Στα καθήκοντά της επέστρεψε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες μετά από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση καρκίνου από τον θυρεοειδή.

Η πρόεδρος υποβλήθηκε σε εγχείριση στις 4 Ιανουαρίου, ενώ ένα 24ωρο αργότερα οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι από τη βιοψία προέκυψε ότι δεν πάσχει από καρκίνο, ούτε χρειάζεται τελικά να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

Υστερα από 24 μέρες αναρρωτικής άδειας, η Φερνάντες εμφανίστηκε και πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο στελεχωμένη από το σύνολο σχεδόν του Υπουργικού της Συμβουλίου.

Ευχαρίστησε τους πολίτες που ενδιαφέρθηκαν για την υγεία της, και επέστρεψε «στη γνωστή δουλειά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε αρκετές περιπτώσεις η πρόεδρος έδειξε τον λαιμό της στους φωτογράφους για να δουν την τομή από την επέμβαση.

Κατά τα άλλα, η πρόεδρος αναφέρθηκε στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, οι οποίοι ξεπέρασαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 το 9%, ενώ είπε ότι η ανεργία στο ίδιο διάστημα μειώθηκε στο 6,7%.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις τελευταίες δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού για την «αποικιοκρατική» -όπως την χαρακτήρισε- στάση της Αργεντινής στο θέμα των Φώκλαντς.

«Ανοησίες» είπε και συμπλήρωσε: «Θέλουν να μας παρουσιάσουν σαν τους κακούς αυτής της υπόθεσης, αλλά δεν είμαστε εμείς οι κακοί».

Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή κατάφερε να πείσει τις γειτονικές χώρες να μην δέχονται πλοία με τη σημαία των Νήσων Φώκλαντς στα λιμάνια τους.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Βρετανίας, η οποία κατηγόρησε την Αργεντινή για αποικιοκρατική στάση.

«Είναι περίεργο να μας κατηγορούν για αποικιοκράτες αυτοί που εφηύραν τον όρο» απάντησε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, καλώντας το Λονδίνο να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, τα οποία καλούν τα δύο μέρη σε διαπραγματεύσεις για το μέλλον των νησιών.