Την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το «σχέδιο Αθηνά» και τα προβλήματα στο σχολείο.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Για το «σχέδιο Αθηνά» και τις αντιδράσεις από ΔΗΜΑΡ

«Έγινε μεγάλος διάλογος για το σχέδιο «Αθηνά», ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε. Ακούστηκαν απόψεις, ενσωματώθηκαν οι τεκμηριωμένες προτάσεις. Εγώ σέβομαι τη διαφωνία, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από ένα κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση. Και μάλιστα όταν εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Νομίζω όμως ότι επειδή βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, πρέπει να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη, για να προχωράει η πολιτική.»

Για τον ανασχηματισμό

«Ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Αν έχουν κάτι να συνεισφέρουν οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα το πράξουν στη συνάντηση που θα έχουν.»

Το νέο λύκειο

«Προχωράμε στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πρέπει να ολοκληρωθούν αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες για να δούμε αν χρειάζονται αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων. Δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας για επικείμενες αλλαγές στον τρόπο εξετάσεων τουλάχιστον μέχρι το 2016-2017.»

Για τα προβλήματα στο σχολείο

«Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι κάτι που πρέπει να διδασκόμαστε και μας απασχολεί αρκετά. Πρέπει να το εντάξουμε στο πρόγραμμα σπουδών. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη σχολική βία. Επίσης, έχει παρατηρηθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία. Το αντιμετωπίζουμε με 2 τρόπους. Το ένα είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το γάλα και τα φρούτα στα σχολεία. Το άλλο είναι ένα πρόγραμμα που εξασφαλίσαμε 20-25 εκ. από το Κοινωνικό Ταμείο Στήριξης για να μπορέσουμε στο τέλος του μήνα να αρχίσουμε ένα επιπλέον μέτρο στήριξης. Τα παιδιά θα μπορούν να λαμβάνουν κουλούρι και τυρί από το κυλικείο του σχολείου. Θα γίνει για όλα τα σχολεία.»