Απόφαση βόμβα, με βάση την οποία δεν θα διακόψει (σσ. για το καλοκαίρι) προτού ολοκληρωθούν οι απολογίες και των 19 κατηγορουμένων στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, έλαβε σήμερα, Πέμπτη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η απόφαση, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος κ. Χρ. Κατσιάνης, «παγώνοντας» όλους τους παριστάμενους στην αίθουσα, ήρθε ως αποτέλεσμα του σημερινού, νέου, αιτήματος της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου να μετατεθεί η απολογία του πρώην υπουργού από τις 29 Ιουλίου για τις 26 Αυγούστου.

Μετά από αυτό, το δικαστήρο αναίρεσε την προηγούμενη απόφασή του για διακοπή των συνεδριάσεων από την Παρασκευή 2 Αυγούστου, δυναμιτίζοντας τον προγραμματισμό όλων των παραγόντων της δίκης, γεγονός το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην αίθουσα, κυρίως από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, το δικαστήριο πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς «ερεθίστηκε» ύστερα από την κατάθεση αιτήματος από την υπεράσπιση του πρώην υπουργού περί παραβίασης της ισότητας των δικονομικών όπλων (σύμφωνα με σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) – θεωρείται ότι δίδεται πλεονέκτημα χρόνου 25 ημερων ως προς τις απολογίες στους 18 κατηγορούμενους, ύστερα από αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Θα πούνε όλοι ότι αυτή η δικη είναι στημένη. Δεν αξίζει τον κόπο για τρεις μέρες…», επιχειρηματολόγησε προτού αποφανθεί το δικαστήριο, ο κ. Ιωάννης Παγορόπουλος, εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού.

Ο κ. Παγορόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι το δικαστήριο δεν έχει καλέσει μέλη του ΚΥΣΕΑ – «αισθάνομαι ότι εξαπατήθηκα», είπε -, αλλά και καταφέρθηκε εναντίον της διαδικασίας: «το δικαστήριό σας τσαλαπατά κάθε έννοια δικαίου. Ο Τσοχατζόπουλος ήλθε να δικαστεί με όρους δικαίου. Είναι απαράδεκτο από πάσης απόψεως. Σας καλώ να μην μπούμε σε αυτή τη δικονομική κόντρα».

Ο ίδιος καταλόγισε μάλιστα βιασύνη στο δικαστήριο, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του προέδρου (όταν καθησύχαζε τους κατηγορούμενους). Και πρόσθεσε: «Εχουμε κλείσει το θέμα της δωροδοκίας; Καταλήξαμε ότι ο Τσοχατζοπουλος δωροδοκήθηκε; Περίμενα ότι το δικαστήριο σας θα καλέσει δύο μέλη από το ΚΥΣΕΑ. Εσείς αποφασίσετε ότι ο Τσοχατζόπουλος per terra per mare πρέπει να απολογηθεί. Κανείς δεν θα κάτσει στο εδώλιο – σφαχτήριο».

Οταν τον λόγο πήρε ο έτερος συνήγορος, καθηγητής κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, διερωτήθηκε: «Θα καταδικαστεί γιατί το υποβάλλει το συλλογικό υποσυνείδητο, ο Τσοχατζόπουλος; Το υποσυνείδητο θα τον καταδικάσει ή η ελληνική Δικαιοσύνη;».

Η εισαγγελέας, κυρία Γεωργία Αδειλίνη, είχε διαφωνήσει με τη θέση της υπεράσπισης για μετάθεση της απολογίας μετά το πέρας των διακοπών, καθώς «ο κύριος κατηγορούμενος αντιμετωπίζει μια κατηγορία πολύ καιρό. Δεν ήλθε από τον ουρανό. Είχε όλο τον χρόνο να εκτιμήσει τα πράγματα συνολικά. Του δίδεται άλλωστε και διάστημα λίγων ημερών, ενώ μπορεί και να επανέλθει αργότερα. Δεν βλέπω πραγματικά που υπάρχει το πρόβλημα».

Από την Κύπρο στο βήμα του μάρτυρα

Προτού το κλίμα φορτισθεί, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των μαρτύρων υπεράσπισης. Στο δικαστήριο παρέστη σήμερα, Πέμπτη, και ο κ. Αλέκος Μαρκίδης, πρώην Γενικός Εισαγγελεας Κύπρου, ως μάρτυς υπεράσπισης του Σπύρου Χατζηνικολάου – εμπλέκεται στην υπόθεση ως διαχειριστής της κυπριακής off shore Torcaso.

Ο γνωστός δικαστικός λειτουργός και νυν δικηγόρος, στάθηκε ιδιαίτερα στο κυπριακό δικαιικό σύστημα και τα ισχύοντα για τις off shore το επίδικο διάστημα 1999-2000, καταλήγοντας ότι ο Χατζηνικολάου (και το δικηγορικό γραφείο Άρη Τριανταφυλλίδη, στο οποίο εργάζεται) «δεν είχε κανένα αντικειμενικό στοιχείο που να εγείρει υποψίες» την εποχή εκείνη.

Με τις απαντήσεις του, ο ίδιος ανέδειξε ότι διαδικασίες, κινήσεις, ακόμη και διακινούμενα υψηλά ποσά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «παράξενα» και πάντως σε κάθε περίπτωση αποτελούσαν μέρος της κυπριακής πραγματικότητας.

Ο κ. Μαρκίδης επέμεινε και στις οικογενειακές καταβολές του κατηγορουμένου, για να εξάρει την προσωπικότητά του, καθώς είναι υιός αγνοούμενου της κυπριακής εισβολής, με μητέρα αγωνίστρια (στην προσπάθεια εντοπισμού του συζύγου της). «Ενα παιδί που μεγάλωσε σε αυτό το περιβάλλον, (…), δεν βλέπω τον λόγο να κάνει ο, τιδήποτε, προς χάριν ποιου;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εξάδελφος του Σμπώκου

Τυπική κρητική φιγούρα – γενειοφόρος, ντυμένος στα μαύρα – ο Βασίλης Σμπώκος ήλθε από τα Ανώγεια να υπερασπιστεί τον εξάδελφο του Γιάννη, πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών.

«Βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο, για την τιμιότητα και την αθωότητά του», είπε επικαλούμενος «τις αρχές και τις αξίες, με βάση τις οποίες έχει μεγαλώσει» ο κατηγορούμενος. «Ποτέ των ποτών».

Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα ότι το σόι Σμπώκου – 200 μέλη – βοηθά όπως μπορεί τον πυρήνα της οικογένειας στην τρέχουσα δύσκολη γι’ αυτούς φάση.

Εντάσεις μεταξύ συνηγόρων

Η θερμοκρασία ανέβηκε (και) εντός του αίθουσας πάντως, όταν ο συνήγορος του Νικολάου Ζήγρα, Στέλιος Γκαρίπης, κατέθεσε βεβαίωση ως προς τον χρόνο ανάληψης των καθηκόντων του, μετά τη διακοπή της συνεργασίας του πελάτη του με τον κ. Αλεξανδρή.

Σύμφωνα με τους Ζήγρα – Γκαρίπη, ο κ. Αλεξανδρής επέβαλε στον κατηγορούμενο το «δικαίωμα της σιωπής», ενώ παράλληλα διεξάγονταν στο γραφείο του συναντήσεις παρουσία Ζήγρα και Τσοχατζόπουλου, κατά τις οποίες ο Ζήγρας κατέβαλε προσπάθεια να πείσει τον πρώην υπουργό να ομολογήσει. «Ντροπή, ντροπή, ντροπή», φώναζε από την πλευρά του ο κ. Αλεξανδρής, διαψεύδοντας.

Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι και το γεγονός ότι σε παρέμβαση του, σε άλλο σημείο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος απευθύνθηκε στον εξάδελφό του (που αμφισβητούσε διαρκώς αυτά που έλεγε ο πρώην υπουργός) και του είπε ψύχραιμα: «Προβληματικός είσαι, τι να κάνουμε;».