Απέχουν, για λόγους ασφαλείας, από τους πλειστηριασμούς – ακόμη και τους ηλεκτρονικούς – οι συμβολαιογράφοι, έως31 Δεκεμβρίου.
Σχετική απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού ΣυλλόγουΑθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου επιτάσσει μάλιστα όχι μόνον την αποχή αλλά και την αλλαγή του πλαισίου διεξαγωγής των πλειστηριασμών και την υπαγωγή της ευθύνης καιεποπτείαςτηςπλατφόρμας ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η απόφαση της αποχής ελήφθητοπερασμένοΣάββατο με ψήφους134 υπέρ και 132κατά,κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης – σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων – που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, γνωστοποιήθηκε ωστόσο σήμερα Δευτέρα στους συμβολαιογράφους, και μάλιστα χωρίς σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα, κατά τη γενική συνέλευση αποφασίστηκαν τα εξής:
«Ομόφωνα:α) Για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων είναι ανάγκη να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο και η ποινική αντιμετώπιση όσων επιτίθενται και προπηλακίζουν συναδέλφους κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών ή στα γραφεία τους και
β) για την καλύτερη εποπτεία των πλειστηριασμού και προς διευκόλυνση του υπαλλήλου του πλειστηριασμού και των λοιπών παραγόντων της διαδικασίας ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός να διεξάγεται μια μέρα την εβδομάδα και σε μία βάρδια.
Κατά πλειοψηφία: Για αλλαγή του πλαισίου διενέργειας των πλειστηριασμών,με σκοπό τη διασφάλιση της νομιμότητας και το ρόλο του συμβολαιογράφου ως εγγυητή της:
1) πλειστηριασμοί με τη φυσική παρουσία του συμβολαιογράφου: Να διενεργούνται μόνο εντός αίθουσας Ειρηνοδικείου καιη διαδικασίανα ολοκληρώνεταιέως τις 15.00, μ. μ.,δηλαδή εντόςτου ωραρίου συζήτησης των υποθέσεων από τους ειρηνοδίκες. Ημεταβολή αυτή θα γίνει η αρχή για να αντιληφθούν οι πολίτες ότιο συμβολαιογράφος είναικαι ενεργεί ως όργανοτης εκτέλεσης ισότιμα με το δικαστή και προστατεύεταιαπό την πολιτεία με τα ίδια μέσα.
2) Οιπλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό τρόπο να διενεργούνται: α) στον ίδιο τόπο, δηλαδή σε αίθουσα Ειρηνοδικείου. β) Μία ημέρα την εβδομάδα και όχι διαζευκτικάΤετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, β) Επί δίωρο (όχι έξι ώρες, σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τηδιενέργειατο πρωί,ή τέσσερις ώρεςσε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τηδιενέργειατο απόγευμα)μεάμεση εποπτεία και διεύθυνση της διαδικασίαςαπό τοσυμβολαιογράφο.
3) Τροποποίηση τηςδιάταξηςτης Υ. Α 41756/30-5-17, με την οποία ορίζεται ότιη«ταυτοποίηση» των υποψηφίων πλειοδοτών/φυσικών,γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω των στοιχείωντουTAXIS. Ο έλεγχος της ταυτότητας τωνφυσικών/ νομικώνπροσώπωνπλειοδοτών που διαθέτουν Α. Φ. Μ. στην Ελλάδα,πρέπει να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδίων ή αντίστοιχα των εντολοδόχων τουςενώπιον του συμβολαιογράφου, με την σύνταξησχετικής πράξης και να ακολουθεί η έγκριση της εγγραφής τους στο ΗΛ. ΣΥ. ΠΛΕΙΣ.
4) Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών να τεθεί υπό την εποπτεία, τον έλεγχο καιτην ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργίατου και θα ευθύνεται απέναντι στους τρίτους για τυχόν αστοχίες – αρρυθμίες στη λειτουργία του, καλύπτοντας και το ανεύθυνο του συμβολαιογράφου γι΄ αυτές.
5) Κατάργηση του άρθρου 98Ατου Κ. Σ.
6) Σύγκληση των Δ. Σ. των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας σε κοινή συνεδρίαση, ΑΝΟΙΧΤΗ στα μέλη του Σώματος, προκειμένου η συμβολαιογραφία να καταλήξει σε κοινές θέσεις για ταπαραπάνω ζητήματα και για όσα άλλα τυχόν τεθούν από τη σημερινή συνέλευσηήέχουναπό τις υπόλοιπες Γ. Σ. Η συνεδρίαση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα και πάντως πριν την υπογραφή οποιασδήποτε ΣΥΜΒΑΣΗΣ για ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ της λειτουργίας της ΗΛ. ΣΥ. ΠΛΕΙΣ.στην εταιρείαnewsphone. Η σύμβαση αυτή, εφόσον προκριθεί,στη συνέχειακαιπριν τηνυπογραφή τηςθαπρέπεινα συζητηθείκαινα αποφασιστεί σενέα Γενική μας Συνέλευση
8) Λήψη από την πολιτεία των απαραίτητων πρωτοβουλιών και μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών, με στόχο τηνομαλοποίηση και τη διασφάλιση συνθηκών νομιμότητας διενέργειας των πλειστηριασμών.
ΕΕΤ: Αντισυνταγματική η απόφαση των συμβολαιογράφων
«Αντισυνταγματική» χαρακτηρίζουν την απόφαση των συμβολαιογράφων οι τράπεζες για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών.
Σε ανακοίνωση της η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών αναφέρει χαρακτηριστικά:

-«Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
-«Μετά την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου για αποχή των μελών τους από πλειστηριασμούς έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, τα μέλη των εννέα συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας απέχουν πλέον από τη διαδικασία, είτε αυτή διεξάγεται με φυσικό, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο. Επομένως, είναι αδύνατη η διεξαγωγή οποιουδήποτε πλειστηριασμού όσο διαρκεί το καθεστώς αποχής, καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών είναι οι συμβολαιογράφοι.

Το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχει προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες».