Εάν αναζητάτε ένα διαφορετικό μαγαζί για να κάνετε τα ψώνια σας, ένα μικρό διάλειμμα από την ένταση της καθημερινότητας, το Delitopia είναι το κατάλληλο μέρος. Σε ένα ήσυχο δρομάκι, στην καρδιά της αγοράς του Παλαιού Φαλήρου, το deli της Σίσσυς Στρανομίτη θυμίζει κουζίνα εξοχικού στην Προβηγκία και ουδόλως εμπορικό κατάστημα.

Και τι δεν βρήκα! Από μπαχαρικά και βότανα, μέχρι γαλλική λεβάντα, βιολογικά τσάγια και καφέδες, αποξηραμένα φρούτα, ρομαντικές ποδιές και τραπεζομάντιλα, λίγα και καλόγουστα είδη κουζίνας, πράσινα σαπούνια ελιάς που μοσχοβολούν και διάφορα μικροαντικείμενα με πολύ γούστο επιλεγμένα που μας ομορφαίνουν τη ζωή. Αυτά είναι απλώς τα παρελκόμενα.

Στα ψυγεία έχει χωρέσει μια αξιοζήλευτη ποικιλία τυριών και αλλαντικών απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και τη Μεσόγειο. Παλαιωμένη γραβιέρα Σφακίων του τυροκομείου Πολέντα που ωριμάζει σε φυσικό σπήλαιο για 24 μήνες, κασκαβάλι από τη Σαμοθράκη, τηνιακή γραβιέρα, κασέρι Ερεσού, σφέλα Μεσσηνίας, μανούρα Σίφνου, ανεβατό, γαλοτύρι, manchego Ισπανίας, Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano, γραβιέρα Ελβετίας, γαλλικά κατσικίσια, Comte με ωρίμανση 24 μηνών, παστράμι, χοιρομέρι καπνιστό με βότανα, βουβαλίσιο φιλέτο, σύγκλινο Μάνης, σαλάμι Λευκάδος, Προσούτο Ευρυτανίας, Jamon Serrano, Bresaola, καραμανλίδικα λουκάνικα, λούτζα και παστουρμά Κύπρου.

Oμως αυτό που – κατά την άποψη μου – κάνει το Delitopia να ξεχωρίζει είναι τα ολόφρεσκα σπιτικά φαγητά του που καμία σχέση δεν έχουν με τα γνωστά ντελίβερι. Εδώ τα πάντα είναι φροντισμένα με ένα μοναδικό τρόπο, από τα αβγά και το ψωμί που έρχονται καθημερινά από την Εύβοια μέχρι τα αμερικάνικα bagels και τα φαγητά. Παστίτσιο, μουσακάς, λαζάνια λαχανικών, κεφτεδάκια με δυόσμο, πίτες, τάρτες και γαλλικές κις, αγκινάρες α λα πολίτα, απίθανα σπιτικά γιαλαντζί και ένα σωρό σαλάτες εξαιρετικής νοστιμιάς.

Η ποικιλία είναι μεγάλη και εναλλασσόμενη και για την καλύτερη οργάνωση και ενημέρωση υπάρχει εβδομαδιαίο μενού. Εκτός όμως από το μενού μπορώ να παραγγείλω σχεδόν ό,τι τραβάει η όρεξή μου και με τη βοήθεια της ευγενέστατης και δημιουργικής Σίσσυς και της Κριστέλ να οργανώσω πάρτι στο σπίτι, επαγγελματικό γεύμα στο γραφείο, να μου φτιάξουν ένα καλάθι για το ανοιξιάτικο πικ – νικ ή να το προσφέρω για δώρο.

Επίσης διαθέτει μια πολύ ενημερωμένη και ευφάνταστη κάβα με ελληνικά και ξένα κρασιά και spirits. Και αν νομίζετε ότι έφυγα χωρίς το γλυκό μου, γελιέστε. Εδώ βρήκα έναν υπέροχο μαστιχωτό και ινώδη χαλβά Σύρου που όμοιο του δεν έχω ξαναδοκιμάσει, γλυκά του κουταλιού και βιολογικές σοκολάτες. Και για τις ιδιαίτερες περιστάσεις μπορώ να παραγγείλω την τούρτα των ονείρων μου!

Delitopia: Θέτιδος 15, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9886 444 {{{ map }}}