Κρατάω στα χέρια μου ένα βιβλίο συνταγών, που μου κίνησε το ενδιαφέρον γιατί γράφτηκε από έναν εκ των σεφ που γνωρίσαμε στην περσινή τηλεοπτική εκπομπή, το Top Chef. Το όνομά του; Ηλίας Κάφαλης. Ο Ηλίας Μαμαλάκης, κριτής στο μαγειρικό ριάλιτι, προλογίζει το βιβλίο του, εκφράζοντας τη δική του άποψη: «Ο Ηλίας ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. Σεμνός, παρατηρητικός, επόπτευε τον χώρο, τα υλικά, τις κουζίνες, συνομιλούσε με τους συνεργάτες του και προχωρούσε στην πραγματοποίηση ευφάνταστων πιάτων. Έδειχνε όλο του το πάθος για τη μαγειρική, πράγμα που τον σημαδεύει ακόμα και τώρα».

Ενα πάθος για τη μαγειρική που, σύμφωνα με το βιογραφικό του, ξεκίνησε με σπουδές στην Ελλάδα, αλλά ταξίδεψε ως τη Γαλλία, δίνοντάς του την ευκαιρία να δουλέψει στην κουζίνα δημοφιλών ξενοδοχείων, εστιατορίων και catering, αλλά και να εργαστεί με τον γνωστό ανά την υφήλιο σεφ Alain Ducasse. Eνα ταξίδι τέλος που τον οδήγησε μέχρι την Κίνα και το πεντάστερο κρουαζιερόπλοιο, Hainan Empress.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το ταξίδι του συνεχίζεται με την αναζήτηση νέων τεχνικών, καινούργιων υλικών και γεύσεων. Και για του λόγου το αληθές, δεν έχετε παρά να ξεφυλλίσετε το βιβλίο του Με… νου ελληνικό, και στη συνέχεια να υλοποιήσετε κάθε μία από τις 40 συνταγές που προτείνει. Θα διαπιστώσετε ότι είναι μια σύγχρονη ματιά σε πολύ γνωστές και οικείες σε όλους μας γεύσεις, βασισμένες στο κρέας, το ψάρι, τα λαδερά και όσπρια.

Στην πρώτη ανάγνωση θα νιώσετε σαν να βγάλατε τον παραδοσιακό τσελεμεντέ της γιαγιάς ή της μαμάς και τον ξεσκονίσατε προσθέτοντάς του μια πρέζα ανανέωσης. Το γεγονός ότι πρόκειται για συνταγές γραμμένες από έναν σεφ δεν είναι ανασταλτικός – όπως συχνά σύμβαίνει – παράγοντας αφού είναι δοσμένες με απλό τρόπο.

Το βιβλίο του Ηλία Κάφαλη, Με… νου ελληνικό, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.