«Οι ευθύνες για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι συλλογικές και διαχρονικές. Επί σειρά ετών, τόσο η Πολιτεία όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση επέδειξαν ασθενή αντανακλαστικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αιτίες και τις παθογένειες μιας κατάστασης που δεν τιμά την πρωτεύουσα της χώρας».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με δηλώσεις τόσο του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνη όσο και του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γ. Τσακίρη για την εγκληματικότητα στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Ο κ. Τσακίρης κατηγόρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όλους τους κυβερνητικούς φορείς που σύμφωνα με το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής εμπλέκονται στην επιδείνωση του προβλήματος υποβάθμισης και απαξίωσης του κέντρου της Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι με τις παραλείψεις ή την αδιαφορία τους, το αφήνουν «έρμαιο στην εγκληματικότητα και την παραβατικότητα». Παράλληλα ζήτησε από τον Δήμαρχο, να ηγηθεί της προσπάθειας κινητοποίησης της πολιτείας και των αρμοδίων υπουργών που διαχειρίζονται το πρόβλημα.
Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση «η ισοπεδωτική κριτική που ασκείται προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αδικεί τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και τα υπαρκτά αποτελέσματα καθώς επιχειρείται από πολλές πλευρές να μεταφερθεί στο υπουργείο τόσο το βάρος των ευθυνών του παρελθόντος όπως και οι ευθύνες , η ολιγωρία και οι ανεπάρκειες των συναρμόδιων φορέων , σήμερα».
Και επισημαίνεται ότι επί σειρά ετών, αγνοήθηκαν οι επιπτώσεις από την υπερσυσσώρευση μεταναστών, την απομάκρυνση των υπηρεσιών από το κέντρο, τη δημιουργία τοπικών υπεραγορών στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, τη μετακίνηση των πολιτών και την εγκατάστασή τους στην ευρύτερη περιοχή.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει ακόμη ότι «η υπεραξία που δημιουργήθηκε στην Αθήνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 εξανεμίστηκε ανεκμετάλλευτη, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην οικονομική ζωή της πρωτεύουσας. Και όλα αυτά σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης που είχε σαν αποτέλεσμα την κοινωνική ένταση και συνεχείς κινητοποιήσεις. Τον τελευταίο χρόνο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν 1.581 πορείες».
Σχετικά με την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας τονίζεται ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας στην Αθήνα δεν υπερβαίνουν το μέσο όρο των ποσοστών εγκληματικότητας των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Όμως, σημειώνεται, «σε καμία περίπτωση δεν μετριάζουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο Αθηναίος πολίτης στο κέντρο της Αθήνας»
Για τη δραστηριότητα της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της πρωτεύουσας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σε 24ωρη διατίθενται 600 αστυνομικοί ενώ «σημαντική είναι η συνεισφορά των 2.000 αστυνομικών που προστέθηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου στη δύναμη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Αρκετοί από αυτούς υπηρετούν σε Αστυνομικές Υπηρεσίες του Κέντρου της Αθήνας».
Για τα ναρκωτικά επισημαίνεται ότι καθημερινά, συλλαμβάνονται κατά μέσο όρο σαράντα παραβάτες, ενώ οι προσαγωγές ξεπερνούν τις 100. Επίσης κατασχέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας το 11μηνο του 2011, 48 κιλά ηρωίνης, 2,5 κιλά κοκαΐνης και 182 κιλά κάνναβης. «Ωστόσο, ακόμη και μετά την απομάκρυνση των μονάδων ΟΚΑΝΑ εξακολουθεί ένας μεγάλος αριθμός χρηστών να είναι ακόμα στους δρόμους του Κέντρου της Αθήνας, εξακολουθεί να παραμένει εκτός λιστών χορήγησης υποκατάστατων ουσιών».
Για την αντιμετώπιση της πορνείας έχουν βεβαιωθεί τους τελευταίους πέντε μήνες 5.841 παραβάσεις ενώ τις τελευταίες επτά ημέρες, βεβαιώθηκαν παραβάσεις για 66 αλλοδαπές εκδιδόμενες. Για τους λαθρομετανάστες αναφέρεται ότι ο καθημερινός αριθμός των ελεγχόμενων παράνομων μεταναστών ξεπερνά τα 400 άτομα. Επίσης από την αρχή του έτους, πάνω από 15 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες έχουν απελαθεί και έχουν πραγματοποιηθεί 19 συνολικά ειδικές πτήσεις τσάρτερ επιστροφής στις χώρες προέλευσης.
Για το παραεμπόριο το τελευταίο πεντάμηνο, συγκροτήθηκαν, 3.889 κλιμάκια ελέγχου και κατασχέθηκαν παραπάνω από 402.829 είδη παραεμπορίου ενώ από την αρχή του χρόνου εντοπίσθηκαν 45 μεγάλες αποθήκες στο κέντρο της Αθήνας.
Παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο συνελήφθησαν στην Αττική 38.114 άτομα, εκ των οποίων: 5.706 άτομα για κλοπές / διαρρήξεις, 884 άτομα για ληστείες, 3.981 άτομα για ναρκωτικά, 45 άτομα για ανθρωποκτονίες και 8.321 άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις. Επίσης εξιχνιάστηκαν 3.554 υποθέσεις για διάφορα αδικήματα. Ακόμη εξαρθρώθηκαν 255 κυκλώματα, εκ των οποίων 111 που έκαναν ληστείες – κλοπές, 66 διακίνηση ναρκωτικών, 19 απάτες και έξι για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών.