Και τα αμπέλια θα επιχορηγούνται για προστασία από βροχή, καθώς προστέθηκαν στις επιχορηγούμενες καλλιέργειες. Αυτό αποφάσισε το ΔΣ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) το οποίο συνήλθε σήμερα, Τρίτη. Το ύψος της επιχορήγησης θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 10 εκατ.ευρώ και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ.
Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν από το ΔΣ είναι και ο καθορισμός των μέσων ενεργητικής προστασίας που θα επιχορηγήσει το 2013. Τα συστήματα των γεωργικών καλλιεργειών που περιλαμβάνονται είναι ο ηλεκτρικός αντιπαγετικός ανεμιστήρας, 30, 40, 50 ΗΡ, το αντιχαλαζικό δίχτυ και η αντιβρόχινη μεμβράνη σε συνδυασμό με το αντιχαλαζικό δίχτυ για την προστασία της κερασιάς και της αμπέλου από τη βροχή και το χαλάζι (συνδυαστική εγκατάσταση).
Τα επιμέρους μέτρα που περιλαμβάνονται στην απόφαση είναι η αγορά και εγκατάσταση ηλεκτρικών αντιπαγετικών ανεμιστήρων με δικαιούχους φυσικά πρόσωπα (μη συνταξιούχοι, οποιουδήποτε ταμείου), όταν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, σύμφωνα με τον Ν. 3877/2010 και καλλιεργούν εσπεριδοειδή, βερίκοκα ή ακτινίδια στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας που υπάγονται στο μέτρο, φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε θέσεις που καλύπτονται από πετρελαιοκίνητους αντιπαγετικούς ανεμιστήρες, των οποίων η διάρκεια ζωής έχει πλέον λήξει και τους οποίους ο ΕΛΓΑ είχε μεταβιβάσει κατά το παρελθόν σε φορείς. Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 60% της επιλέξιμης δαπάνης.
Ελήφθη επίσης απόφαση για αγορά υλικών και εγκατάσταση συστημάτων προστασίας αγροτικών καλλιεργειών από το χαλάζι (αντιχαλαζικό δίχτυ). Δικαιούχοι του μέτρου είναι φυσικά πρόσωπα (μη συνταξιούχοι, οποιουδήποτε ταμείου) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, σύμφωνα με τον Ν. 3877/2010 και καλλιεργούν τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, την ακτινιδιά, τη ροδιά και τα αμπελοειδή στις επιλέξιμες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις και αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμεροι σύμφωνα με τον Ν. 3877/2010 και υλοποιούν το μέτρο για λογαριασμό των ενδιαφερόμενων μελών τους. Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 60% της επιλέξιμης δαπάνης –ως τέτοιες θεωρούνται οι δαπάνες που αφορούν το κόστος αγοράς των υλικών για την υλοποίηση της εγκατάστασης (πλην ΦΠΑ), την αμοιβή της εργασίας σε τρίτους, με ανώτερο ποσοστό επί του συνολικού κόστους το 20%, για την υλοποίηση της εγκατάστασης (πλην ΦΠΑ) και τη δαπάνη αγοράς αντιχαλαζικού διχτύου και των προβλεπόμενων συνοδευτικών υλικών (πλην ΦΠΑ).
Τρίτο μέτρο είναι η αγορά υλικών και εγκατάσταση συστημάτων προστασίας καλλιέργειας κερασιάς και αμπέλου από το χαλάζι και τη βροχή. Δικαιούχοι του μέτρου καθορίζονται όπως και στα προηγούμενα μέτρα ενώ το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 60% της επιλέξιμης δαπάνης. Ως τέτοιες θεωρούνται οι δαπάνες που αφορούν το κόστος αγοράς των υλικών για την υλοποίηση της εγκατάστασης (πλην ΦΠΑ), την αμοιβή της εργασίας σε τρίτους, με ανώτερο ποσοστό επί του συνολικού κόστους το 15%, για την υλοποίηση της εγκατάστασης (πλην ΦΠΑ), τη δαπάνη αγοράς αντιχαλαζικού διχτυού και των προβλεπόμενων συνοδευτικών υλικών (πλην ΦΠΑ) και τη δαπάνη αγοράς αντιβροχικής μεμβράνης και των προβλεπόμενων συνοδευτικών υλικών (πλην ΦΠΑ).
Υποβολές αιτήσεων μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2013 στο αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛΓΑ της περιοχής όπου βρίσκεται η προς προστασία γεωργική εκμετάλλευση.