Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου για τους δυο σουηδούς δημοσιογράφους που είχαν συλληφθεί στην Αιθιοπία, κατηγορούμενοι ότι βοηθούσαν μια τρομοκρατική ομάδα της Σομαλίας.
Ο δημοσιογράφος Μάρτιν Σίμπιε και ο φωτογράφος Γιόχαν Πέρσον που είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο στην Αιθιοπία μαζί με μέλη της Σομαλικής ανταρτικής οργάνωσης «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Ογκαντεν» (ONLF), κρίθηκαν πρωτόδικα από δικαστήριο της Αντίς Αμπέμπα ένοχοι για «υποστήριξη της τρομοκρατίας», κατηγορία που μπορεί να επισύρει ποινή 15ετούς κάθειρξης.
«Εδειξαν ότι είναι έγκριτοι δημοσιογράφοι, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει καλή φήμη δεν μπορεί να εμπλακεί σε εγκληματικές δραστηριότητες. Δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι δεν υποστήριξαν την τρομοκρατία», αποφάνθηκε ο αιθίοπας δικαστής Σεμσού Σιργκάγκα.
Τον περασμένο Νοέμβριο ο ίδιος δικαστής είχε απαλλάξει τους δυο δημοσιογραφους από τις κατηγόριες για «τρομοκρατία»,
επισημαίνοντας πως θα δικάζονταν για την κατηγορία της απλής υποστήριξης της τρομοκρατικής ομάδας, που δραστηριοποιέιται σε αιθιοπικό έδαφος, καθώς και για το ότι εισήλθαν στη χώρα παράνομα και χωρίς άδεια.

«Αν και οι εισαγγελείς παρουσίασαν μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν την κατηγορία, το δικαστήριο δεν πιστεύει ότι επαρκούν για να αποδειχθεί ότι οι δυο δημοσιογράφοι ενέχονταν στην διάπραξη μιας τρομοκρατικής επίθεσης»
, είχε τονίσει τότε, προς μεγάλη ανακούφιση των κατηγορουμένων, ο κ. Σιργκάγκα.

«Η απόφαση του αιθιοπικού δικαστηρίου αποτελεί μια κατάφωρη προσπάθεια των αρχών της χώρας να αποτρέψουν άλλους δημοσιογραφους να κάνουν την δουλειά τους, αποκαλύπτοντας τις πρωτοφανείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται καθημερινά στην Αιθιοπία»,
υποστήριξε ο Γιόνας Νέρντλινγκ, διευθυντης της Σουηδικής Ενωσης Δημοσιογράφων, καταληγοντας πως «μιλάμε για μια ξεκάθαρα πολιτική απόφαση».