Πριν εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι κοινοπραξίες των πορθμείων της Σαλαμίνας προχώρησαν στη σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων –το αντικείμενο της διαμάχης με το υπουργείο, καθώς ισχυρίζονταν ότι δεν τους αγγίζει σχετικός νόμος –με ασφαλιστική εταιρεία για τα πλοία τους. Η κίνηση αυτή είχε προταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη λήξη της τελευταίας προθεσμίας που είχε θέσει προς τις κοινοπραξίες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης. Αν είχε συμβεί αυτό, δεν θα εκδιδόταν ποτέ η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία έδεσαν τα πλοία τους. Ωστόσο οι κοινοπραξίες έμειναν αμετακίνητες στη θέση τους ζητώντας περαιτέρω παράταση έχοντας ως συμπαραστάτες τον Δήμο Σαλαμίνας και βουλευτές κομμάτων.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Aigaion Ασφαλιστική που εκδόθηκε την Πέμπτη, «σε συνεργασία με τον Ελληνικό Συνεταιρισμό Θαλάσσιας Αλληλασφάλισης Προστασίας Αποζημίωσης & Πολεμικών Κινδύνων (HE.M.P.I.R.A), προχώρησε, κατόπιν συνεννόησης με τους ενδιαφερόμενους φορείς, στην ασφάλιση προς τρίτους των πλοίων των δύο κοινοπραξιών που εκτελούν δρομολόγια στη Σαλαμίνα, για ένα έτος και για ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 130 εκατ. δολάρια, όπως προβλέπει το Π.Δ. 6/2012».
Σε ένα σημείο της ανακοίνωσης αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις να μην ξεκινήσει καν η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού προς τη Σαλαμίνα λόγω της γνωστής διαμάχης για την ασφάλιση των πλοίων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μετά τη συμφωνία αυτή, οι πλοιοκτήτες της Σαλαμίνας πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου τα δρομολόγια, έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο έχουν προσφύγει με αίτημα την εξαίρεσή τους από τη συγκεκριμένη διάταξη του Νόμου».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι οι κοινοπραξίες είχαν… δεμένο τον γάιδαρό τους: «Σε περίπτωση που το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ των πλοιοκτητών, η AIGAION Ασφαλιστική προτίθεται να ακυρώσει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και να επιστρέψει στους πλοιοκτήτες τα μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα».

Μόλις την Τετάρτη μάλιστα το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των κοινοπραξιών των πορθμείων της Σαλαμίνας, οι οποίες ζητούσαν να εξαιρεθούν από την υποβολή βεβαιώσεων ασφαλιστικών καλύψεων, που τους ζητούσε το υπουργείο δίνοντάς τους μάλιστα παρατάσεις προς συμμόρφωση με τον νόμο, και τελικά κατέθεσαν τις βεβαιώσεις ασφαλιστικών καλύψεων.