Τα έλεγε όλα το χαμόγελο στο πρόσωπο του νεαρού εισβολέα που μπήκε απρόσκλητος στον αγωνιστικό χώρο στα τελευταία λεπτά της φιλικής αναμέτρησης της περασμένης Τετάρτης Γερμανία – Αργεντινή (1-3). Ο νεαρός πλησίασε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του πλανήτη Λιονέλ Μέσι, με τον οποίο αντάλλαξε μια χειραψία, ενώ στο άλλο χέρι κρατούσε ένα μικρό μπουκέτο λουλούδια. Σε αντίθεση με τους συνήθεις εισβολείς που είτε προκαλούν με τη γύμνια τους είτε έχουν επιθετικές διαθέσεις προς τους ποδοσφαιρικούς σταρ, ο συγκεκριμένος ήταν απόλυτα φιλικός. Βέβαια από τη στιγμή που χαιρέτησε το ποδοσφαιρικό ίνδαλμά του δεν ήταν δύσκολο να αποχωρήσει από το γήπεδο όχι απλώς χαμογελαστός αλλά πανηγυρίζοντας, σηκώνοντας τα χέρια σαν να είχε πετύχει γκολ ή σαν να είχε κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Πάντως και ο αργεντινός σουπερστάρ δεν φάνηκε να ενοχλείται από το τόλμημα του εισβολέα αφού ο τηλεοπτικός φακός τον… συνέλαβε να χαμογελάει μετά το επεισόδιο. Ισως γι’ αυτό και ο απρόσκλητος επισκέπτης απομακρύνθηκε πολύ ήρεμα από τους υπευθύνους ασφαλείας του αγώνα χωρίς να έχει περαιτέρω επιπτώσεις.

***

Το εκρηκτικό μείγμα…
Ενα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά σίριαλ των ποδοσφαιροπαραγόντων του τόπου είναι ο καταρτισμός των πινάκων διαιτησίας. Οταν μάλιστα ακολουθούν εκλογές για την προεδρία της ΕΠΟ όπως συμβαίνει εφέτος, το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη μεγαλύτερο και το μείγμα εκρηκτικό, αφού η ψηφοθηρία εξαρτάται και από την προώθηση διαιτητών από τις Ενώσεις-ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας κ. Γιώργος Σαρρής φέρεται να είναι υποψήφιος διάδοχος του κ. Σοφοκλή Πιλάβιου για την προεδρία της ομοσπονδίας, οπότε επέλεξε να μην εμπλακεί, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, στον καταρτισμό των πινάκων αφήνοντας το έργο στους πρώην διαιτητές κκ. Βασσάρα, Δούρο και Μπριάκο. Οι αποφάσεις που συζητήθηκαν περισσότερο ήταν το «κόψιμο» από τους πίνακες του Δημήτρη Κύρκου και η επαναφορά σε αυτούς των Μάριου Λαμπρόπουλου, Σταύρου Μάνταλου και Απόστολου Αμπάρκιολη.

…και η αναταραχή στην ΕΠΟ
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Χρήστος Σάββας, ο οποίος φέρεται να ανήκει στην παράταξη του άλλοτε προέδρου της ΕΠΟ κ. Βασίλη Γκαγκάτσηπου ευελπιστεί να επανέλθει στο προσκήνιο, παραιτήθηκε με βαρύτατες καταγγελίες. Χαρακτήρισε τη διαδικασία «παρωδία, που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου – ανακοίνωσαν τους νέους πίνακες διαιτητών και παρατηρητών όπως τους είχαν παραδοθεί από τον ενορχηστρωτή της παρωδίας, τον κύριο Σαρρή, πρόεδρο της ΚΕΔ». Οπως γίνεται αντιληπτό, το επόμενο επεισόδιο θα παιχτεί στις εκλογές της ΕΠΟ.

Η «χυλόπιτα» από τον Τσουκαλά
Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα του 2012 υπάρχουν επαγγελματίες παίκτες που αντιμετωπίζουν το άθλημα από εντελώς διαφορετικό πρίσμα. Από τη μία εκείνοι που κοιτούν πρωτίστως την οικονομική εξασφάλισή τους και από την άλλη αυτοί που θέλουν να ζήσουν το όνειρο! Αλήθεια, σε ποια εποχή, σε ποια αγωνιστική περίοδο του παρελθόντος ο ποδοσφαιριστής Σταύρος Τσουκαλάς (που έφυγε εσχάτως ως ανεπιθύμητος από τον ΠΑΟΚ) θα έριχνε… χυλόπιτα στην ΑΕΚ; Η απάντηση είναι εύκολη: σε καμία! Ούτε καν πέρυσι που ήταν μία ομολογουμένως τρομερά προβληματική σεζόν αλλά η Ενωση διέθετε στον άξονα της μεσαίας γραμμής της τον Παντελή Καφέ, τον Γρηγόρη Μάκο και τον Κολομβιανό Φαμπιάν Βάργκας, ποδοσφαιριστές μεγάλης εμπειρίας και αδιαμφισβήτητης ποιότητας. Πρόπερσι αντί του Βάργκας υπήρχαν ο Σενεγαλέζος Πάπα Μπούμπα Ντιόπ και ο Ισπανός Μίτσελ (συν τους Μάκο και Καφέ). Οσο πιο πίσω κι αν κοιτάξουμε θα διαπιστώσουμε ότι ουδέποτε η ΑΕΚ είχε πέσει στην ανάγκη ποδοσφαιριστών δεύτερης και τρίτης ταχύτητας.

Η άγνοια κινδύνου του Κουτρουμπή…
Κάποιοι εκμεταλλεύονται την περίσταση και αρπάζουν την ευκαιρία ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Το αντιπαράδειγμα λοιπόν για τον Τσουκαλά (ο οποίος προτίμησε τον ΠΑΣ Γιάννινα από την ΑΕΚ λόγω της οικονομικής ανασφάλειας που επικρατεί στην Ενωση!) είναι ο 21χρονος Γιώργος Κουτρουμπής. Οταν έμαθε ότι υπάρχει η προοπτική να αγωνιστεί στην ΑΕΚ, έκλεισε όλες τις άλλες πόρτες. Ως και η πρόταση από ομάδα της Ιταλίας, έστω της Β’ κατηγορίας, δεν στάθηκε ικανή να τον συγκινήσει: Κάλεσε τον κ. Βαγγέλη Βλάχο στο τηλέφωνο και του είπε «αν είναι να φορέσω αυτή τη φανέλα, πες τους ότι δέχομαι να πληρώνομαι και με τον αγώνα. Ας τα βρουν με την Καλλιθέα μόνο, εγώ θέλω να παίξω στην ΑΕΚ, δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα».

…και η συμβουλή του κόουτς Βλάχου
Από τη μία οι ενδοιασμοί του Τσουκαλά και από την άλλη η τεράστια επιθυμία του Κουτρουμπή. Και στη μέση η άποψη του κ. Βλάχου, ο οποίος τονίζει ότι «όποιος φοβάται να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ, δεν είναι ούτε έτοιμος ούτε και αποφασισμένος να κάνει μεγάλη καριέρα. Οσοι φοβούνται, αγοράζουν σκύλο». Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα που προσπαθεί σε καθημερινή βάση να «φυτέψει» στον εγκέφαλο των νεαρών ποδοσφαιριστών του. «Τώρα βρε πρέπει να παίξετε, τώρα είναι η μεγάλη σας ευκαιρία. Πιστέψτε το βρε, θάρρος, τσαγανό, δύναμη… Μην αφήνετε αυτή την ευκαιρία, πότε θα την ξαναβρείτε;».

***

Οι ελληνικές ποδοσφαιρικές εταιρείες έχουν πικράν πείρα από τους υποψήφιους εξ Εσπερίας επενδυτές. Πρόσφατα παραδείγματα οι Σαουδάραβες του περιβόητου Βλάση Τσάκα που θα μετέτρεπαν τον Παναθηναϊκό σε Πόρτο και οι κάθε λογής, Ελληνες και μη, «πολυεκατομμυριούχοι» που θα έσωζαν τη χειμαζόμενη οικονομικά ΑΕΚ. Την «αγάπη» των αλλοδαπών ή ημεδαπών αλλά εκ του εξωτερικού επενδυτών είχε γευτεί και ο ΠΑΟΚ, τον οποίο υποτίθεται ότι φλέρτραραν άραβες ή κωνσταντινουπολίτες επιχειρηματίες, χωρίς όμως να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους. Τελικά το ενδιαφέρον μετέτρεψε σε πράξη ο ελληνικής καταγωγής ρώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης καταβάλλοντας 10 εκατ. ευρώ για την αγορά του 58% των μετοχών μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

***
Είναι αλήθεια ότι ο Σαββίδης, που είχε εκδηλώσει αρχικά το ενδιαφέρον του το 2006, δεν θέλησε να κάνει ιδιαίτερο ντόρο με την αγορά του ΠΑΟΚ. Την ίδια στιγμή συνεργάτες του που έχουν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεσκονίσει τα οικονομικά αλλά και τα πρότζεκτ του ΠΑΟΚ. Επιπλέον η συμφωνία για την απόκτηση του ΠΑΟΚ δεν συνοδεύτηκε από την πλευρά του Σαββίδη από μεγαλόσχημες δηλώσεις για «μεταγραφές αεροδρομίου». Ολα αυτά δείχνουν τουλάχιστον σοβαρότητα από την πλευρά του, αλλά οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ που έχουν καεί στον χυλό καλό είναι να φυσάνε και το γιαούρτι…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ