Η μητέρα μου κατάγεται από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, οι γονείς της, παιδιά, ήρθαν στο Σιδηρόκαστρο το 1912 από το Μελένικο, με την ανταλλαγή πληθυσμών.
Η γιαγιά μου μαγείρευε την πιο νόστιμη κουζίνα, μια κουζίνα μεστή, λιτή γεμάτη γνώση και σοφία. Το ίδιο – περίπου – μαγείρευαν και άλλες συγγένισσες, φίλες, γυναίκες της καθημερινότητάς μας. Να έφταιγαν τα υλικά, να ήταν τόσο καλές οι συνταγές;
Το βιβλίο του Χρήστου Μαντίδη με γύρισε πίσω στον χρόνο, με συγκίνησε, με ξεσήκωσε, με έβαλε στην κουζίνα, με ενθουσίασε.
Πατώντας στα βήματα της Εύης Βουτσινά, την κάθε συλλογή την προλογίζει με την ιστορία της και σαφή αναφορά στο όνομα της κυρίας που του την έδωσε, τη δε συγγραφέα την αναφέρει σαφώς και στη βιβλιογραφία του. Γεγονός που από μόνο του υποδεικνύει πως με πολλή αγάπη έσκυψε πάνω απότο θέμα του.
Οσο για τις ίδιες τις συνταγές, η μια καλύτερη από την άλλη. Κάποιες αστικές, κάποιες πιο ρουστίκ, χωριάτικες, ευρηματικές στην οικονομία και τη γεύση, όλες σωστά μετρημένες μία μία.

Για παραγγελίες του βιβλίου καλέστε στο 6973 404 561 ή αφήστε μήνυμα στο group ή στο profile του Christos Mantidis στο Facebook. Οσοι ζουν στις Σέρρες και τις γύρω περιοχές μπορούν να το βρουν στο βιβλιοπωλείο Μαρνέρη (και σύντομα και σε άλλα).