Ο Όσκαρ Γκρένινγκ, 96 ετών, πρώην μέλος των Ες-Ες και λογιστής στο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς, παρά την προχωρημένη ηλικία του,πρόκειται να εκτίσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, η οποία αρχικά του είχε επιβληθεί το 2015.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου Τσέλε, η οποία εκδόθηκε την Τετάρτη,«βασισμένο στις απόψεις των ειδικών, το δικαστήριο θεωρεί πως ο καταδικασθείς, μπορεί να εκτίσει την ποινή του παρά τη μεγάλη ηλικία του», δύο χρόνια μετά την καταδίκη του Γκρένινγκ.

Η φυλάκιση του Γκρένινγκ δεν παραβιάζει τα δικαιώματά του, επεσήμανε το δικαστήριο, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ικανοποίηση τυχόν ειδικών απαιτήσεων.

Ο γιατρός του δικαστηρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Γκρένινγκ ήταν σε θέση να εκτίσει την ποινή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του.

Ο Γκρένινγκ εργάστηκε ως λογιστής στο στρατόπεδο του Άουσβιτς,από τον Οκτώβριο του 1942 έως τον Σεπτέμβριο του 1944, και ήταν εκείνος που μετρούσε τα χρήματα και τα τιμαλφή που λαμβάνονταν από τα θύματα που δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο.

Ο Γκρένινγκήταν τότε 21 ετών και παραδέχτηκε ότι ήταν ενθουσιώδης ναζιστής όταν τον τοποθέτησαν να εργαστεί στο στρατόπεδο το 1942.

Υπενθυμίζεται πως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους Ευρωπαίοι Εβραίοι, πέθαναν μεταξύ 1940 και 1945 στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.