Υλικά για 6 άτομα

Για τη βάση της τάρτας
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
15 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
75 γρ. αβγά (περίπου 2 μικρά)
50 ml νερό

Για τη γέμιση
3 κιλά ντομάτες
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
500 γρ. κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές ροδέλες
300 γρ. τυροβολιά Μυκόνου ή ξινότυρο
2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

Εκτέλεση
Βάση: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που θρυμματίζεται εύκολα. Την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, την απλώνουμε σε μια ταρτιέρα και την ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

Γέμιση: Χαράζουμε σταυρωτά τις ντομάτες στη βάση τους. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, ζεματάμε τις ντομάτες για 1 λεπτό, τις βγάζουμε και τις μεταφέρουμε αμέσως σε μπολ με νερό και παγάκια. Κατόπιν τις ξεφλουδίζουμε, τις ξεσποριάζουμε πολύ σχολαστικά και τις βάζουμε σε κατσαρόλα, πασπαλίζοντάς τες με τη ζάχαρη.

Τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα έως ότου χάσουν όλα τα υγρά και μπορούν να πολτοποιηθούν εύκολα με ένα πιρούνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την τυροβολιά με τα αβγά.

Σύνθεση: Αδειάζουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια στη βάση της τάρτας. Καλύπτουμε από πάνω με τη μαρμελάδα ντομάτας και κλείνουμε με το μείγμα τυροβολιάς-αβγού. Ψήνουμε στους 180°C για 15 λεπτά. Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.