Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 έκανε την Παρασκευή η Ελλάδα, η οποία στην πρεμιέρα των προκριματικών της διοργάνωσης (7ος όμιλος), επικράτησε 2-1 της Λετονίας εκτός έδρας, αν και στο ημίχρονο έχανε με 1-0

Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα ήταν τα στοιχεία που είχε η Ελλάδα κι έφτασε στη νίκη στην πρεμιέρα των προκριματικών. Χωρίς να εντυπωσιάσει, το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος δεν το έβαλε κάτω όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, πίεσε σωστά στην επανάληψη και δικαιώθηκε πετυχαίνοντας δύο γκολ και φτάνοντας στο σπουδαίο «τρίποντο». «Κομβικό σημείο» του ματς ήταν το γρήγορο γκολ της ισοφάρισης από το Νίκο Σπυρόπουλο, πριν τη συμπλήρωση του πρώτου τέταρτου της επανάληψης.

Η εθνική ομάδα ήταν άτυχη στα πρώτα 45 λεπτά, καθώς βρέθηκε να χάνει με 1-0 ενώ είχε τον απόλυτο έλεγχο του ματς και δεν είχε πιεστεί καθόλου από τους Λετονούς. Μετά το αναγνωριστικό πρώτο 20λεπτο η ελληνική ομάδα άρχισε σιγά-σιγά να πιέζει όλο και περισσότερο τους Λετονούς και στο 34΄ «άγγιξε» το γκολ. Από εξαιρετική μπαλιά του Φορτούνη, ο Μανιάτης «βγήκε στην πλάτη» της άμυνας των γηπεδούχων και με σουτ πάνω στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στο δεξί δοκάρι.

Οι Λετονοί στη μοναδική επικίνδυνη αντεπίθεση που έκαναν στο πρώτο μέρος κατάφεραν να προηγηθούν. Σε χρονικό σημείο που η «γαλανόλευκη» έπαιζε με 10 παίκτες (ο Φορτούνης είχε μεταφερθεί εκτός γηπέδου) ο Βισνακόφς μπήκε στην περιοχή όπου ανατράπηκε από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Ο διαιτητής υπέδειξε το πέναλτι και στο 42΄ ο Τσάουνα έκανε το 1-0.

Με τον Γιώργο Σαμαρά να μπαίνει στο 46΄ αντί του Μήτρογλου ξεκίνησε το δεύτερο μέρος. Στο 48΄ ο Μανιάτης έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει (σουτ άουτ), αλλά το γκολ δεν άργησε να έρθει για την εθνική μας. Στο 57΄ ο Σπυρόπουλος «ζύγισε» το σουτ έξω από την περιοχή και «κάρφωσε» τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Βάνις που δεν μπόρεσε να αντιδράσει (1-1).

Το γκολ της ισοφάρισης ήρθε σε πολύ καλό χρονικό σημείο για την Ελλάδα. Η ψυχολογία των διεθνών ανέβηκε στα ύψη και στο 69΄ από το λάθος της άμυνας των Λετονών και την καταπληκτική ασίστ του Κατσουράνη, ο Γκέκας με άψογο τελείωμα έδωσε το προβάδισμα στη «γαλανόλευκη» με 2-1.

Η επόμενη αναμέτρηση για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι την ερχόμενη Τρίτη εναντίον της Λιθουανίας, στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης».

* Στους άλλους δύο αγώνες του 7ου ομίλου, Λιθουανία και Σλοβενία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο Βίλνιους, ενώ η Βοσνία «διέσυρε» στη Βαντούζ το αδύναμο Λιχτενστάιν με 8-1.