Επιστημονική… υποστήριξη ζητάει η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, από τους πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων στη σύναψη μεγάλου εύρους μορφωτικών συμφωνιών με την Κίνα, το Ισραήλ, τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Σχετική επιστολή έστειλε η κυρία Διαμαντοπούλου στους πρυτάνεις των ΑΕΙ, παραμονές της λήξης του τελεσιγράφου που τους έχει δώσει για διακοπή της χρηματοδότησης τους εάν δεν εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης που ορίζει ο νέος Νόμος-Πλαίσιο. Και ζητάει τις προτάσεις τους μέχρι το τέλος του μήνα.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες δυνατότητες που παρέχει ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε θέματα διεθνοποίησης των ΑΕΙ αλλά και την συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας θα ήθελα να συνεισφέρετε με σκέψεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στις συμφωνίες αυτές» τονίζει στην επιστολή της η κυρία Διαμαντοπούλου.

Και αναφέρει ότι ενδεικτικά οι συμφωνίες μορφωτικού επιπέδου της Ελλάδας με άλλες χώρες, θα μπορούσαν να περιέχουν:

– Προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό που μέσω διδάκτρων θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στα οικονομικά των ελληνικών ΑΕΙ.

– Δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε γλώσσες εκτός της ελληνικής σε συνεργασία με ΑΕΙ του εξωτερικού και σε γνωστικά αντικείμενα στα οποία οι έλληνες πανεπιστημιακοί έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με ξένους συναδέλφους τους, ενώ τα πανεπιστήμια μας διαθέτουν και το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό.

– Προσέλκυση υποψηφίων διδακτόρων από άλλες χώρες.

– Ιδρυση παραρτημάτων των ελληνικών ΑΕΙ σε άλλες χώρες.

– Συνεργασία των Ιδρυμάτων μας με ερευνητικά κέντρα η ερευνητικά clusters («συστάδες» επιχειρήσεων) άλλων χωρών.

– Ενεργοποίηση των δυνατοτήτων κατοχύρωσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσω διπλωματικής ευρεσιτεχνίας και δημιουργίας τεχνοβλαστών σε συνεργασία και με άλλες χώρες.

– Ιδρυση και λειτουργία στα ελληνικά ΑΕΙ επώνυμων εδρών διδασκαλίας και έρευνας σε συγκεκριμένη γνωστική περιοχή.
Επιστολή ΠΟΣΔΕΠ προς Παπαδήμο

Επιστολή με θέμα το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών έστειλαν στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), ζητώντας προσωπική συνάντηση μαζί του.

«Οι Ομοσπονδίες των ακαδημαϊκών δασκάλων και των ερευνητών αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των ριζικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Έχουν υποστηρίξει και υποστηρίζουν κάθε σοβαρή προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό, την εκλογίκευση και τη συνολική αναδιάρθρωση του κράτους με διαδικασίες αξιοκρατίας, αξιολόγησης, διαφάνειας και ουσιαστικής κοινωνικής λογοδοσίας. Δε συμφωνούν όμως με τις σπασμωδικές οριζόντιες περικοπές χωρίς συγκεκριμένες μελέτες, σαφή κριτήρια και χωρίς τη στοιχειώδη αίσθηση του δικαίου», αναφέρεται στην επιστολή.

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για σειρά σοβαρών μειώσεων και κρατήσεων από τους μισθούς μας την τελευταία διετία στα πλαίσια αυθαίρετων και οριζόντιων περικοπών. Ζητάμε άμεση συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας και ενεργοποίηση της τριμερούς Επιτροπής των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας και των Ομοσπονδιών για το ειδικό μισθολόγιο των λειτουργών της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας» σημειώνουν οι καθηγητές ΑΕΙ.

«Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη συγκυρία της ελληνικής οικονομίας, ζητάμε να υπάρξει συμφωνία μεταβολών των μισθών μας, με τέτοιους όρους ώστε να επιτευχθεί σταδιακά αλλά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εναρμόνισή τους με τους μισθούς των άλλων λειτουργών του δημοσίου με παρόμοια προσόντα» συνεχίζουν.