Στη δημοσιότητα δώθηκε για πρώτη φορά η ηχογράφηση του τηλεφωνήματος του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στην αστυνομία, κατά το οποίο προτείνει την παράδοσή τους στις αρχές μετά τη δολοφονική του επίθεση στο νησί Ουτόγια.
Είναι η πρώτη φορά που οι Νορβηγοί είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τη φωνή του ακροδεξιού φονταμενταλιστή ο οποίος στις 22 Ιουλίου σκότωσε οκτώ άτομα σε βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και σκότωσε άλλα 69 άτομα σε κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια, στην πλειονότητά τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Κατά τη συνομιλία του με τις αρχές, ο 32χρονος συστήνεται ως «Διοικητής Άντερς Μπρέιβικ του νορβηγικού αντικομουνιστικού αντιστασιακού κινήματος» και λέει στον χειριστή της υπηρεσίας εκτάκτου ανάγκης ότι θέλει να παραδοθεί, αλλά κλείνει το τηλέφωνο όταν τον πιέζουν να δώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.
Επειτα, αφότου συνέχισε να πυροβολεί τους νεαρούς κατασκηνωτές για άλλα 20 λεπτά, τηλεφώνησε και πάλι στην αστυνομία. «Ολοκλήρωσα την επιχείρησή μου… οπότε θέλω να… παραδοθώ», δήλωσε, και ισχυρίστηκε ότι μέλος της κοινότητας των Ναϊτών.
Σύμφωνα με τον Γκέιρ Λίπεσταντ, τον δικηγόρο ο οποίος εκπροσωπεί τον Μπρέιβικ, η συνομιλία εγείρει ερωτήματα όσον αφορά την ψυχική κατάσταση του πελάτη του. «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί δεν κατέβασε το όπλο του όταν θεώρησε ότι είχε κάνει ήδη αρκετή ζημιά», δήλωσε στην νορβηγικό τηλεοπτικό σταθμό TV2 ο οποίος εξασφάλισε την επίμαχη ηχογράφηση.
Από πλευράς του όμως, ο Τζον Κρίστιαν Έλντεν, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τα θύματα του Μπρέβικ δήλωσε ότι η ηχογράφηση αποτελεί επώδυνη υπενθύμιση της μαζικής δολοφονίας. « Ο κόσμος σίγουρα δεν θα χαρεί να ακούσει τη φωνή του Μπρέιβικ να μεταδίδεται στο σαλόνι του, κυρίως εκείνοι που βρίσκονταν στο νησί και τον άκουσαν να φωνάζει», είπε.
Ο Μπρέιβικ πραγματοποίησε την κλήση περίπου 50 λεπτά αφότου έφτασε στην Ουτόγια, όπου μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, άνοιξε πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της χώρας. Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι είχε προσπαθήσει τουλάχιστον δέκα φορές να καλέσει την αστυνομία από την Ουτόγια, αλλά κατάφερε να βγάλει γραμμή μόνο δύο φορές.