Υλικά για 6-8 άτομα

1½ κ. χταπόδι, καθαρισμένο*
3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
5-6 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
5 κλωνάρια μάραθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαντζουράνα, ψιλοκομμένη
4-5 μπαχάρια
2 φύλλα δάφνης
1 ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1½ ποτήρι ρύζι γλασέ

Για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι του κρασιού (περίπου) έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ξίδι
200 ml (περίπου) νερό

Εκτέλεση
Γέμιση: Ζεσταίνουμε καλά μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το χταπόδι, χωρίς άλλα υγρά ώστε να βγάλει τα δικά του και να βράσει σε αυτά για περίπου 30 λεπτά. Κατόπιν το βγάζουμε και μόλις κρυώσει ελαφρώς το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι.

Συμπληρώνουμε με ½ ποτήρι ζεστό νερό και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει για περίπου 15 λεπτά έως ότου μαλακώσει. Δύο λεπτά προτού αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

Φύλλο: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Συμπληρώνουμε με το ξίδι και λίγο-λίγο ρίχνουμε το νερό αρχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Τη μεταφέρουμε σε έναν αλευρωμένο πάγκο εργασίας και συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε για ακόμα 5 λεπτά. Κατόπιν τη βάζουμε ξανά στο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30′. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε στα 2 και ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλα πάχους 2-3 χιλ.

Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C – 180°C. Απλώνουμε στο ταψί το ένα φύλλο και από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση. Κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο, αλείφουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Τip
Μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη και στο μίξερ χρησιμοποιώντας τον γάντζο και χτυπώντας τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα.

*Καθάρισμα: Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά τα μάτια και το «δόντι» του χταποδιού.
**Ευχαριστούμε την -εκ Μυκόνου- κυρία Διονυσία Αρτελάρη και τον γιο της Σπύρο για την παραχώρηση της συνταγής.