O Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν Αμο, ο οδηγός του τρένου που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 80 άτομα στην Ισπανία, καυχιόταν στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook για την υπερβολική ταχύτητα που ανέπτυσσε καθώς οδηγούσε.
Στην συγκεκριμένη ανάρτησή του έκανε λόγο για τις υψηλές ταχύτητες τις οποίες ανέπτυξε οδηγώντας ένα τρένο τον Μάρτιο του 2012, γεγονός το οποίο μπορούσε να τον επιβαρύνει με πρόστιμο. Η εν λόγω ανάρτηση συνοδευόταν και από μία φωτογραφία του ταχυμέτρου που αποδείκνυε του λόγου το αληθές.
Την Παρασκευή ο Αμο πρόκειται να περάσει από ανάκριση σχετικά με τα ευρήματα από το μαύρο κουτί του τρένου, μία συσκευή οποία καταγράφει τα αίτια της συντριβής.
Ο 52χρονος οδηγός, ο οποίος μαζί με τον συνοδηγό του επέζησαν της συντριβής, ανέφερε συγκεκριμένα στην δημοσίευση του: «Έχω φτάσει στο ανώτατο όριο (200 χμ.), και δεν μπορώ να πάω πιο γρήγορα γιατί θα πάρω πρόστιμο».
Ο οδηγός, που εργαζόταν επί 30 χρόνια στην σιδηροδρομική εταιρεία Refne, έγινε βοηθός οδηγού το 2000 και πλήρως εξειδικευμένος οδηγός το 2003. Πιστεύεται πως πήρε τον έλεγχο της αμαξοστοιχίας από τον δεύτερο οδηγό του τρένου 65 χμ. νότια του Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας από τους δύο οδηγούς κατάλαβε ότι το τρένο επρόκειτο να εκτροχιαστεί και έκανε μία απεγνωσμένη έκκληση στη Refne λίγο πριν την στροφή : «Είμαι στα 190 χμ. Πρόκειται να εκτροχιαστούμε! »
Σε δήλωση του μετά το ατύχημα ο οδηγός είπε : «Είμαστε άνθρωποι. Είμαστε άνθρωποι… Ελπίζω να μην υπάρχουν νεκροί γιατί θα το έχω βάρος στην συνείδηση μου».
Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με το μοιραίο σφάλμα που οδήγησε στον τραγικό θάνατο τόσων ανθρώπων.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε πως έχει ξεκινήσει παράλληλες έρευνες σχετικά με τα αίτια της συντριβής.