Η μια μετά την άλλη κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης για την επένδυση στο Ελληνικό.

Σήμερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατατέθηκε η τρίτη κατά σειρά προσφυγή, από 32 κατοίκους των δήμων Αλίμου, Βούλας, Γλυφάδας, Πειραιά και Καλλιθέας.
Η εν λόγω αίτηση στρέφεται κατά του από 1ης Μαρτίου 2018 Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής.
Υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες ότι το Διάταγμα είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στη Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, όπως είναι αντίθετο και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις, προσκρούοντας παράλληλα στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι 32 ισχυρίζονται, μεταξύ άλλων, ότι η έκταση του Ελληνικού στην ουσία ιδιωτικοποιείται αλλά και ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έπρεπε να είχε εκπονηθεί σε αρχικό στάδιο.
Σημειώνουν, δε, ότι έπρεπε να είχε τεθεί η «εκποίηση» της έκτασης σε δημοψήφισμα, ως εθνικό θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.
Οι άλλες δυο προσφυγές των τελευταίων ημερών
Είχε προηγηθεί η αίτηση 507 προσώπων -κατοίκων του Ελληνικού, του Αγίου Κοσμά, της Αργυρούπολης και όμορων δήμων, όπως και πολιτών που διαβούν σε άλλες πόλεις εκτός εντός και εκτός Αττικής, τεσσάρων νομικών προσώπων (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού).
Στο ΣτΕ είχε κατατεθεί επίσης αίτηση από το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» και την «Οικολογική Συνεργασία». Αμφότερες οι οργανώσεις ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. ως αντισυνταγματικό και παράνομο ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα της όλης έκτασης των 243 στρεμμάτων.
Υποστηρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις ότι η γνωμοδότηση (29/2018) των 111 σελίδων της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018, επί του τότε σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, και άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της επένδυσης, πλανήθηκε ως προς την κρίση της αναφορικά με το δασικό τμήμα της έκτασης στο Ελληνικό.