Η γιαγιά Ευστρατία, γεννημένη στην Ιμβρο, φόβος και τρόμος, αλλά και πραγματική αρχόντισσα στην κουζίνα, μεγάλωσε την κόρη της Ελπινίκη, στην Πόλη, στο Πέρα, μεταφέροντάς της όλον τον πλούτο των μαγειρικών γνώσεών της.
Οι συνταγές δεν είναι καταγεγραμμένες, γίνονται από μνήμης, γραμμένες στο μυαλό και πάντα διά χειρός, και η Αννα, η τρίτη γενιά που σήμερα έχει τη σκυτάλη, παντρεύει με τη βοήθεια της Ελπινίκης την παράδοση με τη σύγχρονη κουζίνα.
Ο κλασικός μπακλαβάς μεταμορφώνεται σε τιραμισού μπακλαβά, ένα κέικ σε ισλάκ κέικ, με σύκο, καρύδι και κρέμα μουχαλεμπί, ενώ το γιουφκά (φύλλο) της Πόλης μεταμορφώνεται σε πίτες-μαντιλάκι μπορέκ γεμιστό με κιμά ή με τυρί, ντομάτα και ελιά, και πολλές ακόμη γεύσεις.
Εκεί θα βρεις γεύσεις που θα σε κάνουν να γυρέψεις τον Βόσπορο και τους μαχαλάδες της Πόλης: παστουρμαδόπιτες, κιμαδόπιτες, λαχματζούν, φουρνιστά μπουρεκάκια, κουλουράκια της Πόλης, γιαγλί simit, πολίτικο ραβανί με κρέμα και ινδοκάρυδο, μουχαλεμπί, κιουνεφέ κανταΐφι με κρέμα, άσπρο χαλβά πολίτικο με σταφίδα, κουκουνάρι, πορτοκάλι και ινδοκάρυδο, εσμέ καριόκα, τσουρέκια με μαχλέπι, μαστίχα και κακουλέ.
Πολίτισσα: Βασ. Ολγας 146 και Γραβιάς, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 467 070, www.politissa.gr