομική υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

«Θεατρική Ανοιξη» στη Θεσσαλονίκη


Δεκαοκτώ θα είναι συνολικά οι παραστάσεις που θα δώσουν στο θέατρο «Αμαλία» τα εννέα σχήματα που συμμετέχουν εφέτος στη «Θεατρική Ανοιξη» που διοργανώνει, με την οικονομική υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης (Κέντρο Πολιτισμού), η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης». «Φιλοξενούμε κάθε χρόνο πρωτότυπες μορφές θεατρικής έκφρασης που φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με τον θεατή, παρά το εμπόδιο της γλώσσας» σημειώνει ο διευθυντής της Πειραματικής Νικηφόρος Παπανδρέου. «Σκοπός του φεστιβάλ είναι να έρθουν σε επαφή τόσο το κοινό της Θεσσαλονίκης όσο και οι άνθρωποι του θεάτρου με τις πρόσφατες παραγωγές των θεατρικών σκηνών της Ευρώπης. Προσπαθούμε, με άλλα λόγια, να συμβάλουμε στην πολυφωνία και η προσπάθειά μας αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη με τόσο φτωχή θεατρική ζωή».


Το φεστιβάλ θα ανοίξει στις 4 Μαΐου με τον θίασο «Rejects Revenge» από το Λίβερπουλ. Στο κοινό της «Θεατρικής Ανοιξης» οι ηθοποιοί του ­ σύμφωνα με την εφημερίδα «The Independent», μεταμορφώνονται με την ίδια ευκολία σε μαγείρους και… κτίρια! ­ είναι ήδη γνωστοί από την περυσινή συμμετοχή τους με την ξεκαρδιστική «Ρόδα». «Θεωρούμε θετική την επιστροφή ενός θιάσου γνωστού από το παρελθόν με μια καινούργια δουλειά γιατί με τον τρόπο αυτόν το εκάστοτε σχήμα αποκτά ταυτότητα και οι θεατές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια λιγότερο αποσπασματική εικόνα του τρόπου δουλειάς του» λέει σχετικά ο Νικηφόρος Παπανδρέου.


Τίτλος της καινούργιας κωμωδίας του βρετανικού θιάσου, που ιδρύθηκε το 1990, είναι «Η ρεβιθόσουπα». Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι οι ηθοποιοί του υπογράφουν οι ίδιοι τα έργα που ανεβάζουν ενώ χάρη στο «σωματικό» τους παίξιμο και στα στοιχεία σουρεαλιστικής παντομίμας που χρησιμοποιούν κατορθώνουν να ξεπεράσουν το φράγμα της γλώσσας.


Στις 6 Μαΐου το «Theatre Lab», το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι του Λονδίνου, θα παρουσιάσει την «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Νίκου Γκόβα ενώ στις 9 Μαΐου ανεβαίνει στη συμπρωτεύουσα η «Μικρή Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου με την «Ελίζα». Στις 12 του ίδιου μήνα θα ακολουθήσει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με το «Τέλος» του Μπέκετ, ένα μονόλογο «μαύρης απόγνωσης» με πρωταγωνιστές έναν ηθοποιό, τον Φούλη Μπουντούρογλου, και έναν κοντραμπασίστα, τον Μιχάλη Σιγανίδη.


Από την Ισπανία έρχεται στις 15 Μαΐου το κωμικό θέατρο «Yllana», που ιδρύθηκε στη Μαδρίτη πριν από επτά χρόνια με στόχο να ανιχνεύσει με τη βοήθεια της χειρονομίας, του γκροτέσκο, του τέλειου συντονισμού των ηθοποιών με τους ήχους αλλά και της άμεσης επαφής με το κοινό το χιούμορ που κρύβουν οι παράλογες καταστάσεις. Στις αποσκευές του ο θίασος, εκτός από τους διαβολεμένους ρυθμούς του, «κουβαλά» συμμετοχές σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ένα πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κωμικού Θεάτρου της Τουλούζης και μια ανατρεπτική κωμωδία, το «Γκλουπ! Γκλουπ!» που θα μας παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια ιλαρή παρωδία της ανδρικής συμπεριφοράς χωρίς λόγια μέσα από την πολυτάραχη ιστορία τεσσάρων ναυτικών πάνω σε ένα πλοίο.


Στις 17 Μαΐου τη σκυτάλη θα πάρει η μουσική για το θέατρο και στη σκηνή του θεάτρου «Αμαλία» θα ανεβούν ο Σάκης Παπαδημητρίου και η Γεωργία Συλλαίου για να παρουσιάσουν την «Μπαλάντα των πειρατών» με τραγούδια των Μπέρτολντ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ με αφορμή τα 100χρονα του γερμανού συγγραφέα. Το εφετεινό πρόγραμμα της «Θεατρικής Ανοιξης» περιλαμβάνει και ένα δεύτερο αφιέρωμα, αυτή τη φορά στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, με τη συμμετοχή του Σπύρου Σακκά, της Ιουλίτας Ηλιοπούλου και του Γιώργου Κουρουπού, ο οποίος μάλιστα έχει μελοποιήσει μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι τα ποιήματα που θα ακουστούν.


Στις 19 Μαΐου το θέατρο «Αμαλία» θα φιλοξενήσει μια εξαιρετικά επίκαιρη παράσταση από τη Γαλλία που περιοδεύει αυτή την άνοιξη σε διάφορες πόλεις των Βαλκανίων. Πρόκειται για μια παραγωγή του «Theatre Gerard Philippe de Saint Denis» με τίτλο «Εκτελεστής 14» και πρωταγωνιστή τον Ζαν Κεντέν – Σατλέν. Ο ηθοποιός, που κέρδισε για την παράσταση αυτή το βραβείο ερμηνείας των γάλλων κριτικών, ερμηνεύει ένα νέο άντρα, τελευταίο ίσως επιζώντα μιας αδυσώπητης εμφύλιας σύρραξης, που ανακαλεί μέσα από τα θραύσματα της μνήμης του το πέρασμά του από την αδιαφορία στον φανατισμό και από την κατάσταση του θύματος σε εκείνη του δημίου.


Στόχος του έργου του Αντέλ Χακίμ, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, δεν είναι, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο συγγραφέας, «να εκφέρουμε κρίση, να καταδικάσουμε. Εκκρεμεί μόνο να καταλάβουμε. Το πιο φοβερό δεν είναι ότι αυτά τα τρομερά πράγματα συμβαίνουν πλάι στην πόρτα μας αλλά το γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι θα μπορούσαμε αύριο να πρωταγωνιστούμε στο δράμα».


Στις 22 Μαΐου, τέλος, στο θέατρο «Αμαλία» θα εμφανισθεί η γνώριμη στο κοινό της Θεσσαλονίκης ­ από προηγούμενη εμφάνισή της στη «Θεατρική Ανοιξη» ­ αλλά και στο κοινό της Αθήνας Μάγια Μόργκενστερν. Το πρώτο μέρος της παράστασης περιλαμβάνει ρουμάνικα τραγούδια και ποιήματα ενώ στο δεύτερο η ρουμάνα ηθοποιός θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το έργο του Αντρέι Σερμπάν ­ ο ίδιος έχει κάνει και τη σκηνοθεσία ­ «Μια αρχαία τριλογία».


Η «Θεατρική Ανοιξη» της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» ξεκινά στις 4 Μαΐου για να ολοκληρωθεί στις 24 του ίδιου μήνα. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο «Αμαλία» (Αμαλίας 71, τηλ. 031-821483).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version