Ξενοδοχείο πολυτελείας με σπα στην Τοσκάνη, που έχει φιλοξενήσει τον Τζιουζέπε Βέρντι, τον Πολ Σεζάν και τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στα 142 χρόνια της ιστορίας του, στρώνει τώρα το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί μια απρόσμενη πελατεία από τη νέα πρωτεύουσα του πλούτου – τη Μόσχα. Οι αρχές της λουτρόπολης Μοντεκατίνι Τέρμε σκέφτονται, μάλιστα, σοβαρά να γράψουν τις πινακίδες στο κυριλλικό αλφάβητο για να διευκολύνουν τους ρώσους ολιγάρχες και τις παρέες τους.

Πρώτη διδάξασα είναι η Σβετλάνα Μεντβέντεβα. Η σύζυγος του τέως προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κρατούσε μέχρι πρότινος χαμηλό προφίλ. Αλλά φαίνεται ότι αυτό ανήκει στο παρελθόν: αυτόν τον μήνα έκλεισε ολόκληρο το ξενοδοχείο La Pace στο Μοντεκατίνι Τέρμε για μία εβδομάδα και εμφανίστηκε με τον γιο της και συνοδεία 30 ατόμων – ανάμεσά τους σωματοφύλακες και διερμηνείς.
Η 46χρονη Μεντβέντεβα επισκέφθηκε την Τοσκάνη σε εποχή που το ξενοδοχείο των 140 δωματίων είναι κλειστό για τον χειμώνα. Το προσωπικό έσπευσε να ανοίξει τα παράθυρα και να τα έχει όλα στην εντέλεια πριν από την άφιξη της διακεκριμένης πελατείας, την ώρα που η ιταλική αστυνομία έστηνε επιχείρηση για την ασφάλεια των Ρώσων στη μικρή πόλη.
Καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναλαμβάνει για άλλη μια φορά την προεδρία από τον σύζυγό της, η Μεντβέντεβα ίσως χρειαζόταν μια ανάσα από το βαρύ και μάλλον βαρετό πρόγραμμα των τελευταίων ετών, όταν εγκαινίαζε καλλιτεχνικά φεστιβάλ, συναντούσε ορφανά από την Ιαπωνία και επισκεπτόταν κέντρα φροντίδας για ανήλικες μητέρες. Με δωμάτια που κοστίζουν 600 ευρώ την βραδιά και σουίτες η τιμή των οποίων φτάνει στα 1.300 ευρώ – συν τα έξοδα για το σπα, την σάουνα και τα μασάζ, το κομψό ξενοδοχείο La Pace ήταν ένα ιδανικό μέρος για να απολαύσουν οι Ρώσοι πολυτελείς διακοπές.
Ο Κλαρκ Γκέιμπλ, η Γκρέις Κέλι και η Οντρεϊ Χέπμπορν έχουν όλοι μείνει στο La Pace, το προσωπικό του οποίου έχει εκπαιδευθεί εδώ και χρόνια στη διακριτικότητα και στον χειρισμό πελατών με παράξενες απαιτήσεις και εκκεντρική συμπεριοφορά. Ανάμεσά τους ήταν ένας πολωνός κόμης που επέμενε να παίξει τένις στους χώρους του εστιατορίου, και ένας βρετανός λόρδος που πετούσε κουκούτσια από κεράσια σε όσους είχαν την ατυχία να δειπνούν την ίδια ώρα μαζί του.