Με βελτιώσεις, κυρίως φρασεολογικές, όπως είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, θα κατατεθεί στις 2 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ.{{{ audio1 }}}

«Κοιτάξαμε ιδιαίτερα κάποια θέματα στο νομοσχέδιο και θα υπάρξει φρασεολογική βελτίωση, προς αποφυγήν παρερμηνειών» τόνισε, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις κόντρα στη «μικρή» ΔΕΗ ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει το άρθρο περί καθολικής διαδοχής, βάσει του οποίου μεταφέρονται πλήρως όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων από τη μία εταιρεία στην άλλη.

«Αυτό θα διευκρινιστεί και στη Βουλή για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις» είπε.

Το θέμα με τη «μικρή» ΔΕΗ ξεκίνησε από μία ευρωπαϊκή οδηγία για την ενέργεια που απαγορεύει τα μονοπώλια στην αγορά. «Η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2015 και η ΔΕΗ πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία» τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.

«Η κυρίαρχη θέση στην αγορά θα είναι το 70% και θα κάνουμε μια εταιρεία που θα έχει το 30%. Δηλαδή, δημιουργούμε μία νέα εταιρεία, ίδια με τη ΔΕΗ, αλλά μικρότερη. Αυτή η εταιρεία θα ιδιωτικοποιηθεί από τη ΔΕΗ και τα έσοδα θα πάνε στη ΔΕΗ» εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου.

Την Τρίτη 24 Ιουνίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τη «μικρή ΔΕΗ».{{{ audio1 }}}

Για τη «μικρή ΔΕΗ»

«Δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα ή ιδιαίτερο ζήτημα, διότι τα είχαμε συζητήσει προ πολλού αυτά. Ίσως ο κ. Κουκουλόπουλος να αναφερόταν στο γενικότερο πλαίσιο, αλλά ειδικά στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ» – και μετείχε και στη σύσκεψη – συζητήσαμε το νομοσχέδιο που είναι ήδη κατατεθειμένο και θα συζητηθεί στη Βουλή. Είναι δεδομένο ότι κοιτάξαμε, πάντως, κάποια ειδικότερα θέματα. Ένα από αυτά, που έπρεπε να γίνει λίγο πιο σαφές και να μη γίνει κακόπιστη ερμηνεία, (είναι αυτό των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων). Θα γίνει μια λεκτική διατύπωση, για να είναι περισσότερο σαφής.

Θα δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα έχει το 30% και θα είναι ίδια με τη ΔΕΗ, σε μικρότερο μέγεθος, με το 30% σε όλα. Ορισμένα (υδροηλεκτρικά) θα μπουν σ’ αυτή και το 70% θα μείνει στη μητρική ΔΕΗ, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και τα έσοδα από αυτήν την ιδιωτικοποίηση θα πάνε στη ΔΕΗ. Πετυχαίνουμε το στόχο έτσι που μας έχει θέσει η Ε.Ε. και όχι η τρόικα, ο οποίος είναι η απελευθέρωση της αγοράς, με έναν δεύτερο παίκτη στην αγορά, σε όλο το φάσμα, με μια οργανωμένη ιδιωτικοποίηση, χωρίς να πειραχθεί κάτι από τη ΔΕΗ και ταυτόχρονα έχουμε δύο εταιρείες, βιώσιμες, μία κρατική και μία ιδιωτική. Αυτά διασφαλίζονται με συμβούλους που έχει η ΔΕΗ και δεν υπάρχει άλλη διαδικασία. Θα πρέπει, δηλαδή, να εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο και στο τέλος από τη γενική συνέλευση, ώστε να ελεγχθούν όλα αυτά, π.χ. η απόσχιση κλάδου ή η δημιουργία εταιρείας με καθολική διαδοχή, όπου μεταφέρονται πλήρως όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Υπάρχει πλήρης εξασφάλιση των εργαζομένων.

Η Ε.Ε. λέει ότι οι τρίτοι πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση στις πηγές ενέργειας, είτε αυτές λέγονται νερό είτε λιγνίτης είτε οτιδήποτε, π.χ. φυσικό αέριο. Αυτό, για να επιτευχθεί, χρειαζόταν κάποιες κινήσεις και έτσι σκεφθήκαμε μια οργανωμένη κίνηση με το μοντέλο της δημιουργίας μιας εταιρείας, ώστε να είναι μεγάλο και το επενδυτικό ενδιαφέρον και άρα το όφελος της ΔΕΗ.

Η αποτίμηση πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ξεκινάει από τη λογιστική αξία, με βάση τω διεθνή λογιστικά πρότυπα. Αφ’ ης στιγμής έχεις μια εταιρεία, αυτή αποτιμάται με βάση τα στοιχεία της. Από εκεί και πέρα, η αξία που μπορεί να δώσει η αγορά σε μία εταιρεία είναι με βάση τη δυναμικότητα που μπορεί να δώσει η αγορά σ’ αυτήν για το μέλλον, αλλά είναι με τους κανόνες της αγοράς. Η πρώτη αποτίμηση είναι με βάση τη λογιστική αξία της εταιρείας και αυτό ισχύει διεθνώς και στον ιδιωτικό τομέα και παντού.»