Ολική επαναφορά στα 80s, στο στυλ, στις μουσικές και όχι μόνο… Μια ρετροκίνητη επιλογή που μοιάζει να αποζητεί την τελευταία θεμιτή εκδοχή όπου συνευρέθησαν ο υλισμός με την καλοζωία. Το σημείο όπου το εκκρεμές είναι σε ακριβώς ίση απόσταση από το σκοτάδι και το φως. Επειδή όμως κάθε συνθήκη έχει και την ακριβώς αντίθετή της, τον φετινό Σεπτέμβρη χρειάζεται να τον τιμήσουμε με μια νέα έννοια: τα comfort drinks. Με τα πάλαι ποτέ πρωτοβρόχια, την πτώση της θερμοκρασίας και την ημέρα να κιοτεύει στην επέκταση της νύχτας, γίνεται μια παγκόσμια συνωμοσία και ο Σεπτέμβρης πολιτογραφείται υπέρ του Αυγούστου και όχι υπέρ του Οκτώβρη. Αυτή ας πούμε πως είναι η παντοτινή συνθήκη στη χώρα μας. Εκεί θα μπει το ζητούμενο της άνεσης, της βολής, της ηρεμίας, αυτό θα τεθεί ως κεντρική συνθετική ιδέα για τη σύνθεση των κοκτέιλ του μήνα.

Το πόνημα είναι σαφές για τα comfort drinks, να παντρέψουν το τέλος των διακοπών με την αναζήτηση των αποδράσεων. Εχουν διαφορετική στόφα από τα άλλα κοκτέιλ. Χρησιμοποιούν τις εκφράσεις του καλοκαιριού, της θαλασσινής αύρας, της αλμύρας, για να πουν μεστωμένα μια αφήγηση φθινοπώρου. 

 
Aπό τον Γιάννη Πετρή, mixologist

• 30 ml vodka • 30 ml Campari • 10 ml λικέρ 43 • 80 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού • 1 φύλλο βασιλικού

Μέθοδος: built. Σερβίρουμε σε ποτήρι τύπου Collins και γαρνίρουμε με βασιλικό και πορτοκάλι.

Στο sweet bitter truth υπάρχει ένα κλασικό δίδυμο, το Vodka – Campari, που αποκτά την αρωματική αύρα του από το ελληνικό καλοκαίρι. Η μυρωδιά που μπαίνει από τις γλάστρες στο πρεβάζι και σου γνέφει να σηκωθείς από τα σεντόνια σου. Ο βασιλικός, που πρωταγωνιστεί σε αυλές, κουζίνες και συνταγές, μπαίνει και στο ποτήρι προτού ο Κέλσιος επιτεθεί στη φουντωτή φυλλωσιά του. Μαζί με τον φρέσκο και παγωμένο χυμό πορτοκαλιού θυμίζει καλοκαιρινά σπιτικά γλυκά που τρατάρει η σπιτονοικοκυρά από τα ενοικιαζόμενα, μέχρι να ετοιμαστεί το δωμάτιο. Σε εκδοχή επαγγελματική, όπως βγαίνει από το build up του μπάρμαν και θυμίζει την άνεση των διακοπών στην πρώτη τους ημέρα. Ιδανικό για τις τριήμερες αποδράσεις του Σεπτέμβρη. 

 

• 50 ml gin • 20 ml calvados • 80 ml apple juice • 20 ml lime • 10 ml edeflower

Μέθοδος: Ανακατεύουμε, σερβίρουμε σε ποτήρι τύπου Collins και γαρνίρουμε με μήλο.

Το gin κρατά από το καλοκαίρι την αίσθηση της διαφάνειας, της ανοιχτωσιάς, για να περνά το φως του καλοκαιριού. Κάνει τις αντανακλάσεις πιο έντονες και φέρνει μια αίσθηση δροσιάς και βοτανικής έκρηξης που πάντα λαχταράς μέσα στο θέρος. Στο summer appletails το hit είναι η μετάλλαξη του μήλου, που στη βοτανική της τραγανότητα συναντά το gin, ενώ στο εποχιακό του πράγματος συναντιέται με το lime, που είναι η ραφινάτη οξύτητα των εσπεριδοειδών. Πιο χειμωνιάτικο φρούτο, ντυμένο με μαγιό αφού σερβίρεται παγωμένο, με ένα στυλιστικό παράδοξο σαν να φορά κασκόλ από πάνω, αφού πλασάρεται μαζί με το calvados. Αποτέλεσμα; Μια comfort αίσθηση από το μιξάρισμα βασισμένη στην τελική ισορροπία.

 

• 40 ml gin • 20 ml cherry brandy de Kuyper • 20 ml φρέσκος χυμός λεμονιού • 80 ml χυμός cranberry

Μέθοδος: built. Σερβίρουμε σε ποτήρι Collins και γαρνίρουμε με κερασάκια.

Παιγνιώδες κόνσεπτ και εκρηκτικό, αφού συνυπάρχει το cherry brandy με το gin. Ενας κοκκινόσαρκος, φρουτένιος πλουραλισμός που γειώνεται με το male attitude του gin (που εδώ παίζει ρόλο βαρύτονου σε γραμμένη επάνω του όπερα). Το cherry poppins είναι εξαιρετικό για πιο απογευματινές επιλογές, ίσως σε πιο αστικό περιβάλλον, για τα τριήμερα που θα μείνετε στο σπίτι όταν οι δρόμοι αδειάζουν και οι διακοπές έρχονται στην πόλη.