Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπιστεί το «ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα» του Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, την Τρίτη, μιλώντας σε ένα Συνέδριο για τον Αφοπλισμό που πραγματοποιείται με την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ξανά και ξανά ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές στην αντιμετώπιση του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η μία είναι η δέσμευση, η συνεργασία και η αλληλεπίδραση. Η άλλη είναι η αντιπαράθεση και η σύγκρουση» είπε.

«Το Ιράν είναι αισιόδοξο για την ειρηνική φύση του προγράμματός του και έχει επιμείνει στην πρώτη εναλλακτική. Όταν πρόκειται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, η συνεπής μας θέση είναι ότι το Ιράν δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση, ούτε επιθυμεί τίποτα πέρα από τα αναφαίρετα, νόμιμα δικαιώματά του» πρόσθεσε.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Δύση για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», λέγοντας ότι υποστηρίζει το Ισραήλ, τη μόνη χωρά εκτός της Συνθήκης Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων στη Μέση Ανατολή.

Δήλωσε, μάλιστα, αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες της Τεχεράνης με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα συνεχιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κατέληξαν σε αδιέξοδο, μετά την αποτυχημένη δεύτερη αποστολή της ΙΑΕΑ στο Ιράν. Η Τεχεράνη απαγόρευσε σε επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να επισκεφθούν πυρηνικές εγκαταστάσεις.