Η εικόνα που σχηματίζει γύρω από το πώς κυλούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν είναι ιδιαίτερα καλή: Μετά τις αναφορές από Ευρωβουλή και Λονδίνο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της EE, Μισέλ Μπαρνιέ, επισήμανε τις πολλές διαφορές που υπάρχουν και υπογράμμισε με νόημα ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στα πρώτα ζητήματα «δεν μπορούμε να συζητήσουμε τη μελλοντική σχέση», δηλαδή το εμπόριο.

Απαντώντας δε στον βρετανό ΥΠΕΞ, ο οποίος την Τρίτη είχε πει σχετικά με τα χρήματα που ζητά η ΕΕ πως «η απάντησή μας είναι «σφυρίξτε μας»», ο Μπαρνιέ είπε: «Δεν ακούω κανέναν να σφυράει, ακούω μόνο ένα ρολόι που κάνει τικ τακ».

Ο Μπαρνιέ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη πως η Βρετανία «οφείλει να αναγνωρίσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ». Σημείωσε επίσης πως υπάρχουν «πολλές διαφορές» στο πλαίσιο που θα καθορίζει την παραμονή των υπηκόων ΕΕ στη Βρετανία μετά το Brexit, όπως και στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Θέλουμε οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βρετανία να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ» ανέφερε ο Μπαρνιέ, λέγοντας πως η βρετανική στάση αυτή τη στιγμή δεν εγγυάται ίσα δικαιώματα.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να είναι ο «τελικός εγγυητής» αυτών δικαιωμάτων και ότι εάν η Βρετανία αντιταχθεί σε αυτό, «θα δημιουργηθεί αβεβαιότητα». Η Βρετανία θέλει τα δικαιώματα των πολιτών να ρυθμίζονται βάσει της βρετανικής νομοθεσίας.

Ο Μπαρνιέ είπε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος και στα θέματα που θεωρούνται προτεραιότητα για το Brexit πριν μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τα εμπορικά θέματα.

«Αυτά τα τρία θέματα προτεραιότητας για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Με άλλα λόγια, η πρόοδος σε ένα ή δύο από τα θέματα δεν θα είναι αρκετή για να προχωρήσουμε στις συζητήσεις για τη μελλοντική μας σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο».