Θετικά αντιμετωπίζεται από τους πανεπιστημιακούς οδοντιάτρους η πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα της καταβολής των αναδρομικών οφειλών υπέρ των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ, όσων έχουν οδοντιατρείο εκτός πανεπιστημίου.

Τα μέλη ΔΕΠ στις Οδοντιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) βρίσκονται από τον Σεπτέμβριο σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με αποχή από τα μαθήματα, αλλά και από το κλινικό έργο (υποχρέωση των Σχολών για παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών σε χαμηλές τιμές).

Όπως επισημαίνουν, βάσει του άρθρου 93 του νόμου 4485/2017 καλούνται να καταβάλουν αναδρομικά ποσοστό 15% των ακαθάριστων εισοδημάτων τους της τελευταίας 20ετίας (σ.σ. το 15% προκύπτει ως μέσος όρος των ποσοστών κρατήσεων, που προέβλεπε σε κάθε έτος αναφοράς η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία).

«Υπάρχει μία πρόταση για νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας και αυτή τη στιγμή την αξιολογούμε. Πιθανώς είμαστε κοντά σε επίλυση του ζητήματος, αλλά πρέπει να διευκρινιστούν κάποιες διατυπώσεις στη ρύθμιση και πρέπει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Συλλόγων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου μελών ΔΕΠ της Οδοντιατρικής Σχολή τους ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής, Δημήτρης Τορτοπίδης. Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, όπως διευκρίνισε, αναφέρεται σε ποσοστό κρατήσεων 6% (αντί του ισχύοντος σήμερα 7%) και επί των καθαρών εισοδημάτων των οδοντιάτρων.

«Πρόγραμμα για την αναπλήρωση των μαθημάτων»

Η πολυήμερη αποχή των πανεπιστημιακών οδοντιάτρων από τα μαθήματα και το κλινικό έργο των Σχολών και ο ορατός κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές προκάλεσε την αντίδραση και των εισαγγελικών Αρχών. «Κληθήκαμε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και τον ενημερώσαμε σχετικά με τα αιτήματά μας και για το ότι ασκούμε τα συνδικαλιστικά μας διακαιώματα, σεβόμενοι την εκπαίδευση των φοιτητών», ανέφερε ο κ. Τορτοπίδης.

Διευκρίνισε, δε, ότι στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ πριν από 15 μέρες σταμάτησε η αποχή των καθηγητών από τα μαθήματα. «Στην αποχή μετέχει το σύνολο των καθηγητών και λεκτόρων της Οδοντιατρικής Σχολής. Η αποχή συνεχίζεται μόνο από το κλινικό έργο, κάνουμε κανονικά τα μαθήματα και τα εργαστήρια. Επίσης, οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου έγιναν κανονικά. Για έναν μήνα δεν γίνονταν μαθήματα, αλλά έχουμε ήδη επικαιροποιημένο πρόγραμμα, που αφορά τις αναπληρώσεις των μαθημάτων», διαβεβαίωσε.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των καθηγητών προκειμένου να συνεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον τον κινητοποιήσεων.

«Αίτημα περαίωσης»

Στην πρόταση που έχουν καταθέσει οι πανεπιστημιακοί στο υπουργείο Παιδείας ζητούν -μεταξύ άλλων- να υπάρξει τροπολογία, που να επιτρέπει τη «ρύθμιση με περαίωση στο 20% των οφειλών και των μελών ΔΕΠ -φυσικών προσώπων- που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα», όπως ισχύει για τους συναδέλφους τους, οι οποίοι συμμετέχουν σε εταιρείες. Υπογραμμίζουν, δε, πως «είναι η μόνη δίκαιη και εφικτή λύση πληρωμής για λόγους ισότητας και ισονομίας».

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μέλη ΔΕΠ δεν ευθύνονται για τη συσσώρευση των οφειλών. Κάναμε μία προσφυγή το 2002 και η απόφαση βγήκε το 2015, καθυστέρησε πάνω από 13 χρόνια το ΣτΕ. Αυτές οι οφειλές αφορούν και ενεργά μέλη ΔΕΠ και συνταξιούχους και τους κληρονόμους εκείνων που απεβίωσαν. Αφορούν και τους γιατρούς και τους δικηγόρους και τους μηχανικούς και όσους εκτός από τη σχέση τους με το Πανεπιστήμιο ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα. Εμείς όμως δεν είχαμε τη δυνατότητα, όπως για παράδειγμα οι γιατροί να μετέχουμε σε εταιρείες. Το τηρήσαμε και τώρα βρίσκονται οι συνάδελφοι πανεπιστημιακοί που ήταν σε εταιρείες, με περαίωση στο 20% των οφειλών», εξήγησε ο κ. Τορτοπίδης.