Παράνομες εργασίες στο λατομείο Μαρκοπούλου διαπίστωσαν το πρωί σήμερα, Τετάρτη, κλιμάκια του νεοσύστατου τμήματος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Αττικής και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν ακινητοποιήσει φορτηγά με λατομικά υλικά και έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις.

Το λατομείο είναι κλειστό, με τελεσίδικες αποφάσεις, από το 2006, καθώς δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας και δεν πληρούσαν τους περιβαλλοντικούς όρους. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες της περιοχής, κατά καιρούς εκτελούνται εκεί παράνομες εργασίες.

Συντονισμένη προσπάθεια πριν από τις συλλήψεις

Οι «Ράμπο Περιβάλλοντος» του ΥΠΕΚΑ παρακολουθούσαν τα λατομεία από το 2010. «Στην πραγματικότητα ποτέ δεν έκλεισαν. Γνωρίζαμε ότι λειτουργούσαν παρανόμως. Είχαμε κάνει πολλές αυτοψίες. Μάλιστα, είχαμε βρει καινούργια μηχανήματα στον χώρο, φρέσκο χώμα και πολλά μπάζα. Αλλά δεν υπήρξε σύλληψη επ΄αυτοφώρω. Για χρόνια δούλευαν τελείως παράνομα. Είχαν τσιλιαδόρους οι οποίοι τους ειδοποιούσαν ότι ερχόμαστε και έφευγαν», λέει στο «Βήμα» η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ίδια, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα που καταδεικνύουν ότι τα λατομεία λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Μάλιστα, όπως αναφέρει η κυρία Καραβασίλη οι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι εκτός από την παράνομη λειτουργία του λατομείου, ο χώρος έχει μετατραπεί σε χωματερή όχι μόνο οικιακών απορριμμάτων αλλά οικοδομικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Αυτή τη φορά, η συντονισμένη προσπάθεια δύο υπηρεσιών απέδωσε καρπούς. Η Αστυνομία αξιοποίησε πληροφορία που είχε και το κλιμάκιο Ασφάλειας και ΥΠΕΚΑ περίμενε στο λατομείο ολόκληρη τη νύχτα της Τρίτης. Τελικά τα ξημερώματα της Τετάρτης ξεκίνησε η παράνομη δραστηριότητα και άρχισαν οι συλλήψεις.