Στο ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Νότιο Σουδάν λόγω της έντασης που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δύο χώρες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ λέγοντας ότι «υπάρχει μια πιθανότητα».

Οπως είπε, η χώρα του επί της αρχής επιθυμεί ειρήνη, αλλά πρόσθεσε ότι «θα πάμε σε πόλεμο, αν αναγκαστούμε να συρθούμε σε πόλεμο».

«Το κλίμα που επικρατεί σήμερα είναι πολύ πιο κοντά σε ένα εμπόλεμο κλίμα απ’ ό,τι σε ένα ειρηνικό κλίμα»
είπε ο σουδανός Πρόεδρος, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

Απαντώντας, η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν διαβεβαίωσε απόψε ότι «επιθυμεί την ειρήνη». «Η θέση του προέδρου μας (Σάλβα Κίιρ) είναι σαφής. Δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά την ειρήνη, γιατί το Σουδάν δεν είναι εχθρός μας», είπε ο υπουργός Πληροφοριών Μπαρνάμα Μάριαλ Μπέντζαμιν.

«Από το 2005 ο Ομαρ αλ-Μπασίρ προσπαθεί να προετοιμάσει έναν πόλεμο», συνέχισε ο υπουργός. «Αν επιθυμεί τον πόλεμο εναντίον μας λόγω των πετρελαϊκών αποθεμάτων μας, αυτό είναι άλλο θέμα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η χώρα του «ετοιμάζεται για νέες συνομιλίες με τους σουδανούς εκπροσώπους στις 9 Φεβρουαρίου στην Αντίς Αμπέμπα».

Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί τις τελευταίες εβδομάδες σε διαμάχη για τη μεταφορά του πετρελαίου του Νοτίου Σουδάν από τον αγωγό που διέρχεται από το Σουδάν και το μοίρασμα των σχετικών ποσών.

Το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε μετά από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιανουαρίου και κέρδισε την ανεξαρτησία του τον Ιούλιο του 2011 έχοντας άλλωστε και τη διεθνή αναγνώριση.

Ωστόσο ήταν και παραμένει μια φτωχή περιοχή με περιορισμένους φυσικούς πόρους, όπως πετρέλαιο, τους οποίους δεν μπορεί εύκολα να εκμεταλλευτεί.