«Πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσεις ένα έθνος που έχει 246 διαφορετικά είδη τυριών;» είχε αναρωτηθεί ο Σαρλ ντε Γκωλ.
Φαίνεται ότι ο φανατικός λάτρης της άθλησης και της υγιεινής διατροφής Νικολά Σαρκοζί δεν νιώθει τέτοιο άγχος, επειδή απλώς έχει απαγορεύσει να υπάρχει τυρί στο τραπέζι του, στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Το αποκάλυψε ο ίδιος ο σεφ του, ο Μπερνάρ Βοσιόν, ο οποίος έχει μαγειρέψει για πέντε προέδρους της γαλλικής Δημοκρατίας.
Ο Σαρκοζί είναι ιδιαιτέρως αυστηρός με τα πλούσια σε λιπαρά τυριά, που εμφανίζονται συνήθως στο τραπέζι μετά τα γεύματα. «Δεν θέλει ούτε να τα βλέπει», αποκάλυψε ο σεφ.

Αυτή η αποστροφή του γάλλου προέδρου παρά λίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο, πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν ο Σαρκοζί προσέβαλε την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας σε έναν άλλο ηγέτη της ΕΕ που καθόταν πλάι του στο δείπνο ότι «(σσ η Μέρκελ) λέει ότι κάνει δίαιτα και μετά τρώει δεύτερη μερίδα τυρί».

Ο σεφ των Ηλυσίων είπε ότι ο Σαρκοζί, αντιθέτως από τους προκατόχους του, θέλει ελαφρά, ισορροπημένα γεύματα με ψάρια, λαχανικά και σαλάτες. Εκτός από το τυρί, αποφεύγει το κόκκινο κρέας, τα γλυκά αλλά και το κρασί, γεγονός που ενοχλεί πολλούς γάλλους, οι οποίοι νιώθουν εθνική υπερηφάνεια για τα κρασιά της χώρας τους.

Κάποιοι είπαν ότι αυτή η δίαιτα των λίγων θερμίδων ευθύνεται για την λιποθυμία του Σαρκοζί, ο οποίος κατέρρευσε την ώρα που έκανε τζόγκινγκ, το 2009.

Αλλά φαίνεται ότι οι εκλογές, που θα διεξαχθούν σε τρεις εβδομάδες, τον έκαναν να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Ο Σαρκοζί εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία με επίσκεψη σε τυροκομείο στο Ανσί, όπου δέχθηκε επίσης με στωικότητα να φάει λουκάνικα και κρέπες με σοκολάτα, τις οποίες του προσέφεραν μαγαζάτορες της πόλης.

«Θα πάρω τρία κιλά και είναι μόλις η πρώτη ημέρα», αστειεύθηκε.