Το Ιράν διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου και προς την Ισπανία, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αλ Αλαμ και Press TV, τα οποία επικαλούνται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζουν.

«Οι πετρελαϊκές εξαγωγές προς την Ισπανία έχουν διακοπεί», αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αλαμ στον ιστότοπό του, λίγες ώρα αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι αναστέλει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ελλάδα, ως αντίδραση στο σταδιακό εμπάργκο και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ηδη, από τα μέσα Φεβρουαρίου η Τεχεράνη έχει σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες ωστόσο αγόραζαν μικρές ποσότητες. Αντίθετα, η Ισπανία είναι μεγάλος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου (160.000 βαρέλια την ημέρα), το οποίο αποτέλεσε το 12% των εισαγωγών της το 2011, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (AIE).

Οπως μεταδίδει πάντως το αλ Αλαμ η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές και προς τη Γερμανία αλλά και την Ιταλία η οποία εισάγει μεγάλες ποσότητες αργού από το Ιράν (180.000 βαρέλια την ημέρα).