Τον δρόμο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια πήρε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής σχετικά με την την οργάνωση και τις αρμοδιότητες του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.
Το Προεδρικό Διάταγμα μεταξύ άλλων προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν:
– Κλιμάκιο Υποδοχής και Ενημέρωσης Πολιτών. Το προσωπικό του θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών για περιστατικά αυθαιρεσίας του ένστολου προσωπικού των τριών Σωμάτων Ασφαλείας και θα ενημερώνει τους καταγγέλλοντες για την διερεύνηση των αναφορών τους μετά από έγγραφη αίτησή τους. Παράλληλα θα γίνονται δεκτές και ανώνυμες καταγγελίες ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική τηλεφωνική γραμμή και ηλεκτρονική διεύθυνση (email).
– Κλιμάκιο Υποβολής και Τεκμηρίωσης Καταγγελιών.
– Κλιμάκιο Διοικητικής Υποστήριξης και Στατιστικής.
Επίσης η Τριμελής Επιτροπή του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα αξιολογεί τις καταγγελίες, θα επιλαμβάνεται περιστατικών κατόπιν εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ή αυτεπαγγέλτως. Ακόμη θα εξετάζει πειθαρχικούς φακέλους με καταδικαστικές σε βάρος της Ελλάδας αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Στις αρμοδιότητες της είναι ακόμη η ενημέρωση κάθε δύο μήνες αλλά και εκτάκτως του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ κάθε Ιανουάριο θα υποβάλλει σε αυτόν έκθεση απολογισμού.
Το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα στελεχώνεται από ένστολο και πολιτικό προσωπικό.