Μένετε στον Πειραιά και η δουλειά σας είναι στον Γέρακα; Περνάτε 45 λεπτά κάθε πρωί μέσα σε τρένα, λεωφορεία, μετρό ή κολλημένοι στην κίνηση με το αυτοκίνητο για να φτάσετε στο γραφείο σας; Τα νέα που έρχονται από τη Σουηδία ίσως σας βάλουν σε σκέψεις μετακόμισης!
Τα ζευγάρια που ο ένας εκ των δύο εργάζεται τόσο μακριά από το σπίτι, ώστε να χρειάζεται το λιγότερο 45 λεπτά για να πάει στη δουλειά του, έχουν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες διαζυγίου. Αυτό έδειξε έρευνα του Umeå University της Σουηδίας, που έγινε με αφορμή τα αυξανόμενα ποσοστά των ανθρώπων που διανύουν μεγάλες αποστάσεις για τη διαδρομή σπίτι – δουλειά και πάλι πίσω.
Στοιχεία από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά
Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές αφορούσαν 2 εκατομμύρια νοικοκυριά, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που εργάζονται μακριά από το σπίτι να είναι άνδρες, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πολλές και οι γυναίκες που κάνουν αντίστοιχα μεγάλες αποστάσεις, πολλές από αυτές μάλιστα είναι και μητέρες.
Ο λόγος που τα ζευγάρια διακινδυνεύουν περισσότερο τη σχέση τους είναι ότι εκείνος που βρίσκεται πιο κοντά επιφορτίζεται και με περισσότερες υποχρεώσεις για το νοικοκυριό και τα παιδιά. Οταν σπαταλάμε τόσο χρόνο στον δρόμο, θυσιάζουμε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μας, δεν προλαβαίνουμε να χαλαρώσουμε ή να ασκηθούμε. Γινόμαστε νευρικοί και γεμάτοι άγχος, με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα και στην σεξουαλική μας ζωή.
Ενα συμπέρασμα της έρευνας που προκαλεί έκπληξη είναι ότι όταν ο σύζυγος εργάζεται μακριά, αναπαράγονται και ενδυναμώνονται οι «παραδοσιακοί ρόλοι» των δύο φύλων. Οι γυναίκες μένουν εκτός αγοράς εργασίας για να φροντίζουν το σπίτι και τα παιδιά. Ενώ οι γυναίκες που αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, φαίνεται πως διαχειρίζονται την καθημερινότητα πιο επιδέξια, με αποτέλεσμα να διατηρούν μια βιώσιμη ισορροπία ανάμεσα σε εργασιακές σχέσεις και οικογένεια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα περισσότερα ζευγάρια δεν αντέχουν αυτή την καθημερινότητα και αν δεν βρουν τρόπους να την διαχειριστούν το πιθανότερο είναι να βρεθούν σε τέλμα. Οι ερευνητές προτείνουν τα ζευγάρια μέσα από αμφίδρομη επικοινωνία να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν το πρόβλημα της πολύωρης απουσίας ενός εκ των δύο. Αφιερώνοντας χρόνο ο ένας στον άλλο ή βρίσκοντας ένα σπίτι πιο κοντά στη δουλειά. Αν εκείνος που εργάζεται μακριά καταφέρει μάλιστα να χρησιμοποιήσει δημιουργικά τον χρόνο της μετακίνησης, διαβάζοντας για παράδειγμα ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα ή δουλεύοντας με έναν φορητό υπολογιστή, τα πράγματα θα είναι λιγότερο πιεστικά για όλους.