Την παραπομπή σε στρατοδικείο του Μπράντλεϊ Μάνινγκ που φέρεται να έδωσε στο Wikileaks χιλιάδες διπλωματικά έγγραφα συνιστά στρατιωτικός δικαστής.

Η πρόταση του αντισυνταγματάρχη Πολ Αλαμάνζα, που προΐστατο της προκαταρκτικής δίκης που έγινε το Δεκέμβριο, θα μεταβιβαστεί στην ιεραρχία. Την τελική απόφαση για τη διεξαγωγή της δίκης θα πάρει ο στρατηγός Λίνινγκτον, στρατιωτικός διοικητής στην περιφέρεια της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όταν ο 24χρονος Μάνινγκ υπηρετούσε στο Ιράκ ως αναλυτής πληροφοριών στις αρχές του 2010, είχε πρόσβαση σε μεγάλο όγκο απόρρητου υλικού του αμερικανικού στρατού το οποίο άφησε με πρωτοβουλία του να διαρρεύσει.

Ο αναλυτής αντέγραψε παράνομα διπλωματικά έγγραφα και άλλο υλικό που έδωσε αργότερα στο Wikileaks, την ιστοσελίδα που ίδρυσε ο Τζούλιαν Άσανζ. Οι κατήγοροι επισήμαναν ότι ο Μάνινγκ και ο Άσανζ (που βρίσκεται για άλλη υπόθεση στη Βρετανία σε κατ’οίκον περιορισμό) ήταν συνεργάτες.

Ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει 22 αδικήματα μεταξύ των οποίων τη παροχή βοήθειας στο εχθρό. Τυπικά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου, αλλά η εισαγγελία αποφάσισε να ζητήσει ισόβια.

Στην προδικαστική διαδικασία οι εισαγγελείς και μάρτυρες ανέφεραν ότι ήταν νέος με ταραγμένη ψυχοσύνθεση που δεν θα έπρεπε να είχε σταλεί στο Ιράκ ή να του είχε επιτραπεί η πρόσβαση σε απόρρητο υλικό.